Παράταση για έργα 1,9 δισ. ευρώ του Γ» ΚΠΣ

Τ ην παράταση ως το 2009 επιχειρησιακών προγραμμάτων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που υλοποιούνται μέσω του Γ΄ ΚΠΣ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με απόφασή της η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» σε αίτημα που είχε υποβάλει η Ελλάδα το φθινόπωρο του 2007 για την παράταση των έργων αυτών λόγω των καταστρεπτικών πυρκαϊών του 2007. Η ΕΕ δεν ενέκρινε στο σύνολό του το ποσόν που ζητούσε η Ελλάδα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος. Το συνολικό αίτημα για την παράταση ήταν ύψους 1,455 δισ. ευρώ όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και το ποσόν που έγινε δεκτό ανήλθε σε 1,374 δισ.

Τ ην παράταση ως το 2009 επιχειρησιακών προγραμμάτων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που υλοποιούνται μέσω του Γ΄ ΚΠΣ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με απόφασή της η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» σε αίτημα που είχε υποβάλει η Ελλάδα το φθινόπωρο του 2007 για την παράταση των έργων αυτών λόγω των καταστρεπτικών πυρκαϊών του 2007.

Η ΕΕ δεν ενέκρινε στο σύνολό του το ποσόν που ζητούσε η Ελλάδα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος. Το συνολικό αίτημα για την παράταση ήταν ύψους 1,455 δισ. ευρώ όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και το ποσόν που έγινε δεκτό ανήλθε σε 1,374 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους δημόσιας δαπάνης- που περιλαμβάνει και την εθνική συμμετοχή- το συνολικό αίτημα παράτασης ήταν 2,078 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε το ποσόν των 1,963 δισ. ευρώ.

« Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ,λόγω των περυσινών πυρκαϊών,διευκολύνει την επίτευξη του στόχου μας » δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός για τα Κοινοτικά Προγράμματα κ. Ι.Παπαθανασίου ανέφερε ότι « η απόφαση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα ».

Παράταση δόθηκε, στο σύνολό τους, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα: «Οδικοί Αξονες, Λιμένες, Αστική Ανάπτυξη» (για πληρωμές 674 εκατ. ευρώ), «Αγροτική Ανάπτυξη- Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου» (197,2 εκατ. ευρώ), και «Αλιεία» (41 εκατ. ευρώ). Επίσης, παρατείνονται συγκεκριμένοι άξονες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» (105 εκατ. ευρώ), «Σιδηρόδρομοι, Αστικές Συγκοινωνίες, Αεροδρόμια» (325,5 εκατ. ευρώ), «Ανταγωνιστικότητα» (16 εκατ. ευρώ), «Περιβάλλον» (71,3 εκατ. ευρώ), «Υγεία- Πρόνοια» (30,5 εκατ. ευρώ), «Κοινωνία της Πληροφορίας» (170 εκατ. ευρώ), «Τεχνική Βοήθεια» (45,5 εκατ. ευρώ).

Επίσης δόθηκε παράταση για πληρωμές στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Δυτικής Ελλάδας (62,5 εκατ. ευρώ), Στερεάς Ελλάδας (51 εκατ. ευρώ), Αττικής (116 εκατ. ευρώ) και Πελοποννήσου (57,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, ως τις 15 Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί στο Γ΄ ΚΠΣ συνολικές πληρωμές ύψους 20,9 δισ. ευρώ οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής δεσμευμένης δημόσιας δαπάνης 26,2 δισ. ευρώ, ενώ για να μην υπάρξουν απώλειες κοινοτικών πόρων εφέτος λόγω του κανόνα ν+2 θα πρέπει ως τις 31.12.2008 να πραγματοποιηθούν πληρωμές 3,4 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα, όμως, παραμένει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 78% του συνόλου των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στην επταετία 2000-2006, ως και τον Ιούνιο του 2008, όταν ο μέσος όρος στην Κοινότητα είναι 82%. Πάντως για πέρυσι το καθαρό όφελος από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις έφθασε στα 5,4 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2007 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες απώλειες πόρων στην ΕΕ, οι οποίες έφθασαν στα 130.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk