Από αύριο και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη η δημόσια εγγραφή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ κατά 80 εκατ. ευρώ

Τα νέα πρόσωπα στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό

ΞΕΚΙΝΑ αύριο η δημόσια εγγραφή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά 80 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της οποίας την προσεχή Τετάρτη ο ιστορικότερος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος θα γίνει πολυμετοχικός. Νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τα οποία προέρχονται από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό χώρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση θα πάρουν με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό μέρος στην αύξηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν συμμαχίες έτσι ώστε δύο,τρεις ή περισσότεροι επιχειρηματίες, ελέγχοντας από κοινού ικανό ποσοστό,να διεκδικήσουν θέση στο 20μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και με τον τρόπο αυτόν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

ΞΕΚΙΝΑ αύριο η δημόσια εγγραφή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά 80 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της οποίας την προσεχή Τετάρτη ο ιστορικότερος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος
θα γίνει πολυμετοχικός. Νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τα οποία προέρχονται από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό χώρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην
Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση θα πάρουν με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό μέρος στην αύξηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν συμμαχίες έτσι ώστε δύο,τρεις ή περισσότεροι επιχειρηματίες,
ελέγχοντας από κοινού ικανό ποσοστό,να διεκδικήσουν θέση στο 20μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και με τον τρόπο αυτόν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

Από τους μεγαλύτερους μετόχους μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη που θα περιορίσει το συνολικό ποσοστό της στο 50% αναμένεται να είναι ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος πρωτοστάτησε και πίεσε για να γίνει πολυμετοχικός ο Παναθηναϊκός. Επενδύοντας περί τα 18-20 εκατ. ευρώ θα ελέγχει ποσοστό περί το 9%. Ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας από τους πιο δραστήριους έλληνες επιχειρηματίες και ιθύνων νους του ομίλου της ΜΙG. Με τη βοήθεια κεφαλαίων του Ντουμπάι πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ελληνική αγορά ύψους 5,2 δισ. ευρώ και προχώρησε στην εξαγορά εταιρειών όπως η Vivartia, η Αttica Group κτλ. Αυτό που τον διακρίνει είναι η αποτελεσματικότητα στα επιχειρηματικά deals καθώς στη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σημαντικά ποσοστά αναμένεται να αποκτήσουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού εφοπλιστής Νίκος Πατέρας και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, μέτοχος στη φαρμακοβιομηχανία της οικογενείας Γιαννακόπουλου Βιανέξ, η οποία παρασκευάζει και αντιπροσωπεύει φάρμακα μεγάλων ξένων εταιρειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία πραγματοποιεί από εξαγωγές ένα μεγάλο μέρος του τζίρου της, που το 2007 ήταν ύψους 323 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει στον έλεγχό της την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο ετήσιος προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια και είναι από τους τρεις υψηλότερους στην Ευρώπη.

Στην ιδιωτική τοποθέτηση αναμένεται να συμμετάσχει ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, ο οποίος δείχνει σημαντική κινητικότητα στον χώρο τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος Ξυλά έχει ολοκληρώσει στην ως τώρα πορεία του την κατασκευή 60 νεότευκτων πλοίων και αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ομίλους στον τομέα αυτόν. Ο Γιάννης Ξυλάς είναι πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής λέσχης, μέλη της οποίας είναι πολλοί από τους εφοπλιστές της χώρας. Ηταν παντρεμένος με την αδελφή του Νίκου Πατέρα Μαρία Πατέρα.

Ναυτιλία και τουρισμός
Από τους βασικούς μετόχους αναφέρεται και ο Αδαμάντιος Πολέμης, οι δραστηριότητες του οποίου δεν περιορίζονται στον εφοπλιστικό χώρο. Επεκτείνονται σε αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) καθώς είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Πάτρα ΤV. Επίσης ο Αδαμάντιος Πολέμης δραστηριοποιείται και στον χώρο του τουρισμού. Ακούγεται ότι έχει μεγάλες εκτάσεις γης σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Οσον αφορά τη ναυτιλία, συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση Ρolembros, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο δραστήρια στις αγοραπωλησίες πλοίων καθώς ξόδεψε σε σχέση με άλλες εταιρείες σχετικά μικρό ποσό στην κατασκευή νέων πλοίων. Πρόσφατα ωστόσο έβαλε μια παραγγελία για δύο φορτηγά πλοία (bulk carriers) αντί 160 εκατ. δολαρίων. Ποσοστό από την ιδιωτική τοποθέτηση ακούγεται ότι θα αποκτήσει και ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, αρκετά δραστήριος στον χώρο της ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία του Stamford Νavigation, καθώς και ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Δάβαρης, το αφεντικό της Ηyundai Ηellas, που πήρε στα χέρια του μια άγνωστη μάρκα αυτοκινήτων (οι έλληνες οδηγοί όχι απλώς δεν την εμπιστεύονταν, ούτε καν τη γνώριζαν) και την έκανε τη δημοφιλέστερη στην ελληνική αγορά. Η Ηyundai τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ όλων των μαρκών. Επίσης η εταιρεία του έχει στον έλεγχό της και την Κia Μotors.

Στη δημόσια εγγραφή θεωρείται βέβαιον ότι θα συμμετάσχουν όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν στην ενίσχυση του Παναθηναϊκού, όπως οι εφοπλιστές Γιάννης Πατέρας, Σ. Δ. Πατέρας, Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Βενιάμης,Λεωνίδας Ευγενίδης και Γιάννης Αγγελάκης και οι επιχειρηματίες Αρης Βωβός, Πάνος Μπίτσος και Γιώργος Νίκας. Η μετοχική σύνθεση
Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει ως ακολούθως: 32,4% θα ανήκει στην εταιρεία Green Dream, στην οποία συμμετέχουν με διάφορα ποσοστά μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη, 17,6% ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, 10% ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, 30,9% οι νέοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, 8,8% νέοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή και 0,3% παλιοί μικρομέτοχοι.

Με βάση τα ποσοστά που κατέχουν τα μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη στην Green Dream και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ποσοστά που θα αποκτήσουν οι νέοι μέτοχοι προκύπτει ότι οι βασικότεροι μέτοχοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με ποσοστό 18%, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με 10%, ο Ανδρέας Βγενόπουλος με 8,8%, τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη Νίκος και ΙωάννηςΒαρδινογιάννης από 8,4% ο καθένας, ο επίτιμος πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης με 5%, ο Νίκος Πατέρας με 4,4%, ο Παύλος Γιαννακόπουλος με 4,4%, ο Μιχ. Ζολώτας με 4,4%, ο Γιάννης Ξυλάς με 4,4%, ο Αδαμάντιος Πολέμης με 4,4%, ο γιος του Νίκου Βαρδινογιάννη Δημοσθένης Βαρδινογιάννης με 3,3% και ο Παναγιώτης Δάβαρης με 2,5%.

Από την ποντοπόρο ναυτιλία στο Τριφύλλι

OΝίκος Πατέρας, ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ένας από τους μεγαλομετόχους, είναι εφοπλιστής έβδομης γενιάς, με καταγωγή από το μικρό νησάκι του βορειοανατολικού Αιγαίου Οινούσσες. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Ακολουθώντας την παράδοση και τα πρότυπα των παλιών εφοπλιστικών οικογενειών, προτού αυτονομηθεί και εισέλθει στον επιχειρηματικό ναυτιλιακό στίβο πέρασε μια μεγάλη περίοδο ταξιδεύοντας με τα πλοία της εταιρείας Ρateras Βrothers Ltd, του πατέρα του Διαμαντή και του θείου του Ιωάννη Ν. Πατέρα, δουλεύοντας πάνω σε αυτά σε διάφορες θέσεις.

Ξεκίνησε με έξι πλοία
Το 1992 και σε ηλικία μόλις 29 ετών αυτονομείται και ιδρύει τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, την Ρacific & Αtlantic Corp. Ξεκίνησε με έξι φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έφθασε το 1999 να διαχειρίζεται 27 πλοία. Τη χρονιά εκείνη προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου στις ΗΠΑ, ύψους 150 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να επεκτείνει τον στόλο του. Την εποχή που ολοκλήρωνε την έκδοση η εταιρεία του είχε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 50 εκατ. δολαρίων.

Καθώς η Ρacific & Αtlantic Corp. αναπτυσσόταν, ο Νίκος Πατέρας έφυγε από τον Πειραιά και μετακόμισε σε νέα ιδιόκτητα γραφεία σε ένα επιβλητικό κτίριο επί της Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο σπίτι του, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμερίσματα της Ηρώδου Αττικού. Η εταιρεία του διαχειρίστηκε περισσότερα από 100 πλοία μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους αγαθών και εμπορευμάτων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Το 2002, όταν την πούλησε, διαχειριζόταν στόλο 50 πλοίων στα οποία απασχολούνταν τουλάχιστον 1.500 ναυτικοί στα πλοία και περισσότεροι από 120 υπάλληλοι στα γραφεία της εταιρείας.

Ο Νίκος Πατέρας χαρακτηρίζεται από αυτούς που τον γνωρίζουν καλά λάτρης της καλής ζωής, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με το πώς προσεγγίζει τη ζωή παρά με το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και αυτό διότι υπάρχουν άνθρωποι από τον ναυτιλιακό χώρο που διαθέτουν ισχυρότερη οικονομική θέση από τον ίδιο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απολαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο τη ζωή. Μάλλον σε αυτή την κοσμοθεωρία αποδίδεται και η απόφασή του να πουλήσει όλα του τα πλοία. Φυσικά καμιά πώληση δεν θα είχε γίνει αν οι συνθήκες δεν του παρείχαν τη δυνατότητα να κερδίσει από την πώληση αυτή όσα θα κέρδιζε σε εύλογο χρονικό διάστημα αν τα κρατούσε. Αυτό που φαίνεται να υπερίσχυσε όμως στην απόφασή του δεν ήταν τόσο το χρήμα όσο η πεποίθησή του ότι υπάρχουν και άλλα ωραία πράγματα στη ζωή πέρα από τις business.

Δίνει μεγάλη σημασία στην οικογένεια και στους φίλους του. Πατέρας δύο παιδιών, φροντίζει να βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι του ίδιου του αρέσει το παιχνίδι της δημοσιότητας, εφόσον φυσικά μπορεί να το ελέγξει, πουθενά δεν θα βρει κανείς μέσα σε αυτό το παιχνίδι την οικογένειά του. Αν και γύρω του υπάρχει ένα αρκετά διευρυμένο περιβάλλον που απαρτίζεται από κάθε λογής ανθρώπους, κουλτούρες και νοοτροπίες, οι φίλοι είναι λίγοι και εκλεκτοί.

Οι φίλοι
Λάτρης του καλού φαγητού και των ακριβών πούρων, επιλέγει να χαλαρώνει τα βράδια με καλούς φίλους. Στενοί φίλοι του είναι οι εφοπλιστές Ευάγγελος Μαρινάκης, Ντίνος Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου και η οικογένεια Κομνηνού . Στους στενούς φίλους του πέρα από τον εφοπλιστικό χώρο συγκαταλέγονται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος. Χόμπι του Νίκου Πατέρα είναι τα μοντέλα πλοίων. Παρακολουθεί όλες τις δημοπρασίες, μάλιστα στέλνει άνθρωπό του να «χτυπήσει» κομμάτια εντυπωσιακά σε δημοπρασίες του Λονδίνου. Ασχολείται επίσης με την ιστιοπλοΐα. Διαθέτει ένα αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό, το «Αετός», μπλε χρώματος, το οποίο είναι αραγμένο στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Οταν δεν τρέχει με το ιστιοπλοϊκό του, κάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο με τη θαλαμηγό του «Αdamas ΙΙ».

Ο πατέρας του Διαμαντής ήταν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού στις αρχές της δεκαετίας 1970, όταν το Τριφύλλι μεγαλουργούσε φθάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό Champions League). Ο μικρός τότε Νικόλας παρακολούθησε τον τελικό από τις κερκίδες του σταδίου Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο, όπως είχε παρακολουθήσει και όλα τα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί ως τον τελικό. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε πρόεδρο στο ιστορικότερο σωματείο του Πειραιά, τον Εθνικό. Δεν έμεινε όμως για πολύ, καθώς τα σωρευμένα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα ήταν δυσεπίλυτα.

Επενδύσεις
Διαθέτοντας ρευστότητα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και κατ΄ άλλες περί τα 700 εκατ. ευρώ, έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδυτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Ηταν ιδιαίτερα δραστήριος στον χώρο των ΜΜΕ. Προχώρησε σε διπλό χτύπημα όταν αγόρασε το 5% της Ιmako του Πέτρου Κωστόπουλου και το 5,2% των Εκδόσεων Λυμπέρη του Αντώνη Λυμπέρη, το οποίο ανέβασε σε 10%. Την ίδια περίοδο στην Ιmako μπήκε και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης ως μεγαλομέτοχος, ο οποίος έριξε γέφυρες προς τον Νίκο Πατέρα για να αγοράσει το ποσοστό του. Η συμφωνία κλείστηκε αμέσως. Από την ημέρα εκείνη και μετά ο Νίκος Πατέρας ασχολήθηκε με τις Εκδόσεις Λυμπέρη από τις οποίες αποχώρησε τον περασμένο μήνα ρευστοποιώντας το ποσοστό του. Από τις κινήσεις του αυτές αποκόμισε κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Νίκος Πατέρας ασχολείται με τα κοινά, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Νικόλαος Δ. Πατέρας» με το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει την κοινωνική, πολιτιστική και ναυτική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας του και παράλληλα να προσφέρει υποστήριξη σε νέους αλλά και σε πάσχοντες ανθρώπους. Μέσω του ιδρύματος έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια σε δωρεές και κοινωφελείς πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk