«Η Νestle καταχράται τη δεσπόζουσα θέση την οποία κατέχει στην αγορά στιγμιαίου καφέ ». Με την κατηγορία αυτή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού παραπέμπει την εταιρεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα συζητήσει το θέμα στις 22 Μαΐου. Υστερα από πολύμηνη αυτεπάγγελτη έρευνα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η εταιρεία επιβάλλει καταχρηστικούς μη εύλογους όρους συναλλαγής στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, στους διανομείς της αλλά και στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η Νestle ελέγχει το 90% της αγοράς στιγμιαίου καφέ, ο οποίος στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά συνυφασμένος με το προϊόν της Νescafe. Το φθινόπωρο του 2005, κατόπιν δημοσιεύματος του «Βήματος» που αναφερόταν στη μεγάλη- της τάξης του 40%- διαφορά της τιμής του στιγμιαίου καφέ στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία και στο φαινόμενο παράλληλων εισαγωγών με το ίδιο υψηλό περιθώριο κέρδους, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι.Παπαθανασίου είχε ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιληφθεί του θέματος.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, oυσιαστικά είναι ίδια η τιμή για ένα κουτί Νescafe των 50 γραμμαρίων στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας: στις αρχές του χρόνου κόστιζε 1,38 ευρώ σε τέσσερα καταστήματα και ήταν μόλις ένα λεπτό ακριβότερη στο πέμπτο. Η τιμή για ένα κουτί Νescafe των 200 γραμμ. κυμαινόταν από 5,07 ως και 5,15 ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση από 4,94% ως και 11,96% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν η τιμή για το ίδιο προϊόν κυμαινόταν από 4,58 ως 4,86 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπογραμμίζει ότι η εισήγηση έρχεται κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά προϊόντων καφέ για τη διερεύνηση τυχόν παρα βάσεων των άρθρων 1 και 2 του Ν.
703/77 και 81 και 82 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο της εν λόγω εισήγησης, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι η εταιρεία Νestle Ηellas ΑΕ καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά στιγμιαίου καφέ μέσω:
▅ της επιβολής καταχρηστικών μη εύλογων όρων συναλλαγής μεταξύ αυτής και των αλυσίδων σουπερμάρκετ, δηλαδή στην αγορά λιανικής πώλησης καφέ, ▅ της επιβολής καταχρηστικών όρων συναλλαγής που αποσκοπούν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ αυτής και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ▅ της επιβολής καταχρηστικών όρων συναλλαγής στις σχέσεις της εταιρείας με τους διανομείς της.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για τα απορρυπαντικά, με την ολοκλήρωση μιας έρευνας η οποία αναζητεί τις αιτίες των υψηλότερων τιμών των απορρυπαντικών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ανακοίνωσή της η Νestle δηλώνει τα εξής:
« Η Νestle Ελλάς έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια στην Ελλάδα με τέσσερα εργοστάσια και προσφέρει 1.400 άμεσες και 3.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.Λάβαμε γνώση της εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ και τη μελετούμε.Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.Εχουμε την πεποίθηση ότι τελικώς οι θέσεις μας θα δικαιωθούν,είτε ενώπιον των αρμόδιων αρχών είτε ενώπιον της Δικαιοσύνης ».