Μικρές προσδοκίες από τη Fed για τα επιτόκια

Περιορίστηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες της μιας αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του δολαρίου από τη Fed, λόγω της συγκράτησης του δομικού πληθωρισμού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για συνέχιση της πτωτικής πορείας στην αγορά ακινήτων. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί η απροσδόκητα ικανοποιητική αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,0% σε μηναία βάση τον Μάιο από 0,4% …

Μικρές προσδοκίες από τη Fed για τα επιτόκια | tovima.gr

Περιορίστηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες της μιας αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του δολαρίου από τη Fed, λόγω της συγκράτησης του δομικού πληθωρισμού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για συνέχιση της πτωτικής πορείας στην αγορά ακινήτων. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί η απροσδόκητα ικανοποιητική αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,0% σε μηναία βάση τον Μάιο από 0,4% τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν 2,5%. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/ University of Μichigan σημείωσε νέα μεγάλη πτώση στο 56,7 τον Ιούνιο (χαμηλό επίπεδο 28 ετών) από 59,8 τον Μάιο, εξέλιξη που συνδέεται με την άνοδο της τιμής της βενζίνης, του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας σε report που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα τονίζουν ότι ο πληθωρισμός με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ανήλθε στο 4,2% τον Μάιο από 3,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ωστόσο ο αντίστοιχος δομικός πληθωρισμός παραμένει στο 2,3%, όπως και τον Απρίλιο. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής της ενέργειας κατά 17,4% σε ετήσια βάση αλλά και στην αύξηση της τιμής των τροφίμων κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 5,7% σε μηνιαία βάση (20,8% σε ετήσια), ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια, 3,2% (14,4% σε ετήσια βάση), η οποία και πάλι οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η Αlpha Βank σημειώνει ότι υποθέτοντας πως η τιμή του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει τα 140 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2,6% τον Δεκέμβριο του 2008, με τον μέσο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,8% εφέτος από 2,9% το 2007. Ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών παραγωγού (ΔΤΠ) ανήλθε στο 7,2% (1,2% σε μηνιαία βάση) τον Μάιο από 6,5% τον Απρίλιο, με τον αντίστοιχο δομικό ωστόσο να παραμένει στο 3,0% (+0,2% σε μηνιαία βάση).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk