Στα πράγματα

Οφέλη για τους καταναλωτές από την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ενωση

Ο ρόλος των τελωνείων της ΕΕ αποδείχθηκε ζωτικός για την πάταξη της λαθρεμπορίας, της απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης κυρία Μαρία Ασημακοπούλου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ενωσης.

Ο ρόλος των τελωνείων της ΕΕ αποδείχθηκε ζωτικός για την πάταξη της λαθρεμπορίας, της απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης κυρία Μαρία Ασημακοπούλου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ενωσης.

– Την 1η Ιουλίου 2008 η Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ενωση θα γιορτάσει τα 40ά της «γενέθλια». Τι έχετε να πείτε;

«Τα τελευταία 40 χρόνια τα τελωνεία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στην επιτυχή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, με αναμφισβήτητα οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ. Χάρις στην Τελωνειακή Ενωση μπορούμε σήμερα να πραγματοποιούμε αγορές οπουδήποτε στην ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε δασμούς ή να υποβαλλόμαστε σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Στο μεταξύ, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τα τελωνεία παρέχουν αποτελεσματική προστασία για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Κατά παράδοση τα τελωνεία ήταν αρμόδια για την είσπραξη των δασμών και των φόρων, καθώς και για την εφαρμογή της κοινής εμπορικής πολιτικής με την οποία αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και δημιουργούνται ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

– Σήμερα, όμως, οι ανάγκες είναι περισσότερες.

«Σήμερα ο ρόλος των τελωνείων είναι ζωτικός για την πάταξη της λαθρεμπορίας, της απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Τα τελωνεία μάς προστατεύουν από τις παράνομες εισαγωγές επικίνδυνων ή πειρατικών προϊόντων, επικίνδυνων παιχνιδιών και τροφίμων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας. Την περασμένη εβδομάδα στη Φραγκφούρτη, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης με τη συμμετοχή πέντε ευρωπαϊκών αερολιμένων, κατασχέθηκαν επικίνδυνα φάρμακα κατόπιν ανάλυσης κινδύνου που διεξήγαγαν οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της δράσης είναι εντυπωσιακά: πραγματοποιήθηκαν 400 κατασχέσεις 40.000 ψευτοφαρμάκων».

– Πράγματι είναι εντυπωσιακό. «Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα τελωνεία φράσσουν τον δρόμο στις χημικές ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή επικίνδυνων ναρκωτικών, όπως το ecstasy. Το 2007 οι ποσότητες των ουσιών αυτών που κατασχέθηκαν από τα τελωνεία θα ήταν αρκετές για την παραγωγή ναρκωτικών αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα τελωνεία παρεμποδίζουν τις παράνομες εισαγωγές διεθνώς προστατευόμενων ζώων ή ζώων που μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες».

– Πώς έχουν επιτευχθεί αυτά; «Το έργο των τελωνείων δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί χωρίς την υποδειγματική συνεργασία των αρχών όλων των κρατώνμελών και την εναρμόνιση των τελωνειακών διαδικασιών. Κάθε δευτερόλεπτο υποβάλλονται σχεδόν έξι τελωνειακές διασαφήσεις, γεγονός που προϋποθέτει αποτελεσματικές μεθόδους ανάλυσης κινδύνου. Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη έχουν εφαρμόσει ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου για να εξασφαλίσουν την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνείων, έτσι ώστε να σταματούν τις αποστολές υψηλού κινδύνου που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk