Στα πράγματα

Πιθανή και ευπρόσδεκτη μια ήπια μείωση των τιμών της γης

Μειωμένες μεταβιβάσεις, τιμές πάνωκάτω στα ίδια επίπεδα και λιγότερες επενδύσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων προβλέπει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ κ. Ν.Κάμπας για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο ο ίδιος δεν βλέπει να επαληθεύεται η πρόβλεψη ορισμένων για απότομο «ξεφούσκωμα» της αγοράς.

Μειωμένες μεταβιβάσεις, τιμές πάνωκάτω στα ίδια επίπεδα και λιγότερες επενδύσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων προβλέπει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ κ. Ν.Κάμπας για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο ο ίδιος δεν βλέπει να επαληθεύεται η πρόβλεψη ορισμένων για απότομο «ξεφούσκωμα» της αγοράς.
– Πόσο έχει αυξηθεί πραγματικά το κόστος οικοδομής από την αρχή του έτους και κατά πόσον έχει επηρεάσει το επίπεδο των τιμών;

«Η αύξηση του κόστους της οικοδομής έχει ασφαλώς κινηθεί, από την αρχή του έτους, ταχύτερα του πληθωρισμού. Το κόστος των υλικών της οικοδομής, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού. Οι τιμές της γης εξακολουθούν να αυξάνουν (σε μερικές περιπτώσεις εντυπωσιακά) λόγω της σπάνης οικοπέδων, ενώ τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου έχουν φθάσει από καιρό σε επίπεδα που δεν μπορούν να συμπιεστούν άλλο. Με τα δεδομένα αυτά το επίπεδο των τιμών των νεόδμητων κτιρίων δεν θα μπορούσε παρά να έχει αυξηθεί ανάλογα. Και αυτό έχει πράγματι συμβεί. Αν δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, αυτό οφείλεται στον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό των μεταβιβάσεων, οι οποίες έχουν περιορισθεί σχεδόν αποκλειστικά σε ειδικές περιπτώσεις εργολάβων που πωλούν υπό την πίεση των υποχρεώσεών τους. Οι υπόλοιποι περιμένουν και, δυστυχώς, περιορίζουν δραστικά τη μελλοντική οικοδομική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα». – Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η αγορά ακινήτων ως το τέλος του έτους;

«Οπως περίπου ως τώρα: με μειωμένες μεταβιβάσεις σε τιμές λίγο- πολύ σταθερές και μειωμένες επενδύσεις, ώσπου να βρει η αγορά τον βηματισμό της, πράγμα που αμφιβάλλω πολύ αν θα γίνει μέσα στο έτος. Βλέπετε, η ζήτηση εμφανίζεται, από καιρό ήδη, εξασθενημένη, για λόγους που δεν φαίνεται ότι πρόκειται σύντομα να ανατραπούν (αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων και αυστηρότεροι όροι επιλογής δανειοληπτών, ανορθολογικός τρόπος επιβολής του ΦΠΑ, μείωση διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών κ.ά.). Ετσι, φαίνεται απίθανο να φθάσουμε σύντομα στην επιθυμητή ισορροπία μεταξύ των τιμών της προσφοράς και της ζήτησης».

– Πολλοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η άποψη αυτή; «Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που ακούμε να διατυπώνεται πολλά χρόνια τώρα, χωρίς ποτέ να έχει επαληθευθεί, τουλάχιστον στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα δεν βλέπω καθόλου τέτοιον κίνδυνο, γιατί στην Ελλάδα δεν υφίσταται κανένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει το φαινόμενο αυτό σε άλλες χώρες. Αντίθετα, μια ήπια μείωση των τιμών της γης, τα επόμενα χρόνια, τη θεωρώ και πιθανή και ευπρόσδεκτη για την ανάπτυξη του κλάδου. Μείωση η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των δρομολογημένων ήδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ εντάξεων νέων περιοχών στο Σχέδιο Πόλεως και μετά τον εξορθολογισμό της εφαρμογής του ΦΠΑ στην οικοδομή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk