Στο 4,84% το επιτόκιο των τριετών ομολόγων

Στο 4,84% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τριετών ομολόγων που δημοπρατήθηκαν χθες, καταγράφοντας αύξηση 0,51% και 1,08% σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες του Απριλίου και του Ιανουαρίου αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή των επιτοκίων αποδεικνύει ότι από δημοπρασία σε δημοπρασία ακριβαίνει συνεχώς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, γεγονός το οποίο προδιαγράφει αυξημένες δαπάνες στο μέλλον, ενώ ο δανεισμός για εφέτος δείχνει ότι ξεφεύγει των αρχικών στόχων. Με την επανέκδοση του χθεσινού ομολόγου το Δημόσιο άντλησε 1,92 δισ.

Στο 4,84%  το επιτόκιο  των τριετών  ομολόγων | tovima.gr

Στο 4,84% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τριετών ομολόγων που δημοπρατήθηκαν χθες, καταγράφοντας αύξηση 0,51% και 1,08% σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες του Απριλίου και του Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Η άνοδος αυτή των επιτοκίων αποδεικνύει ότι από δημοπρασία σε δημοπρασία ακριβαίνει συνεχώς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, γεγονός το οποίο προδιαγράφει αυξημένες δαπάνες στο μέλλον, ενώ ο δανεισμός για εφέτος δείχνει ότι ξεφεύγει των αρχικών στόχων.

Με την επανέκδοση του χθεσινού ομολόγου το Δημόσιο άντλησε 1,92 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο το επιτόκιο της αντίστοιχης έκδοσης ήταν 4,33% και του Ιανουαρίου 3,76%. Από τη διεύρυνση αυτή των επιτοκίων εκτιμάται ότι η εξυπηρέτηση του δανεισμού θα επιβαρυνθεί εφέτος κατά 300-350 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο δανείστηκε 408 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να φθάνει ως και στο 5,25% για τα γραμμάτια 52 εβδομάδων από 4,43% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση γραμματίων ίδιας διάρκειας, δηλαδή σημειώθηκε άνοδος 0,82%.

Στο πρόγραμμα δανεισμού του τρίτου τριμήνου περιλαμβάνονται άλλες δύο δημοπρασίες ομολόγων. Πρόκειται για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, λήξης Ιουλίου 2018, και του 5ετούς ομολόγου, λήξης Αυγούστου 2013, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ το καθένα.

Πλέον ο αρχικός στόχος για δανεισμό ύψους 37 δισ. ευρώ θεωρείται ανέφικτος. Ηδη με το τριετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε χθες από τις αρχές του έτους ο συνολικός δανεισμός φθάνει περίπου στα 34 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με το πρόγραμμα δανεισμού και του τετάρτου τριμήνου ο ετήσιος δανεισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο έχει εκτροχιαστεί ο δανεισμός είναι για να καλύψει τα διευρυνόμενα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης.

Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων δεν βοηθάει το υπουργείο Οικονομίας να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να καταφύγει στη λύση του δανεισμού.

Αυτό, όμως, έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό και του δημόσιο χρέους. Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο χρέος θα ξεφύγει από τα 250 δισ. ευρώ που αρχικά είχε υπολογίσει το υπουργείο Οικονομίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θα ξεπεράσει περίπου κατά 5 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk