Στα 21 δισ. ευρώ ανέρχεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ενώ τα 3 δισ. ευρώ προέρχονται από το λαθρεμπόριο πετρελαίου στη ναυτιλία

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους στηρίζονται τα κρατικά έσοδα

Τ α 21δισ. ευρώ (περίπου το 8,5% του ΑΕΠ) φτάνει η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα, όπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης , ο οποίος χαρακτηρίζει το «άθλημα» βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φοροδιαφυγής, αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ήταν περίπου 10 δισ. ευρώ και ότι οι ετήσιες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) περίπου 9 δισ.

Τ α 21δισ. ευρώ (περίπου το 8,5% του ΑΕΠ) φτάνει η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα, όπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης , ο οποίος χαρακτηρίζει το «άθλημα» βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φοροδιαφυγής, αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ήταν περίπου 10 δισ. ευρώ και ότι οι ετήσιες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο κ. Αλογοκούφης δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και υποδηλώνει ότι τα περιθώρια περιορισμού των δαπανών δεν είναι απεριόριστα. Ετσι, το βάρος του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Είναι η πρώτη φορά που έλληνας υπουργός Οικονομίας προσδιορίζει το εύρος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας κατά επίσημο τρόπο. Ωστόσο, το επίσημο ύψος της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο που κατά καιρούς έχει υπολογιστεί. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον προσδιορισμό του ύψους αυτού καθορίζονται και οι μεταβολές που δρομολογούνται στη φορολογία (αύξηση της άμεσης φορολογίας μείωση της έμμεσης φορολογίας), με στόχο οι σχετικοί συντελεστές να προσεγγίσουν τον μέσον όρο της η ΕΕ.

Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι, στην παρούσα φάση, δεν πρόκειται να μεταβληθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ. Αν ο υψηλός συντελεστής 19% αυξηθεί περαιτέρω, θα «πριμοδοτήσει» τον πληθωρισμό, ενώ, αν μειωθεί ο συντελεστής 9% για μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν), το Δημόσιο θα χάσει έσοδα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της παράνομης διακίνησης καυσίμων, από όπου και αν προέρχεται. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτηρίζει, χωρίς ενδοιασμούς, το φορολογικό σύστημα «άδικο και αναποτελεσματικό». Το επόμενο βήμα θα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για το πετρέλαιο που διακινείται με πλωτά μέσα. Κύκλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφερόμενοι στο θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου των ναυτιλιακών καυσίμων, δήλωναν προς «Το Βήμα της Κυριακής» ότι «πρόκειται για μια μάστιγα που επηρεάζει δυναμικά και εις βάθος τα δημόσια έσοδα, καθώς τα ποσά που φοροδιαφεύγουν κάθε έτος από το λαθρεμπόριο των καυσίμων της ναυτιλίας είναι ιλιγγιώδη. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται δυναμικά με το θέμα αυτό, έχοντας συμβάλει στη διαμόρφωση της αίσθησης ότι απαιτείται να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα πάταξης του φαινομένου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω υπουργείο έχει υπολογίσει ότι η φοροδιαφυγή στον τομέα αυτό ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το σύνολο των εσόδων από την άμεση φορολογία στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια πολύ χαμηλότερο από τον μέσον όρο των χωρών-μελών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι από τους χαμηλότερους στην ενωμένη Ευρώπη. Για παράδειγμα, το 2006 τα έσοδα από την άμεση φορολογία ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 4,6% έναντι 9,2% κατά μέσον όρο στην ΕΕ των 27 χωρών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι η άμεση φορολογία είναι ανισομερής, κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή. Εξάλλου, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση είναι στην Ελλάδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ΕΕ των 27 (το 2006 ήταν 31,4% έναντι 39,9% του μέσου κοινοτικού όρου). Αυτό σημαίνει μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομιών, εμφανίζεται κυρίως στα εισοδήματα που προέρχονται από ελεύθερα επαγγέλματα, προσωπικές επιχειρήσεις και κεφάλαιο. Εκεί κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, όπως και το πρόβλημα της φοροαποφυγής, διότι και η φορολογική βάση δεν είναι τόσο διευρυμένη στη χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει- και χρειάζεται θάρρος για αυτό – ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκύπτει ότι οι φόροι για εισοδήματα του 2006 (οικονομικό έτος 2007) από μισθούς και συντάξεις αντιστοιχούν στο 79% της συνολικής φορολογίας των φυσικών προσώπων ή στο 50% της συνολικής φορολογίας νομικών και φυσικών προσώπων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk