Στα σκαριά η «μικρή ΔΕΗ» των ιδιωτών

Αποκρυσταλλώνεται το τοπίο στην ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή με τη δρομολόγηση της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» στην Ελλάδα. Την Πέμπτη υπογράφεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Εdison για τη δημιουργία ενός καθετοποιημένου συγκροτήματος ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.000 ΜW στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, …

Αποκρυσταλλώνεται το τοπίο στην ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή με τη δρομολόγηση της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» στην Ελλάδα. Την Πέμπτη υπογράφεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Εdison για τη δημιουργία ενός καθετοποιημένου συγκροτήματος ηλεκτροπαραγωγής.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.000 ΜW στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, μια μονάδα με καύσιμο λιγνίτη ή άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της συμπαραγωγής στις αγορές των βαλκανικών χωρών, καθώς και στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου. Τη συμφωνία για την ίδρυση κοινής μητρικής εταιρείας με ίση συμμετοχή (από 50% ΕΛΛΠΕ και Εdison) θα υπογράψουν ο πρόεδρος του ελληνικού ομίλου κ. Τ. Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος των Ιταλών κ. Ουμπέρτο Κουαντρίνο, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια.

Εκτός από τη μητρική, σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν δύο θυγατρικές εταιρείες, με αντικείμενο αντιστοίχως την εμπορία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ΕΛΛΠΕ θα συνεισφέρουν στην κοινοπραξία όλες τις δραστηριότητές της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβανομένης της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης στην οποία ανήκει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, συνδυασμένου κύκλου, δυναμικότητας 390 ΜW στη Θεσσαλονίκη. Η Εdison θα συνεισφέρει την κατά 65% συμμετοχή της στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης (το υπόλοιπο κατέχουν η Ελληνική Τεχνοδομική και η Σιδενόρ) η οποία έχει άδεια εγκατάστασης μονάδας φυσικού αερίου 420 ΜW στη Θίσβη Βοιωτίας, καθώς και ανθρακική μονάδα, δυναμικότητας 600 ΜW στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, για την οποία έχει γίνει αίτηση. Επιπλέον η Εdison θα καταβάλει στα ΕΛΛΠΕ 55 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει το 50% του δανεισμού της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.

Τις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα ολοκλήρωσε από ελληνικής πλευράς ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛΠΕκ. Ι.Κωστόπουλος, ενώ δυνητικά δεν αποκλείεται στο μέλλον η συμμετοχή και άλλων εταίρων.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατέγραψε κύκλο εργασιών το 2007 στα 8,5 δισ. ευρώ (με αύξηση 5%) και κέρδη στα 351 εκατ. ευρώ. Για το άμεσο μέλλον τα ΕΛΛΠΕ θα προχωρήσουν επίσης στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων στην Ελευσίνα και στη Θεσσαλονίκη και θα προωθήσουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας. Η Εdison ιδρύθηκε το 1883 και είναι η παλαιότερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με εγκατεστημένη ισχύ 12.500 ΜW. Το 2006 ο κύκλος εργασιών της ήταν 8,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 654 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk