Σε πτωτική τροχιά η τουριστική κίνηση

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ξενοδόχοι με αφορμή την πτώση της τουριστικής κίνησης τον Μάιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο της τουριστικής σεζόν αναφέρουν ότι η κίνηση θα μειωθεί κατά 5% και δεν αποκλείεται να φθάσει το 10%, ενώ ήδη παρατηρούνται- κυρίως στους δημοφιλέστερους προορισμούς- μειώσεις ως και 25%-30% στις αρχές της περιόδου. Τα νησιά πλήττονται …

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ξενοδόχοι με αφορμή την πτώση της τουριστικής κίνησης τον Μάιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο της τουριστικής σεζόν αναφέρουν ότι η κίνηση θα μειωθεί κατά 5% και δεν αποκλείεται να φθάσει το 10%, ενώ ήδη παρατηρούνται- κυρίως στους δημοφιλέστερους προορισμούς- μειώσεις ως και 25%-30% στις αρχές της περιόδου. Τα νησιά πλήττονται περισσότερο, με μεγάλους χαμένους τη Νάξο, την Πάρο και τη Σαντορίνη, λόγω των αυξημένων ναύλων που καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν για να φθάσουν στον προορισμό τους.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους 14 πρωτοβάθμιες ξενοδοχειακές ενώσεις για τις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Μάιο και το πρώτο μισό του Ιουνίου, μόνο σε δύο περιοχές σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης (Αίγινα και Κεφαλλονιά- Ιθάκη), και μάλιστα η Ξενοδοχειακή Ενωση Κεφαλλονιάς- Ιθάκης σημειώνει ότι παρά την άνοδο της πληρότητας τα έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν. Η Αίγινα επωφελείται του γεγονότος ότι τα ναύλα είναι πολύ αυξημένα για τους μακρινούς προορισμούς και γι΄ αυτό αναμένεται η εφετινή τουριστική σεζόν να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης. Οι ξενοδόχοι αναμένουν για ολόκληρη τη σεζόν μείωση της πληρότητας κατά 5%, αν και υπάρχει ανησυχία για μείωση ακόμη και 10%. Πάντως ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που προβλέπονται αυξημένες αφίξεις τουριστών, τα έσοδα των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερα από πέρυσι (όπως για παράδειγμα στην Κω). Οσον αφορά τη Μύκονο, η αρμόδια ξενοδοχειακή ένωση υπολογίζει ότι εφέτος θα μειωθεί η δουλειά, αφού λόγω της οικονομικής στενότητας έχουν ακυρωθεί πολλά συνέδρια που γίνονταν στο νησί. Για τη Νάξο, που τον Μάιο παρουσίασε κάθετη πτώση αφίξεων, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι αν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις συμπεριλάβουν ταχύπλοο στα δρομολόγιά τους και ταυτόχρονα δεν αυξήσουν και άλλο τα ναύλα, τότε στο νησί η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα.

Σε αντίθετη μοίρα βρίσκονται οι κοντινότεροι και φθηνότεροι προορισμοί, όπως η Αίγινα και η περιοχή Ερμιόνη- Πόρτο Χέλι. Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όταν ο κόσμος πλέον δεν θα μπορεί να βρει οικονομικά πακέτα σε μακρινά και δημοφιλή νησιά και θα είναι υποχρεωμένος (από τον μικρό προϋπολογισμό για διακοπές) να κάνει ολιγοήμερες διακοπές.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο βρέθηκε η τουριστική κίνηση σε Λευκάδα, Ρόδο και Χαλκιδική, ενώ πτώση καταγράφηκε σε Αχαΐα, ΕρμιόνηΠόρτο Χέλι, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κω, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΞ, στην Κω παρατηρήθηκε πτώση της πληρότητας από 9% ως 10%, η οποία προέκυψε κυρίως από τη μείωση της κίνησης των μικρών επιχειρήσεων, αφού οι μεγάλες εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Ο Μάιος ήταν καλός μόνο για τη Λευκάδα, στην οποία έγινε ένα συνέδριο 4.000 ατόμων, και την περιοχή της Κεφαλλονιάς- Ιθάκης καθώς χάθηκε μεν η βρετανική αγορά, ανέβηκε όμως πολύ η σκανδιναβική αγορά. Αντιθέτως πτώση 25%-30% σημειώθηκε στη Νάξο, δραματική ήταν η μείωση της κίνησης στην Πάρο, ελάχιστοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κω, στο Ηράκλειο η πληρότητα μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο η πτώση υπολογίζεται ότι άγγιξε το 15%.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι ο τζίρος στον τουρισμό επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2007 καταγράφηκε αύξηση 4,8% έναντι αύξησης 10,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2007 προς το 2006, ενώ σε σχέση με τον τζίρο του τουρισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2007 καταγράφηκε σημαντική πτώση 21%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk