Ηάνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με αυξημένες δαπάνες για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου που υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ το 2008 και ακόμη περισσότερες το 2009

Το δημόσιο χρέος «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία

«Εκρηκτικό μείγμα» έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, που διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού που τρέχει πλέον τουλάχιστον με 5%. «Πρόκειται για πολιτικό θέμα το οποίο θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος επιμένοντας στην ανωτέρω διατύπωσή του και προσθέτει ότι «θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις».

«Εκρηκτικό μείγμα» έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, που διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού που τρέχει πλέον τουλάχιστον με 5%. «Πρόκειται για πολιτικό θέμα το οποίο θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος επιμένοντας στην ανωτέρω διατύπωσή του και προσθέτει ότι «θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις». Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση μέρους του δημοσίου χρέους, διότι δεν προβλέπεται παρόμοια ρύθμιση στην ευρωζώνη, ενώ η χώρα «θα γινόταν ρεζίλι, κατά το κοινώς λεγόμενο».

Το δημόσιο χρέος έχει εξελιχθεί σε «βραχνά» για την ελληνική οικονομία, αφού εφέτος θα φτάσει σε ύψος 250 δισ. ευρώ, ποσό όσο το ετήσιο ΑΕΠ περίπου. Δηλαδή για να εξοφληθεί το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να καταβληθεί το συνολικό παραγόμενο προϊόν όλης της ελληνικής κοινωνίας. Αν σε αυτό το χρέος προστεθεί το ιδιωτικό χρέος (225 δισ. ευρώ), η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική.

Το δημόσιο χρέος, δυστυχώς, δεν μειώνεται. Αντίθετα. Εφέτος διαμορφώνεται σε 250 δισ. ευρώ έναντι των 236 δισ. ευρώ που ήταν το 2007, των 224 δισ. ευρώ του 2006 και των 212 δισ. ευρώ του 2005.

Ετσι, ενώ το 2005 κάθε έλληνας πολίτης, λόγω του δημοσίου χρέους, χρωστούσε 20.254 ευρώ, το 2006 το χρέος του ανήλθε σε 21.349 ευρώ, το 2007 έφθασε τα 22.538 ευρώ και εφέτος (αρχικές προβλέψεις που αναμένεται ότι θα ξεπεραστούν) θα χρωστά 23.689 ευρώ (!).

Δυσμενέστεροι όροι
Το χρέος ξεπέρασε κάθε δυσμενή πρόβλεψη και, το χειρότερο, λόγω της γενικότερης πορείας της οικονομίας και της αύξησης των επιτοκίων, οι όροι νέου δανεισμού θα χειροτερέψουν και οι δαπάνες για την εξόφλησή του θα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αποστερούν τους απαραίτητους πόρους για ανάπτυξη. Ηδη στην τελευταία επανέκδοση 3ετούς ομολόγου, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,84% έναντι των 4,33% που είχε διαμορφωθεί για αντίστοιχης χρονικής διάρκειας ομόλογο τον περασμένο Απρίλιο. Εξάλλου, στην τελευταία δημοπρασία 5ετούς ομολόγου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 5,13% έναντι 4,60% που είχε διαμορφωθεί για αντίστοιχης χρονικής διάρκειας ομόλογο τον περασμένο Μάρτιο.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν να δανειστεί εφέτος 37 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει μέρος του συνολικού δημοσίου χρέους, αλλά είναι βέβαιον ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο δανεισμός αυτός ήταν 31 δισ. ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τον Σεπτέμβριο άλλα πέντε δισ. ευρώ (και, όπως προαναφέρθηκε, με δυσμενέστερους όρους). Ετσι, τον ερχόμενο μήνα, ο δανεισμός θα έχει φτάσει ήδη τα 36 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, ο στόχος των 37 δισ. ευρώ θα ξεπεραστεί, αφού το τελευταίο τρίμηνο του 2008 θα προσφύγει η κυβέρνηση και σε νέο δανεισμό για την εξόφληση του δημοσίου χρέους. Τα έσοδα
Εξάλλου, τα έσοδα του Δημοσίου υπολείπονται των κυβερνητικών στόχων, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει δεσμευτεί ότι από τον Σεπτέμβριο θα ενισχυθούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και ότι θα αρχίσει η εφαρμογή των προγραμμάτων υπέρ των φτωχών. Ωστόσο ακόμη και αν η δέσμευση αυτή δεν υλοποιηθεί, τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν. Το υπουργείο Οικονομίας μελετά ήδη τις δυνατότητες αύξησης των εσόδων μέσω αύξησης της φορολογίας και σύντομα θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη τη φορολόγηση των stock οptions των στελεχών, την επιβολή φόρου στις υπεραξίες των χρηματιστηριακών συναλλαγών, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Επίσης, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, μελετάται η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Η κατάσταση δείχνει ότι από το φθινόπωρο θα βρεθούμε σε πολύ άσχημη κατάσταση, αφού οι επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική αναταραχή δεν έχουν ακόμη φανεί στο σύνολό τους στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν χρειάζονται γενναίες αποφάσεις» καταλήγει το κυβερνητικό στέλεχος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk