Στα 12,85 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που καταδεικνύει την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, ενώ από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πετρελαϊκή κρίση έχει ήδη «περάσει» και στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, σημειώθηκε καθίζηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες το ίδιο διάστημα έφτασαν μόλις τα 63 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 692 εκατ.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που καταδεικνύει την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, ενώ από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πετρελαϊκή κρίση έχει ήδη «περάσει» και στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, σημειώθηκε καθίζηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες το ίδιο διάστημα έφτασαν μόλις τα 63 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 692 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 12,85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σημαντική αύξηση του ελλείμματος τόσο του εμπορικού ισοζυγίου όσο και του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την επίσης σημαντική αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,08 δισ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1,2 δισ. ευρώ, του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 541 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 337 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 419 εκατ. ευρώ ή 11%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 960 εκατ. ευρώ ή 7,8%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 366 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 22,6%. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) αυξήθηκαν μόνο κατά 31 εκατ. ευρώ (ή 3,2%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 81 εκατ. ευρώ (ή 10,6%). Επίσης, οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 105 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 455 εκατ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού. Τέλος, η μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1.478 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως στη μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ.

Εξάλλου, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1,79 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 478 εκατ. ευρώ απ΄ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Η εισροή κεφαλαίων λόγω αγορών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 8,7 δισ. ευρώ) και λόγω πωλήσεων μετοχών του εξωτερικού από κατοίκους (ύψους 0,9 δισ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε την εκροή κεφαλαίων λόγω αγορών ομολόγων του εξωτερικού από κατοίκους (ύψους 4,2 δισ. ευρώ) και λόγω πωλήσεων μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 0,8 δισ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 8.441 εκατ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα υπερέβη σημαντικά την αύξηση των αντίστοιχων καταθέσεων στο εξωτερικό από κατοίκους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk