Πράσινο φως για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων

Με τις… ευλογίες του ανώτατου εκτελεστικού- άρα de facto πολιτικού- οργάνου της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ. Μιλώντας, άλλωστε, χθες στην εφημερίδα «Die Ζeit», ο ευρωτραπεζίτης είπε ότι « αν ενεργήσουμε αποφασιστικά, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση ». Οταν, βεβαίως, μιλάει για «κατάσταση», ο κ. Τρισέ εννοεί τον πληθωρισμό ο οποίος ανήλθε τον Ιούνιο στο επίπεδο ρεκόρ του 4% στην ευρωζώνη.

Με τις… ευλογίες του ανώτατου εκτελεστικού- άρα de facto πολιτικού- οργάνου της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ. Μιλώντας, άλλωστε, χθες στην εφημερίδα «Die Ζeit», ο ευρωτραπεζίτης είπε ότι « αν ενεργήσουμε αποφασιστικά, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση ». Οταν, βεβαίως, μιλάει για «κατάσταση», ο κ. Τρισέ εννοεί τον πληθωρισμό ο οποίος ανήλθε τον Ιούνιο στο επίπεδο ρεκόρ του 4% στην ευρωζώνη. Την ώρα που η γερμανική εφημερίδα δημοσίευε τις δηλώσεις Τρισέ, η ισπανική «La Vanguardia» φιλοξενούσε συνέντευξη του Χοακίν Αλμούνια στην οποία ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ τονίζει ότι «θα πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού». Για τον Τρισέ η δήλωση Αλμούνια ισοδυναμεί με πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων. Ο ισπανός επίτροπος στη συνέντευξή του επισημαίνει όμως ταυτόχρονα ότι ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ο συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, «αποτελεί έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία». Ο κ. Αλμούνια αναφέρεται, δηλαδή, και στην οικονομική στασιμότητα. Δυστυχώς η «κατάσταση» δείχνει να ξεφεύγει και σ΄ αυτή την παράμετρο. Μόλις την προηγουμένη της δημοσίευσης των επισημάνσεων Αλμούνια η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση. Πιστοποίησε συγκεκριμένα ότι η δανέζικη οικονομία συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2008- ως γνωστόν, μια οικονομία βρίσκεται τυπικώς σε ύφεση όταν καταγραφούν δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Και δεν είναι μόνο η Δανία που έπεσε σε ύφεση. Στις Βρυξέλλες και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι γνωστό ότι η Ιρλανδία- κρίμα το «μοντέλο»- και η Ισπανία πρόκειται σύντομα να πιστοποιήσουν ότι… πληρούν τον ορισμό της οικονομικής ύφεσης!

Θα σταματήσει εδώ το κακό; Ο οιονεί υπουργός Οικονομικών της ΕΕ διατηρεί την ελπίδα ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Αρκεί να ακολουθήσουμε «τις σωστές πολιτικές» και βεβαίως να διδαχθούμε από το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, «όταν τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ανεπαρκή και εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους». Διότι ο κ. Αλμούνια επισήμανε ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η αντιπληθωριστική πολιτική, που ακολουθεί όμως η ΕΚΤ με τη ρητή πλέον συγκατάθεση της Επιτροπής, φρενάρει την προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικονομίας να κρατηθεί πάνω από το νερό. Γι΄ αυτό και η δυσφορία των κυβερνητικών επιτελείων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πολιτική της ΕΚΤ είναι πρόδηλη: κρίνουν την πολιτική αυτή όχι αντιπληθωριστική, αλλά αντιαναπτυξιακή. Μεταξύ των κυβερνήσεων αυτών συγκαταλέγεται και η γαλλική, η οποία μόλις προχθές ανέλαβε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους την προεδρία της ΕΕ.

Αν η πληθωρισμοφοβία της ΕΚΤ είναι εν γένει γνωστή και εν πολλοίς δικαιολογημένη- ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε ποσοστό διπλάσιο από το ανώτατο «ανεκτό» (2%) από την Ευρωτράπεζα-, η άγνοια οικονομικού κινδύνου που επιδεικνύει διά του καθ΄ ύλην αρμόδιου επιτρόπου η Κομισιόν δεν γίνεται εύκολα κατανοητή. Ο κ. Αλμούνια εκτιμά ότι στον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων και της οικονομικής συρρίκνωσης η προτεραιότητα είναι οι τιμές. Να σταθεροποιηθούν πρώτα οι τιμές, δηλαδή, και μετά να ανακάμψει η οικονομία. Αυτή όμως δεν είναι μια προσέγγιση πολιτικών. Είναι μια προσέγγιση που αρμόζει σε τεχνοκράτες- σε τραπεζίτες, παραδείγματος χάρη- και όχι σε πολιτικούς, έστω και διορισμένους, όπως είναι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τεχνοκρατική προσέγγιση των εξελίξεων από τον κ. Αλμούνια φαίνεται και από την ανάλυση που κάνει στο «φαινόμενο» της κούρσας των τιμών του πετρελαίου. Κατά τον επίτροπο, η κούρσα δεν οφείλεται στην κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, όπως σχεδόν καθημερινώς προειδοποιεί ο ΟΡΕC- χθες το πετρελαϊκό καρτέλ έφθασε να προειδοποιήσει την ΕΚΤ να μην ανεβάσει το επιτόκιο του ευρώ, επειδή θα προκληθεί νέο άλμα στις τιμές του αργού. Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ότι «το θεμελιώδες κίνητρο για την κούρσα του πετρελαίου είναι μια πολύ ισχυρή πίεση στην παγκόσμια ζήτηση λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών,που έχει συμπέσει με την έλλειψη επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και στην παραγωγή των καλλιεργειών».

Κατά τον επίτροπο, λοιπόν, το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας είναι εν πολλοίς «δομικό». Πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος; «Ως τα μέσα του 2009», δηλαδή επί ένα ακόμη δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τον επίτροπο. Και τι θα συμβεί τότε; «Τότε η εμπιστοσύνη θα έχει αποκατασταθεί στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk