Πρωτοβουλία για ενίσχυση των νησιών

Επανέρχεται στο προσκήνιο της ΕΕ η διεύρυνση των ενισχύσεων στα νησιά έπειτα από πρωτοβουλία της Ελλάδας. Τα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, διοργανώνεται σήμερα, 28 Ιουνίου, στην Κω, το συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ενωση: Εδαφική συνοχή και νησιωτικότητα». Δεν πρόκειται για μια απλή συνάντηση, λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, αλλά για μια πρωτοβουλία που θα φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους λήψης αποφάσεων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των νησιών.

Πρωτοβουλία για ενίσχυση των νησιών | tovima.gr

Επανέρχεται στο προσκήνιο της ΕΕ η διεύρυνση των ενισχύσεων στα νησιά έπειτα από πρωτοβουλία της Ελλάδας. Τα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, διοργανώνεται σήμερα, 28 Ιουνίου, στην Κω, το συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ενωση: Εδαφική συνοχή και νησιωτικότητα». Δεν πρόκειται για μια απλή συνάντηση, λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, αλλά για μια πρωτοβουλία που θα φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους λήψης αποφάσεων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των νησιών. Παράλληλα, προσθέτουν, η πρωτοβουλία αποβλέπει στη δραστηριοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των κατοίκων των νησιών.

Η «νησιωτικότητα» αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, μιας πολιτικής που έχει ως στόχο την πραγματική σύγκλιση των περιφερειών με τον μέσο όρο της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι νησιωτικές περιοχές να απαντήσουν στις ειδικές προκλήσεις (π.χ. επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) και ευκαιρίες (π.χ. αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας) που παρουσιάζονται «ολοταχώς». Ετσι αναδεικνύεται ο ρόλος που απαιτείται να διαδραματίσει και η χωρική/εδαφική διάσταση στη μελλοντική πολιτική συνοχής- η συζήτηση για το μέλλον της οποίας την περίοδο μετά το 2013 έχει ήδη αρχίσει- έτσι ώστε να προαχθεί η βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρώπης.

Ανισότητες και διαφορές
Η χωρική/εδαφική συνοχή (territorial cohesion) αποτελεί πλέον έναν από τους τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής (μαζί με την οικονομική και την κοινωνική συνοχή) που περιλαμβάνεται στη νέα αναθεωρημένη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ. Η συζήτηση για θέματα χωρικής/εδαφικής ανάπτυξης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, στο Ρότερνταμ (2004) και στο Λουξεμβούργο (2005), όπου η πολιτική αυτή προσλαμβάνεται πλέον ως η βάση για την αξιοποίηση της μελλοντικής προοπτικής της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη αντικειμενικών διαφοροποιήσεων μεταξύ νησιωτικών περιοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι αντικειμενικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στον ελλαδικό χώρο μεταξύ των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στη χωρική συνοχή των περιφερειών της αμβλύνοντας τις διαφορές μεταξύ νησιών και ηπειρωτικών περιφερειών αποφασίστηκε στις Αζόρες, στην άτυπη σύνοδο υπουργών που έγινε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2007, να προχωρήσει στη μελέτη του τρόπου άμβλυνσης των διαφορών αυτών ώστε να είναι εφικτή η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Στο συμβούλιο αυτό συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και έκτοτε αναπτύχθηκε η προαναφερόμενη πρωτοβουλία.

Συμμετέχουσες στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα είναι οι νησιωτικές περιφέρειες, ενώ την πρόταση αυτή θα υποστηρίξουν ευρωπαϊκά νησιωτικά δίκτυα (ΙΝSULΕUR- Δίκτυο Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΕSΙΝ – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών), το CRΡΜ (Conference of Ρeripheral Μaritime Regions of Εurope) και το ΕSΡΟΝ (Εuropean Spatial Ρlanning Οbservation Νetwork) στο οποίο θα υποβληθεί πρόταση για την επιστημονική υποστήριξη και την ανάλυση εξειδίκευσης των πολιτικών για τα νησιά, καθώς και τη βελτίωσή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk