Συνεγγυητικό κεφάλαιο θα καλύπτει υποχρεώσεις των αφερέγγυων τουριστικών γραφείων

Oλοκληρώθηκε η σύνταξη του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων και τέθηκε από χθες και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Με το νομοσχέδιο τροποποιείται η βασική νομοθεσία περί τουριστικών γραφείων (Ν. 393/1976) και αναθεωρείται το Προεδρικό Διάταγμα 339/1996 περί οργανωμένων ταξιδιών. Ορίζονται μεταξύ άλλων υψηλότερα προσόντα για την άσκηση επαγγέλματος, ακριβείς και κλιμακούμενες κυρώσεις, …

Oλοκληρώθηκε η σύνταξη του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων και τέθηκε από χθες και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Με το νομοσχέδιο τροποποιείται η βασική νομοθεσία περί τουριστικών γραφείων (Ν. 393/1976) και αναθεωρείται το Προεδρικό Διάταγμα 339/1996 περί οργανωμένων ταξιδιών.

Ορίζονται μεταξύ άλλων υψηλότερα προσόντα για την άσκηση επαγγέλματος, ακριβείς και κλιμακούμενες κυρώσεις, ενώ επαναπροσδιορίζονται η έννοια του οργανωμένου ταξιδιού, οι υποχρεώσεις πληροφόρησης και διαφήμισης, οι όροι των συμβάσεων μεταξύ διοργανωτή και καταναλωτή, αλλά και οι συμβατικές υποχρεώσεις και η ευθύνη των διαφορετικών κατηγοριών τουριστικών γραφείων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία του Οργανισμού Εγγυοδοσίας Ταξιδιών (ΟΕΤ), ενός οργανισμού συνεγγυητικού κεφαλαίου που θα καλύπτει υποχρεώσεις των τουριστικών γραφείων που έχουν καταστεί, με οποιονδήποτε τρόπο, αφερέγγυα και ο οποίος θα εποπτεύεται από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης. Η ανάγκη σύστασης ενός φορέα υπό μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια, διαπιστώθηκε μετά τις δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η τουριστική αγορά. Κύριος σκοπός του θα είναι ο επαναπατρισμός των τουριστών, αλλά και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές για τα ταξίδια που δεν πραγματοποιούνται επειδή οι διοργανωτές, είτε δόλια είτε χωρίς ευθύνη τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, τέλος, προβλέπεται και η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη λειτουργική τακτοποίηση των υπαρχουσών κολυμβητικών δεξαμενών, την ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών καθώς και την εικόνα τους ως προς τα κύρια και μη κύρια καταλύματα. Εν τω μεταξύ το θέμα της ανεπάρκειας των πόρων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ν.Αγγελόπουλος στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο , ενώ τέθηκαν και ζητήματα λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας αυτή την περίοδο, η στόχευση για το 2009, αλλά και η ανάγκη δραστηριοποίησης των συναρμόδιων υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιαμόρφωση των πυλών εισόδου της χώρας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία και ειδικότερα με το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της χορήγησης βίζας, εντάσσονται και τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Σπηλιωτόπουλου με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Εκ τός από την επιδίωξη λειτουργίας γραφείου τουρισμού στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που εξελίσσεται σε αναδυόμενη τουριστική αγορά, αλλά και την παρουσία της Ελλάδας σε τουριστικές εκθέσεις με παράλληλη επίσκεψη του υπουργού, αποφασίστηκε και η υπογραφή πρωτοκόλλου τουριστικής συνεργασίας σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk