Οι πολυεθνικές εταιρείες κυριαρχούν στην ελληνική αγορά

Oι μεγάλοι παίκτες στην αγορά ποτών στην Ελλάδα είναι κυρίως πολυεθνικοί όμιλοι, με την εταιρεία Αμβυξ να αποτελεί τη μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σκήπτρα στα μερίδια αγοράς στη χώρα μας κρατά η Diageo Ελλάς και ακολουθούν η Β. Σ. Καρούλιας, η Ρernod Ricard Ηellas, η Αμβυξ και η Βacardi Ηellas. Πάντως η λίστα μεριδίων δεν είναι σταθερή καθώς όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο ποτών και τα κέρδη τους. …

Οι πολυεθνικές εταιρείες κυριαρχούν στην ελληνική αγορά | tovima.gr

Oι μεγάλοι παίκτες στην αγορά ποτών στην Ελλάδα είναι κυρίως πολυεθνικοί όμιλοι, με την εταιρεία Αμβυξ να αποτελεί τη μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σκήπτρα στα μερίδια αγοράς στη χώρα μας κρατά η Diageo Ελλάς και ακολουθούν η Β. Σ. Καρούλιας, η Ρernod Ricard Ηellas, η Αμβυξ και η Βacardi Ηellas. Πάντως η λίστα μεριδίων δεν είναι σταθερή καθώς όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο ποτών και τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά της σουηδικής Αbsolut από τη Ρernod Richard σε παγκόσμιο επίπεδο, κίνηση η οποία θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα αφού το συμβόλαιο της Αμβυξ που τη διακινεί στη χώρα μας λήγει το 2011 και θα την αναλάβει η Ρernod RicardΗellas. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα απογίνει η βότκα Stolichnaya, την οποία διακινεί η Ρernod Ricard, λόγω του μονοπωλίου που θα προκύψει από την εξαγορά Αbsolut. Προφανώς οι εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει τις συζητήσεις για τη διανομή αυτού του brand.

Η μπίρα είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος, δεν ανήκει στα σκληρά ποτά και διακινείται κυρίως από επτά παραγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: μερίδιο περίπου 80% κατέχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, ακολουθεί η Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ με ποσοστό 12%, ενώ οι άλλες πέντε παραγωγικές επιχειρήσεις και άλλες 45 εισαγωγικές επιχειρήσεις κατέχουν το υπόλοιπο 8% της αγοράς μπίρας. Εξελίξεις υπάρχουν και σε αυτό το προϊόν, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ελέγχεται για το αν κατέχει δεσπόζουσα θέση. Σημειώνεται ότι η ολλανδική Ηeineken, θυγατρική της οποίας είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμφώνησε με τη δανέζικη Carlsberg για την εξαγορά της βρετανικής ζυθοποιίας Scottish & Νewcastle, θυγατρική της οποίας είναι η Μύθος Ζυθοποιία. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Carlsberg και Ηeineken μοιράζονται τα «ιμάτια» της Scottish & Νewcastle, με τη δανέζικη εταιρεία να παίρνει την αγορά της Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου
Η Diageo, με έδρα το Λονδίνο, προήλθε από τη συγχώνευση των εταιρειών Grand Μetropolitan και Guinness το 1998 και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ποτών στον κόσμο. Το 2002 εξαγόρασε τη Seagram και σήμερα δραστηριοποιείται σε 180 χώρες του κόσμου με 22.600 εργαζομένους, πωλήσεις 14,2 δισ. ευρώ, κέρδη 3 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο premium προϊόντων που περιλαμβάνει τα ουίσκι Johnnie Walker, Ηaig, Dimple, το λικέρ Βaileys, τις βότκες Ursus, Smirnoff, το τζιν Gordon΄s, την τεκίλα Jose Cuervo κ.ά. Η Diageo Ηellas, με αντικείμενο την εμπορία, εισαγωγές και αντιπροσωπεία ποτών και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Τάσο Ευαγγέλου, δημιουργήθηκε το 2002. Ο μεικτός κύκλος εργασιών το 2007 ανήλθε σε 291,9 εκατ. ευρώ.

Μια ιστορία που ξεκινάει από τη δεκαετία του ΄40
Η ιστορία της εταιρείας Β. Σ.Καρούλιας ξεκινάμε τον Βλάση Καρούλια, έναν δραστήριο Ελληνα της διασποράς που στις αρχές της δεκαετίας του 1940, στην Αθήνα, αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο εμπόριο και στα ποτά που πρώτος ξεκίνησε ο παππούς του. Από τότε ως σήμερα η εταιρεία έχει εξελιχθεί και πλέον ανήκει στην αγγλική εταιρεία Βerry Βrothers, ενώ στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο κ. Χρήστος Αργυρού. Τα ποτά που διακινεί είναι τα ουίσκι Cutty Sark, Τhe Famous Grouse, Τhe Glenrothes, Τhe Μacallan Fine Οak, Jack Daniel΄s, Southern Comfort, Woodford Reserve, Τallamore Dew, το μπράντι Μetaxa, οι βότκες Finlandia, Russian Standard, το ούζο Πλωμάρι, το τσίπουρο Τσιλιλής, τα κρασιά κυρ-Γιάννη, Κτήμα Σιγάλα, Σπυρόπουλου κ.ά. Ο ετήσιος μεικτός κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ. Με διεθνή σήματα όπως τα σκοτσέζικα ουίσκι Chivas και Βallantine΄s, το ιρλανδέζικο ουίσκι Jameson, τo σκοτσέζικο malt ουίσκι Τhe Glenlivet, το ρούμι Ηavana Club από την Κούβα, η μεξικανική τεκίλα Οlmeca, η σαμπάνια Μumm, η ρωσική βότκα Stolichnaya, το κονιάκ Μartell, το τζιν Βeefeater, τα λικέρ Μalibu, Κahlua και Τia Μaria, το ούζο Μίνι, η Ρernod Ricard είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στον κόσμο στον χώρο των οινοπνευματωδών ποτών και οίνων.

Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1975 και σήμερα απασχολεί περίπου 12.500 εργαζομένους σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο γαλλικός όμιλος Ρernod Ricard έχει παρουσία με τα τοπικά και διεθνή προϊόντα του από το 1990- σήμερα μέσω της θυγατρικής του Ρernod Ricard Ηellas που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 από τη συγχώνευση των εταιρειών ΕΠΟΜ ΑΒΕΕ και Λίζας & Λίζας ΑΒΕΕ. Πρόεδρος είναι ο κ. Εric Laborde.

Η μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία
Η Αμβυξ ΑΕ είναι η μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία εισαγωγής και διανομής οινοπνευματωδών ποτών στην Ελλάδα και ανήκει εξ ολοκλήρου στις οικογένειες Ναχμία και Ρεβάχ, οι οποίες και την ίδρυσαν. Πρόεδρος είναι ο κ. Μωυσής Ναχμίας και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ. Το 1989 το λανσάρισμα της βότκας Αbsolut στην Ελλάδα, αλλά και της μπίρας Βud, αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της εταιρείας για την επόμενη δεκαετία.

Στο χαρτοφυλάκιο της Αμβυξ εντάσσονται τα ουίσκι Grants και Glenfiddich, Τeacher΄s και Canadian Club, το ούζο 12, η τεκίλα Sauza, το Campari, η βότκα Level, τα τζιν Ρlymouth και Ηendrick΄s, το κονιάκ Ηennessy, το λικέρ Grand Μarnier, οι σαμπάνιες Μoet Chandon και Dom Ρerignon κ.ά. Ο τζίρος της εταιρείας το 2007 ανήλθε σε 60,195 εκατ. ευρώ.

Η Βacardi Ηellas ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1998 και είναι θυγατρική εταιρεία της Βacardi Ltd. Διευθύνων σύμβουλος είναι o κ. Αγγελος Αγγελής. Χρονιές-σταθμοί στην ανάπτυξη της εταιρείας ήταν το 1992, όταν τα προϊόντα Βacardi και Μartini & Rossi εντάχθηκαν στην ίδια επιχειρηματική δύναμη, και το 1998, όταν προστέθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας το ουίσκι Dewar΄s και το τζιν Βombay Sapphire. Τo premium χαρτοφυλάκιο εμπλουτίστηκε το 2004 με τη βότκα Grey Goose και το 2006 με την τεκίλα Cazadores και τη βότκα 42 Βelow. Η Βacardi Ltd δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk