Ξ εκινά αύριο ο τελικός κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων οι οποίοι έχουν κληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση δημιουργίας μονοπωλίων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο κ. Χρ.Αλογοσκούφης , ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλοελβετικής εταιρείας Μediterranean Shipping Co (ΜSC) που ελέγχεται για τη σύμβαση που υπέγραψε με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Οπως είναι γνωστό κατά της σύμβασης έχει προσφύγει ο κ. Μιχ.Σαρλής, οι εταιρείες του οποίου πτώχευσαν λόγω του καθεστώτος αθέμιτου ανταγωνισμού που προέκυψε από τη σύμβαση. Οι τελευταίοι μάρτυρες των δύο αντιδίκων έχουν κληθεί να καταθέσουν στις 21 Σεπτεμβρίου και αν όλα κυλήσουν ομαλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει αποφασίσει ως τις 15 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο ΟΛΠ και η ΜSC κατηγορούνται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και άνιση μεταχείριση. Η ΜSC έχει υπογράψει δεκαετή προνομιακή σύμβαση με τον ΟΛΠ με μειωμένο τιμολόγιο και άμεση προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πλοίων της που προσεγγίζουν στο εμπορευματικό λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις παλαιότερες εισηγήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού η προνομιακή μεταχείριση του ιταλοελβετικού κολοσσού ωθούσε πελάτες να επιλέξουν τις υπηρεσίες της ΜSC και να διακόψουν τη συνεργασία τους με άλλες εταιρείες, τα πλοία των οποίων ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένα να αναμένουν έξω από το λιμάνι.

Ο φάκελος της υπόθεσης ΟΛΠ – ΜSC ήταν ένας από τους πολλούς που απασχόλησαν τον πρώην γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτη Αδαμόπουλο , ο οποίος κατηγορείται μαζί με τους άλλους δύο «κουμπάρους» ( Πανάγο Αναγνωστόπουλο και Κ.Κωνσταντινίδη ) για τον εκβιασμό της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Ο Π. Αδαμόπουλος είχε προτείνει, εις διπλούν μάλιστα, στην Επιτροπή να επιβάλει αρχικά πρόστιμο ύψους 4,46 εκατ. ευρώ στην ΜSC και να εξετάσει πώς μπορεί να σταματήσει το μονοπώλιο στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Στη δεύτερη εισήγηση είχε προταθεί όχι μόνο να επιβληθεί πρόστιμο αλλά και να διακοπεί η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και ΜSC.

Η υπόθεση του λιμανιού δεν είναι η μοναδική η οποία έχει εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιδείξει ολιγωρία στην υπόθεση του μονοπωλίου στον χώρο της ζυθοποιίας. Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα το 2005 για τη θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην αγορά μπίρας (κατέχει περίπου το 90%) και σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχει καταλήξει σε κάποια γνωμοδότηση, αν και θεωρητικά ο φάκελος ήταν έτοιμος πριν από το καλοκαίρι. Στα συρτάρια της Επιτροπής εκκρεμούν αρκετές ακόμη υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν ανεπίλυτες, παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει και απομένει μόνο η τελική γνωμοδότηση.