Πλεονασματικό το εξωτερικό εμπόριο στην ευρωζώνη

Το εξωτερικό εμπόριο της ευρωζώνης κατέγραψε πάλι πλεόνασμα, 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, αντίθετα από τις προβλέψεις και μετά το έλλειμμα του 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και το έλλειμμα των 11 δισ. το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Το πλεόνασμα αυτό προήλθε από μια αύξηση των εξαγωγών κατά 6,2%, έναντι αύξησης των εισαγωγών 3,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. «Οι εξαγωγές της ευρωζώνης μοιάζουν να αντιστέκονται …

Πλεονασματικό  το εξωτερικό  εμπόριο στην  ευρωζώνη | tovima.gr

Το εξωτερικό εμπόριο της ευρωζώνης κατέγραψε πάλι πλεόνασμα, 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, αντίθετα από τις προβλέψεις και μετά το έλλειμμα του 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και το έλλειμμα των 11 δισ. το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Το πλεόνασμα αυτό προήλθε από μια αύξηση των εξαγωγών κατά 6,2%, έναντι αύξησης των εισαγωγών 3,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. «Οι εξαγωγές της ευρωζώνης μοιάζουν να αντιστέκονται παρά το ισχυρό ευρώ και παρά την επιβράδυνση της ζήτησης σε ορισμένες κρίσιμες αγορές για τις εξαγωγές,όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ» σχολίασε ο Χάουαρντ Αρκερ του ινστιτούτου Global Ιnsight, που δήλωσε πάντως «επιφυλακτικός για τη μελλοντική πορεία».

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της η Εurostat εκτιμάει το εμπορικό της έλλειμμα σε 15,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι ελλείμματος 67 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο. Στο τρίμηνο αυτό το έλλειμμα στις πρώτες ύλες διαμορφώθηκε στα 101,8 δισ. ευρώ (έναντι 74,5 το ίδιο διάστημα του 2007), του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα (88 δισ. ευρώ) προέρχεται από την ενέργεια. Αντίθετα, στα προϊόντα της μεταποίησης η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα 38,3 δισ. ευρώ, στο α΄ τρίμηνο, το οποίο στην ευρωζώνη είναι ακόμη υψηλότερο (67,7 δισ. ευρώ), με επικεφαλής τις «μηχανές και τα οχήματα». Κατά χώρα, πρωταθλητές σε πλεόνασμα στο α΄ τρίμηνο καταγράφονται η Γερμανία (50,4 δισ.) και η Ολλανδία (10,9 δισ.), ενώ σε έλλειμμα η Βρετανία (-34,0 δισ.), η Ισπανία (-26,7 δισ.), η Γαλλία (-14,5 δισ.) και η Ελλάδα (-9,0 δισ.).

Της τελευταίας πάντως το έλλειμμα είναι ελαφρώς μικρότερο των-9,6 δισ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2007, εξαιτίας μειωμένων εισαγωγών (12,9 από 14,0 δισ.), αλλά και ακόμη πιο μειωμένων εξαγωγών (3,9 από 4,4 δισ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk