Σχέδιο για εξοικονόμηση 15 δισ. δολ. ως το 2010 ανακοίνωσε η General Μotors

ΗGeneral Μotors (GΜ) ανακοίνωσε χθες άλλη μία δραστική κίνηση για την αντιμετώπιση της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικήςπροοπτικής που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. Δημοσιοποίησε την απόφασή της να αναστείλει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, να περικόψει κατά 20% το κόστος για τους μισθωτούς και να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία με σκοπό να συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία καταγράφει σημαντικές απώλειες τα τρία τελευταία χρόνια.

Σχέδιο για εξοικονόμηση 15 δισ. δολ.  ως το 2010 ανακοίνωσε η General Μotors | tovima.gr

ΗGeneral Μotors (GΜ) ανακοίνωσε χθες άλλη μία δραστική κίνηση για την αντιμετώπιση της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικήςπροοπτικής που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. Δημοσιοποίησε την απόφασή της να αναστείλει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, να περικόψει κατά 20% το κόστος για τους μισθωτούς και να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία με σκοπό να συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία καταγράφει σημαντικές απώλειες τα τρία τελευταία χρόνια. Αναλυτές σχολίαζαν χθες ότι η κίνηση είχε στόχο να διασκεδάσει την ανησυχία ορισμένων μετόχων για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία φορά που η GΜ δεν διένειμε μέρισμα ήταν το 1922!

Η μείωση κατά 20% των παροχών προς τους υπαλλήλους και η αναστολή της διανομής του μερίσματος του τριμήνου αποτελούν τμήμα του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού της κόστους κατά 10 δισ. δολάρια. Παράλληλα η εταιρεία υπολογίζει ότι θα αποκομίσει από 4 ως 7 δισ. δολάρια από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, αλλά και από τραπεζικά δάνεια που προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα.

Ο ι χθεσινές ανακοινώσεις προστίθενται στο ευρύτερο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της παραγωγής, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τους τελευταίους μήνες.

Αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα είναι η διαρκής υποχώρηση της αγοράς στις ΗΠΑ (αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο) και η αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Από την πιστωτική κρίση που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται και οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (General Μotors, Ford και Chrysler) οι οποίες αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις αυτοκινήτων με μεγάλο κυβισμό και υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο ο «έρωτας» των Αμερικανών για τα θηριώδη τζιπ και τα ημιφορτηγά (τα οχήματα των κατηγοριών SUV και pick-up) φαίνεται ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Βασική αιτία είναι το ξέφρενο ράλι της τιμής του πετρελαίου που έστειλε για πρώτη φορά την τιμή της βενζίνης σε επίπεδα πάνω από τα 4 δολάρια το γαλόνι (3,78 λίτρα).

Η απότομη στροφή στη συμπεριφορά των αμερικανών καταναλωτών από την αρχή του έτους προκαλεί ανακατατάξεις στην παραπαίουσα αγορά των ΗΠΑ, καθώς ολοένα περισσότεροι «σνομπάρουν» τα ενεργοβόρα οχήματα και στρέφονται σε μοντέλα με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Η GΜ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι βάζει λουκέτο σε τέσσερα εργοστάσια κατασκευής SUV και pick-up στη Βόρεια Αμερική και ότι εστιάζει πλέον τις προσπάθειές της στην παραγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων από το 2010. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρικ Βάγκονερ ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας για την πώληση της μάρκας Ηummer. Η τελευταία κατασκευάζει την επιβατική εκδοχή του στρατιωτικού τζιπ που λάτρεψαν οι Αμερικανοί στις πολεμικές ταινίες του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1990.

Λίγο αργότερα, οι πρώτες πληροφορίες για νέα πτώση των πωλήσεων της GΜ τον Ιούνιο οδήγησαν σε βουτιά τις μετοχές της εταιρείας την περασμένη Δευτέρα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου υπολόγισαν ότι τα «χαρτιά» της εταιρείας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου του 1954!

ΗGΜ γίνεται εφέτος 100 ετών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 16%, ενώ οι πωλήσεις ημιφορτηγών τύπου pick-up κατά 21%. Για το 2007 ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια ζημιά στην ιστορία της, ύψους 38,7 δισ. δολαρίων. Η τελευταία χρονιά που η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ήταν το 2004.

Στα νέα μέτρα για την εξοικονόμηση κεφαλαίων είναι η διακοπή της υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζομένους άνω των 65 ετών (από την 1η Ιανουαρίου του 2009) και η παροχή αντισταθμιστικών αυξήσεων στις συντάξεις. Κόβονται επίσης τα μπόνους σε μετρητά για τα ανώτερα στελέχη. Από τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. δολάρια ως το 2009. Επιπλέον η εταιρεία θα καθυστερήσει την πληρωμή ποσού 1,7 δισ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων σε αυτήν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk