ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Το αρχαιότερο τεχνητό μάτι είναι ηλικίας 5.000 χρόνων

ΡΩΜΗ. Το παλαιότερο τεχνητό μάτι στον κόσμο έχει ηλικία 5.000 ετών και βρέθηκε πρόσφατα στο κρανίο μιας επιβλητικής μάγισσας της αρχαίας Περσίας η οποία, όπως συνάγεται από τα οστά του σκελετού, θα πρέπει να είχε ύψος περίπου δύο μέτρα! Οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι η γυναίκα θα πρέπει να είχε μαντικές ικανότητες, θα ήταν σε θέση να διαβάζει το μέλλον και γι΄ αυτό χρειαζόταν κάποιο εξάρτημα που θα φανέρωνε και θα τόνιζε την ικανότητά της. Αυτός πιθανότατα ήταν ο σκοπός του τεχνητού ματιού.

ΡΩΜΗ. Το παλαιότερο τεχνητό μάτι στον κόσμο έχει ηλικία 5.000

ετών και βρέθηκε πρόσφατα στο κρανίο μιας επιβλητικής μάγισσας της αρχαίας Περσίας η οποία, όπως συνάγεται από τα οστά του σκελετού, θα πρέπει να είχε ύψος περίπου δύο μέτρα!

Οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι η γυναίκα θα πρέπει να είχε μαντικές ικανότητες, θα ήταν σε θέση να διαβάζει το μέλλον και γι΄ αυτό χρειαζόταν κάποιο εξάρτημα που θα φανέρωνε και θα τόνιζε την ικανότητά της. Αυτός πιθανότατα ήταν ο σκοπός του τεχνητού ματιού.

Το μάτι βρέθηκε στις ανασκαφές της αρχαίας νεκρόπολης Ασρ-ι-σόκτα, στην έρημο του Σιστάν, στα σημερινά ιρανοαφγανικά σύνορα. Επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής που άρχισε τις έρευνες πριν από εννέα χρόνια είναι ο ιρανός αρχαιολόγος Μανσούρ Σαγιάντι ενώ της ιταλικής ομάδας με την οποία συνεργάζεται είναι ο καθηγητής Λορέντσο Κονσταντίνι. Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι το τεχνητό μάτι είχε σχήμα ημισφαιρίου με διάμετρο 254 χιλιοστομέτρων και ήταν κατασκευασμένο από ελαφρύ υλικό (για να μην… πέφτει), πιθανώς πίσσα. Η επιφάνεια ήταν επιχρυσωμένη και έφερε περίτεχνα σκαλίσματα γύρω από έναν κεντρικό κύκλο ο οποίος αναπαριστούσε την ίριδα και χρυσές ακτίνες σε αναπαράσταση του φωτός. Σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία στην περιφέρεια υπήρχαν δύο μικροσκοπικές οπές, από τις οποίες περνούσε λεπτό νήμα- πιθανότατα χρυσό και αυτό- το οποίο δενόταν στο κεφάλι και συγκρατούσε το τεχνητό μάτι στη θέση του!

Ο καθηγητής Κονσταντίνι έκανε στους «Τimes» του Λονδίνου την περιγραφή αυτής της μάγισσας: ένα κεφάλι υψηλότερη από τις άλλες γυναίκες, σίγουρα επιβαλλόταν με το παρουσιαστικό της, πρέπει να είχε ηλικία 25-30 ετών, με πλατύ μέτωπο, πιγούνι θεληματικό, δέρμα σκούρο, σημάδι αραβικής καταγωγής. Η αφρικανοειδής δομή του κρανίου της δείχνει ότι καταγόταν από την Αραβική Χερσόνησο.

Στην αρχή οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι το τεχνητό μάτι είχε τοποθετηθεί στη γυναίκα κατά την ταφή της. Η μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε όμως κάποια αδιόρατα σημάδια στην οφθαλμική κόγχη που πρέπει να δημιουργήθηκαν από μακρόχρονη επαφή. Βρέθηκαν επίσης ίχνη από το νήμα που δείχνουν ότι η αρχαία μάντισσα φορούσε το μάτι συνεχώς. Εζησε γύρω στο 2900-2800 π.Χ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk