Ρεκόρ κερδοσκοπίας με 1,50 ευρώτο λίτρο «χτύπησε» η αμόλυβδη στην Κρήτη

Τ ο ένα ρεκόρ μετά το άλλο χτυπάει η τιμή της αμόλυβδης! Στην Κρήτη και στις εθνικές οδούς η τιμή του 1,5 ευρώ το λίτρο είναι συνήθης και έχει αρχίζει να μην ξενίζει ούτε τους ταλαίπωρους οδηγούς που χρυσοπληρώνουν τα καύσιμα για να πάνε στη δουλειά τους, προσαρμοζόμενοι εκόντες άκοντες στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους τους πρατηριούχους, θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στα τουριστικά μέρη τον Ιούλιο, όπου ανεξαρτήτως της πορείας του αργού πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές πριν από τα τέλη Αυγούστου οπότε και θα αποχωρήσει η κύρια μάζα των επισκεπτών τουριστών.

Τ ο ένα ρεκόρ μετά το άλλο χτυπάει η τιμή της αμόλυβδης! Στην Κρήτη και στις εθνικές οδούς η τιμή του 1,5 ευρώ το λίτρο είναι συνήθης και έχει αρχίζει να μην ξενίζει ούτε τους ταλαίπωρους οδηγούς που χρυσοπληρώνουν τα καύσιμα για να πάνε στη δουλειά τους, προσαρμοζόμενοι εκόντες άκοντες στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους τους πρατηριούχους, θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στα τουριστικά μέρη τον Ιούλιο, όπου ανεξαρτήτως της πορείας του αργού πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές πριν από τα τέλη Αυγούστου οπότε και θα αποχωρήσει η κύρια μάζα των επισκεπτών τουριστών. Ακριβότερος νομός για πολλοστή φορά στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Ρέθυμνο με μέση τιμή το 1,37 ευρώ, που όμως απαντάται σε σχετικά λίγα πρατήρια μέσα στην πόλη. Τα περισσότερα πρατήρια έχουν (συμπτωματικά προφανώς) την ίδια τιμή αμόλυβδης, 1,44 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και αρκετά πρατήρια με 1,50 ευρώ (για την ακρίβεια προτιμούν το 1,499 το λίτρο).

Ακολουθούν σε ακρίβεια τα Χανιά με 1,363 ευρώ κατά μέσο όρο στην αμόλυβδη, η Θεσπρωτία με 1,359 ευρώ, το Λασίθι με 1,358, η Κέρκυρα με 1,343, όσο ακριβώς και η Κεφαλλονιά, τα Ιωάννινα με 1,339, το Ηράκλειο με 1,338, τα Δωδεκάνησα με 1,336 όπου και εκεί παρατηρούνται ακραίες τιμές σε σχετικά μικρά νησιά του συμπλέγματος, καθώς και η Χίος, η Λευκάδα και οι Κυκλάδες με τιμές πάνω από 1,32 ευρώ.

Στον Νομό Αττικής ο μέσος όρος της αμόλυβδης είναι 1,26 ευρώ αλλά τα περισσότερα πρατήρια πωλούν πάνω από 1,30 ευρώ πλέον. Στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο φθηνότερα, με 1,24 ευρώ. Το Κιλκίς με 1,217 παραμένει ο φθηνότερος νομός της χώρας.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 20 Ιουνίου στα 1,267 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 0,87%σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,256 στις 13 Ιουνίου, αλλά εκτός από τους περιβόητους μέσους όρους τα περισσότερα πρατήρια έχουν κάνει από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξήσεις που ξεπερνούν το 2,50%.

Από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 73,32% ενώ από τον Ιανουάριο η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 15,5%. Σημαντική διαπίστωση είναι ότι από τις αρχές του 2007 ως τις αρχές του 2008 η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 20,28%, περισσότερο δηλαδή από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πάνω από τα 138 δολ. το αργό

Εντυπωσιακό άλμα πάνω από τα 138 δολάρια το βαρέλι έκανε χθες η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, προς μεγάλη απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μόλις την προηγουμένη είχε προαναγγείλει νέα αύξηση της παραγωγής της από τον Ιούλιο κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως (στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως) για να υποχωρήσουν οι τιμές όπως (υποτίθεται ότι) επιθυμούν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε προς στιγμήν στα 138,13 δολάρια το βαρέλι, 2,77 ευρώ υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η νεοϋορκέζικη αγορά την περασμένη Παρασκευή. Το θεαματικό άλμα έγινε (υποτίθεται) λόγω της νέας έντασης στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και λόγω των δολιοφθορών εγκαταστάσεων της Royal Dutch Shell και της Chevron στη Νιγηρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk