Το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας είναι το υψηλό κόστος ζωής

Οι πληθωριστικές πιέσεις αγγίζουν πλέον και τα υψηλά εισοδήματα

Oι εξελίξεις στον «ταξικό» πληθωρισμό είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Πρόκειται, ίσως, για την πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία, που ο πληθωρισμός εμφανέστατα επιβαρύνει δραστικά και τα υψηλά εισοδήματα. Το 4,91% της αύξησης των τιμών του καταναλωτή, σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, κατανεμήθηκε κάπως ιδιόμορφα μεταξύ των εισοδηματικών τάξεων. Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, τον οποίο έχουμε επεξεργαστεί στο εργαστήριο μας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση πλέον δεν την επωμίστηκαν τα νοικοκυριά με χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές δυνατότητες, αλλά τα νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα.

Oι εξελίξεις στον «ταξικό» πληθωρισμό είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Πρόκειται, ίσως, για την πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία, που ο πληθωρισμός εμφανέστατα επιβαρύνει δραστικά και τα υψηλά εισοδήματα.

Το 4,91% της αύξησης των τιμών του καταναλωτή, σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, κατανεμήθηκε κάπως ιδιόμορφα μεταξύ των εισοδηματικών τάξεων. Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, τον οποίο έχουμε επεξεργαστεί στο εργαστήριο μας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση πλέον δεν την επωμίστηκαν τα νοικοκυριά με χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές δυνατότητες, αλλά τα νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα. Από τον Φεβρουάριο τα καταναλωτικά πρότυπα των υψηλών εισοδηματικών τάξεων έχουν δεχτεί μια έντονη επίθεση, η οποία, κατά την γνώμη μας, δυσχεραίνει και αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο στο μέλλον την ευημερία τους και γενικότερα την καθημερινότητά τους. Διότι ο πληθωρισμός είναι πλέον «επικοινωνιακά» συνδεδεμένος με την καθημερινότητά μας, μιας και τον συναντάμε πλέον σε κάθε μας δραστηριότητα.

Το κόστος ζωής είναι ήδη πολύ ακριβό. Το πρόβλημα του πληθωρισμού σήμερα στα περισσότερα νοικοκυριά δεν είναι μόνο οι από μήνα σε μήνα μεταβολές των τιμών σε βασικά προϊόντα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το κόστος ζωής είναι ήδη υψηλό. Από χρόνια τώρα έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο πληθωριστικό βάρος στις πλάτες των ήδη αποδυναμωμένων εισοδηματικά νοικοκυριών. Κάθε νοικοκυριό δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει μόνο τις αυξανόμενες τιμές σε πολλά και βασικά προϊόντα. Πρέπει να βρει και τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το ήδη περιορισμένο του εισόδημά σε μια σειρά από ακριβά και, τις περισσότερες φορές, αναντικατάστατα αγαθά και υπηρεσίες. Ακόμη και αν δεν αυξηθούν καθόλου οι τιμές των προϊόντων από μήνα σε μήνα, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα, επειδή η ζωή είναι ήδη ακριβή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ακριβή ακόμη και για ένα υψηλόμισθο ευρωπαϊκό εισόδημα.

Αυτό που είναι όμως αποκαλυπτικό από την ανάλυση των διαθεσίμων στοιχείων είναι ότι οι επιδράσεις του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές σε εισοδηματικές τάξεις με υψηλά εισοδήματα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Συνήθως αυτές οι τάξεις έχουν τη δυνατότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αντιδράσουν και να μεταφέρουν τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις σε άλλες εισοδηματικές τάξεις που, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές είναι ανήμπορες να αντιδράσουν. Αναφερόμαστε φυσικά στις εισοδηματικές τάξεις των 600 και 700 ευρώ τον μήνα, στις οποίες πλέον το κόστος ζωής έχει ξεπεράσει κάθε όριο, έστω και αν, με βάση τις αναλύσεις μας, από τον Φεβρουάριο οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται φαίνεται να έχουν ελαφρώς υποχωρήσει.

Ο κ. Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk