Μετά το Κτηματολόγιο νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας

Στην Εφορία οι πολίτες για το ενιαίο τέλος ακινήτων

Ν έα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μετά την υποβολή των δηλώσεων Κτηματολογίου έρχεται το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ). Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο να υπολογίσουν με ακρίβεια τον ετήσιο φόρο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοχο ακινήτου (εξαιρείται με προϋποθέσεις η πρώτη κατοικία και τα αγροτεμάχια) ενδέχεται να οδηγήσουν στις εφορίες χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να διευκρινιστούν τα ακριβή στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.

Στην Εφορία οι πολίτες για το ενιαίο τέλος ακινήτων | tovima.gr

Ν έα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μετά την υποβολή των δηλώσεων Κτηματολογίου έρχεται το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ). Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο να υπολογίσουν με ακρίβεια τον ετήσιο φόρο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοχο ακινήτου (εξαιρείται με προϋποθέσεις η πρώτη κατοικία και τα αγροτεμάχια) ενδέχεται να οδηγήσουν στις εφορίες χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να διευκρινιστούν τα ακριβή στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους. Μείζον πρόβλημα αποτελεί για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει την κατάρτιση του περιουσιολογίου, δηλαδή της βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρισθούν όλα τα στοιχεία ακινήτων 7 εκατομμυρίων φορολογουμένων, η διαπίστωση λαθών ή και παραλείψεων στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όταν θα «τρέξουν» τα ειδικά προγράμματα του συστήματος Τaxis για να υπολογιστεί ο φόρος επί των ακινήτων, είναι πολύ πιθανόν λόγω των παραπάνω προβλημάτων το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι λανθασμένο και να πρέπει στη συνέχεια οι φορολογούμενοι να σπεύσουν στις εφορίες για να βρουν το δίκιο τους. Αναμένονται εγκύκλιοι
Πάντως ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη διευκρινιστική εγκύκλιο βάσει της οποίας θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογιστεί ο νέος φόρος ανά δήλωση ακινήτου (Ε9). Ο λόγος της καθυστέρησης έκδοσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει ως σήμερα να βρουν λύσεις σε αρκετά προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως είναι για παράδειγμα ο υπολογισμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων στην περίπτωση συζύγων που έχουν συνιδιοκτησία σε πρώτη κατοικία αλλά και σε άλλα ακίνητα.

Επίσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποια στοιχεία του Ε9 θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Μάλιστα για την πλήρη εφαρμογή του ΕΤΑΚ αναμένεται να εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομικών 15 αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν στο πλαίσιο του δυνατού όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας φορολογίας, η οποία για εφέτος αναμένεται να επιβαρύνει περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά με 1,2 δισ. ευρώ. Για να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών την ταλαιπωρία των φορολογουμένων προσανατολίζεται στη δημιουργία call center κατά τα πρότυπα των τραπεζών μέσω του οποίου θα επιλύονται τηλεφωνικά ή με e-mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ζητήματα που προκύπτουν από τα ελλιπή στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ε9. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα καταγράφονται οι συνομιλίες μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών και αυτές θα αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο ώστε ούτε ο ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά ούτε και ο υπάλληλος του call center να αρνηθεί την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται προφορικά ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν ειδοποιητήρια σε φορολογουμένους οι οποίοι έχουν αναγράψει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στο Ε9 προκειμένου να επικοινωνήσουν με το call center του υπουργείου Οικονομικών για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι τo έντυπο Ε9 παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, με σημαντικότερη αυτή του καθορισμού από πλευράς φορολογουμένου του ακινήτου που αποτελεί για τον ίδιο και την οικογένειά του πρώτη κατοικία, καθώς και λεπτομερειών που χαρακτηρίζουν τα ακίνητα και μειώνουν η προσαυξάνουν την αντικειμενική αξία τους (π.χ. αν υφίσταται κεντρική θέρμανση, αν έχει εγκατασταθεί ανελκυστήρας κτλ.).

Εύκολες λύσεις
Η εύκολη λύση για το υπουργείο Οικονομικών θα ήταν να υποβάλουν όλοι οι φορολογούμενοι νέα, πληρέστερα έντυπα ακινήτων ώστε να μην υπάρξουν λανθασμένοι υπολογισμοί. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα ταλαιπωρία για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια θα έπρεπε να υποβάλουν ξανά νέο έντυπο Ε9. Ετσι, η συγκεκριμένη πρόταση απερρίφθη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο χιλιάδες πολίτες να παραλάβουν τους επόμενους μήνες εκκαθαριστικό σημείωμα και το αναγραφόμενο ποσό ΕΤΑΚ να μην είναι το σωστό. Το γεγονός ότι το Ε9 είναι έντυπο το οποίο όταν σχεδιάστηκε, πριν από αρκετά χρόνια, δεν υπήρχε σκέψη για επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στο να βρουν λύσεις στην εφαρμογή του φορολογικού νόμου με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Μια σκέψη είναι να περιληφθεί στον μαθηματικό τύπο ένας συντελεστής εξομάλυνσης ο οποίος σκοπό θα έχει να μην επιβαρυνθεί επιπροσθέτως η αντικειμενική αξία του ακινήτου και κατ΄ επέκταση να μην προκύψει υψηλότερος φόρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περί τα μέσα του επόμενου μήνα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο με τα στοιχεία των εντύπων Ε9 των ετών 2005-2008. Από τα ως τώρα στοιχεία υπολογίζεται ότι τα δικαιώματα επί ακινήτων θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξοι στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει σταλεί σημαντικός αριθμός σημειωμάτων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Κεφαλαίου και του Τaxis.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk