Οι Χιώτες φιλοδοξούν να κάνουν όλον τον κόσμο να «κολλήσει» με τη μαστίχα τους

Η άνοδος της τιμής της μαστίχας έχει φέρει χρυσά κέρδη στους κατοίκους του νησιού της Χίου. Η οικονομική επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η μεγάλη ζήτηση αλλά και η διαφοροποίηση της τιμής της μαστίχας, ανάλογα με την ποιότητα, έχουν ανεβάσει την τιμή παραγωγής της μαστίχας πρώτης ποιότητας στα 90 ευρώ το κιλό από 75 ευρώ που ήταν πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη στροφή των κατοίκων του νησιού προς αυτή τη δραστηριότητα. Σήμερα 5.000 Χιώτες ασχολούνται με …

Η άνοδος της τιμής της μαστίχας έχει φέρει χρυσά κέρδη στους κατοίκους του νησιού της Χίου. Η οικονομική επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η μεγάλη ζήτηση αλλά και η διαφοροποίηση της τιμής της μαστίχας, ανάλογα με την ποιότητα, έχουν ανεβάσει την τιμή παραγωγής της μαστίχας πρώτης ποιότητας στα 90 ευρώ το κιλό από 75 ευρώ που ήταν πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη στροφή των κατοίκων του νησιού προς αυτή τη δραστηριότητα.

Σήμερα 5.000 Χιώτες ασχολούνται με την παραγωγή φυσικής μαστίχας, εκ των οποίων όσοι διαθέτουν πολλά μαστιχόδενδρα και καλλιεργούν περίπου 500 κιλά πρώτης ποιότητας μπορούν να κερδίσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Ο κλάδος της μαστίχας θεωρείται αναπτυσσόμενος και δυναμικός, καθώς η παραγωγή του προϊόντος αυξήθηκε από 97 τόνους το 1993 σε 153 τόνους το 2007, η τιμή του παραγωγού μαστίχας από 12,61 ευρώ το 1994 διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ το 2006 και 90 ευρώ το 2007, ενώ το συνολικό εισόδημα των παραγωγών από 1,7 εκατ. ευρώ το 1994 έφθασε σε 11 εκατ. ευρώ το 2007. Η ανάπτυξη του κλάδου, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, εστιάζεται στο έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν για το προϊόν της μαστίχας όχι μόνον οι παραδοσιακές αγορές, όπως ο Περσικός Κόλπος και οι αραβικές χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη μαστίχα κυρίως σε γλυκά και τρόφιμα, αλλά πλέον και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Αμερικής και της Απω Ανατολής (Ιαπωνία και Κορέα), οι οποίες αγοράζουν πρωτογενή μαστίχα για φαρμακευτική χρήση. Πάνω από το 65% της παραγωγής της μαστίχας εξάγεται στο εξωτερικό. Τελευταία βέβαια η μεγάλη διαφορά ισοτιμίας μεταξύ δολαρίου και ευρώ καθιστά το προϊόν ακριβό στις χώρες που συναλλάσσονται με δολάρια, με αποτέλεσμα οι Χιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές της μαστίχας σταθερές και να κάνουν διευκολύνσεις πληρωμής στους πελάτες.

Σημειώνεται ότι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με παρέμβαση της οποίας μάλιστα δόθηκαν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση στους παραγωγούς, αποτελεί φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής μαστίχας στην Ελλάδα, ενώ τα σημαντικότερα προϊόντα (μαστίχα, μαστιχέλαιο, τσίκλα ΕLΜΑ) της ΕΜΧ είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εκτός από τα γνωστά προϊόντα της μαστίχας (τσίκλα, μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο, μαστίχα σκόνη για μαγειρική και για διατροφική χρήση), κυκλοφορούν και τρόφιμα, γλυκά, ζαχαρώδη, αρτοσκευάσματα, ηδύποτα, οινοπνευματώδη, που περιέχουν όλα μαστίχα Χίου. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται μέσω των καταστημάτων mastihashop, της θυγατρικής της εταιρείας Μediterra, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν πλέον ο εφοπλιστής κ. Π. Τσάκος, το venture capital της Τράπεζας Αττικής, Αttica Ventures, η εταιρεία Κορρές και άλλοι επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk