Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα της ΝΑ Ευρώπης

Το ενεργητικό των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην αναδυόμενη Ευρώπη θα αυξηθεί στο 34% του συνολικού ενεργητικού τους ως το 2010 από 13% το 2006, κάτι που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ανάπτυξη της τάξης των 150 δισ. ευρώ, αναφέρει σχετική έκθεση της UΒS. Την περίοδο 2006-2007 η ανάπτυξη στην περιοχή προήλθε μέσω των εξαγορών αλλά πλέον αναμένεται οργανική ανάπτυξη γύρω στα 125 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2010, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική τραπεζική αγορά, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, αναφέροντας ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα της ΝΑ Ευρώπης | tovima.gr

Το ενεργητικό των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην αναδυόμενη Ευρώπη θα αυξηθεί στο 34% του συνολικού ενεργητικού τους ως το 2010 από 13% το 2006, κάτι που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ανάπτυξη της τάξης των 150 δισ. ευρώ, αναφέρει σχετική έκθεση της UΒS. Την περίοδο 2006-2007 η ανάπτυξη στην περιοχή προήλθε μέσω των εξαγορών αλλά πλέον αναμένεται οργανική ανάπτυξη γύρω στα 125 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2010, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική τραπεζική αγορά, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, αναφέροντας ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τοπ επιλογές της από την περιοχή αφορούν τις μετοχές των τραπεζών: Πειραιώς, Unicredit, Swedbank, Garanti, Raiffeisen και ΒΖWΒΚ.

«Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι σχετικά ήπιος, στο 108%.Γιατί τότε οι ελληνικές τράπεζες αναφέρουν σημαντικό στρες στη χρηματοδότηση των χορηγήσεων; Πιστεύουμε ότι εν πολλοίς αυτό εξηγείται από τους δυνατούς ρυθμούς επέκτασης στη ΝΑΕυρώπη.Για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο,την πρόσφατη περίοδο η αναδυόμενη Ευρώπη αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των χρηματοδοτικών αναγκών» αναφέρει η UΒS, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο 12μηνο τα spread καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών συμπιέστηκαν κατά 16%- από 150 μονάδες βάσης στις 126 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στη χρησιμοποίηση των καταθέσεων, αντί για άντληση κεφαλαίων στη χονδρική τραπεζική αγορά, για τη χρηματοδότηση της ταχείας ανάπτυξης των δανείων στις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ελληνικές τράπεζες επικεντρώνουν την προσοχή τους και στις καταθέσεις στις αναδυόμενες αγορές με σκοπό να μειώσουν τον λόγο δανείων προς καταθέσεις, αλλά και για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό για καταθέσεις στην ελληνική αγορά, αναφέρει επισημαίνοντας πως η μη σωστή κατανομή του κόστους χρηματοδότης ενδέχεται να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk