Οι αγορές αγνοούν τη Σαουδική Αραβία

H απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά- η παραγωγή του σαουδαραβικού αργού θα τρέχει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων περίπου 30 ετών τον Ιούλιο- και οι νέες υποσχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα για ακόμη υψηλότερα επίπεδα στην περίπτωση που απαιτηθεί, αγνοήθηκαν από τις αγορές. Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών και των καταναλωτριών χωρών στην Τζέντα ανακοινώθηκε από τους Σαουδάραβες, όπως άλλωστε αναμενόταν, νέα αύξηση κατά 200.

H απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά- η παραγωγή του σαουδαραβικού αργού θα τρέχει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων περίπου 30 ετών τον Ιούλιο- και οι νέες υποσχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα για ακόμη υψηλότερα επίπεδα στην περίπτωση που απαιτηθεί, αγνοήθηκαν από τις αγορές. Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών και των καταναλωτριών χωρών στην Τζέντα ανακοινώθηκε από τους Σαουδάραβες, όπως άλλωστε αναμενόταν, νέα αύξηση κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα (στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η αύξηση όμως αυτή είναι αδύνατο να καλμάρει τους φόβους ότι από μόνη της η Σ. Αραβία θα μπορέσει να αντιστρέψει τα σφιχτά επίπεδα προσφοράς καθώς οι άλλες χώρες-παραγωγοί πετρελαίου αρκέστηκαν σε ασαφείς δηλώσεις.

Πόσο δε μάλλον που η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας φαντάζει αδύνατη, ειδικότερα μετά την κορύφωση της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και του αδυσώπητου πολέμου των λέξεων που έχει πυροδοτήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes» το οποίο ανέφερε ότι σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους το Ισραήλ διεξήγαγε την περασμένη εβδομάδα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις ως πρόβα τζενεράλε για ενδεχόμενο βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, σάρωσε τις αγορές και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ιρανών. «Θα αφανίσουμε όσους επιτεθούν στη χώρα μας» δήλωσαν αξιωματούχοι του Ιράν χθες, με συνέπεια η τιμή του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας 2,60 δολ. το βαρέλι, να επιστρέψει και πάλι στα ύψη των 138 δολ. το βαρέλι. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, κλείνοντας πριν από το ράλι της τιμής του αργού, παρέμειναν σε θετικό πρόσημο. Το Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,83% και η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,17% και 0,05% αντίστοιχα. Στη Wall Street o δείκτης Dow Jones ανεβοκατέβαινε, χωρίς να μπορεί να κρατηθεί σε θετικά επίπεδα δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Η κορύφωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και του αδυσώπητου πολέμου των λέξεων που έχει πυροδοτήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προκάλεσαν χθες νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης

Εκτός από το ράλι στην τιμή του αργού, αρνητικές ήταν οι ειδήσεις και από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια στη ζώνη του ευρώ σήμανε το καμπανάκι για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού σε όλη την περιοχή της ευρωζώνης. Η χειρότερη της αναμενόμενης πτώση στους δείκτες (purchasing manager) στις 15 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ αποδίδεται στην καλπάζουσα τιμή του πετρελαίου, στο ισχυρό ευρώ, στα υψηλά επίπεδα των βασικών επιτοκίων δανεισμού και στην εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας. Ο αρμόδιος δείκτης για τη βιομηχανία έπεσε στο 49,1 τον Ιούνιο από 50,60 τον Μάιο, δηλαδή σε επίπεδα που σημαίνουν συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Επιπλέον η βουτιά του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία υποδηλώνει το ενδεχόμενος τέλος της ισχύος της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, της γερμανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το γερμανικό Ινστιτούτο Ιfo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος έπεσε στο 101,3 τον Ιούνιο από 103,5 τον Μάιο. Τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2005.

Παρόμοια αρνητικά ήταν τα στοιχεία για τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό τομέα της Γαλλίας. Τα στοιχεία αυτά ερμηνεύτηκαν ως περιοριστικά της επιθετικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έπληξαν το ευρώ. Το νόμισμά μας έπεσε έναντι του δολαρίου κάτω από τα 1,55 δολ. χθες. Οι αγορές συναλλάγματος, από την άλλη, αναμένουν ότι το δολάριο θα επωφεληθεί και από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την τρέχουσα εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Fed, αλλά οι αγορές πιστεύουν ότι αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θα σκληρύνουν τη γλώσσα τους για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk