Μέτρα επί χάρτου για να τονώσουν τα έσοδα

Τα σενάρια για τα μέτρα που μπορεί να πάρει τον Σεπτέμβριο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας. Οι λύσεις που προτείνονται από αρμόδιους παράγοντες στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη είναι περιορισμένες, για να «σώσουν» τον εφετινό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να μη φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη πλήττονται από την ακρίβεια και το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Η διεθνής οικονομική συγκυρία,…

Τα σενάρια για τα μέτρα που μπορεί να πάρει τον Σεπτέμβριο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας. Οι λύσεις που προτείνονται από αρμόδιους παράγοντες στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη είναι περιορισμένες, για να «σώσουν» τον εφετινό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να μη φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη πλήττονται από την ακρίβεια και το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Η διεθνής οικονομική συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν εισρεύσει ακόμη στα ταμεία του κράτους έσοδα από τη νέα φορολογία στα ακίνητα (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων – ΕΤΑΚ) έχουν οδηγήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού να τρέχουν με το μισό από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανόδου (5,3% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008, έναντι 12,1% ετήσιου στόχου). Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι και οι λιγοστές δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών για να τονώσει τα έσοδα είναι πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά «στενάζει» από την ακρίβεια και το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Αντιθέτως προσανατολίζεται στο να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, με την ανακοίνωση μέτρων από τον Σεπτέμβριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Ορισμένες από τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι αρκετά επώδυνες για την περίοδο αυτή και σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

1. Επιβολή έκτακτης εισφοράς από τις επιχειρήσεις.

2. Αύξηση της έμμεσης φορολογίας (τσιγάρα, ποτά, κινητή τηλεφωνία κτλ.).

3. Διπλή αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ (δηλαδή μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης και αύξησή του στα είδη πολυτελείας).

Από το υπουργείο Οικονομίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε λύσεις εκτάκτου ανάγκης όπως οι παραπάνω. Προς το παρόν κρατάει στάση αναμονής ως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχει τις πρώτες ενδείξεις από την πορεία των εσόδων του ΕΤΑΚ, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά εφέτος και υπολογίζεται ότι θα φέρει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία, περισσότερο απ΄ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Αν, όμως, τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως προγραμματίζουν στην Καραγεώργη Σερβίας, τότε είναι πολύ πιθανό ορισμένα από τα παραπάνω μέτρα να εφαρμοστούν και να αποτελέσουν «σωσίβιο» για τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, αν υπήρχε η δυνατότητα αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες να μεγιστοποιηθούν εφέτος τα έσοδα από το ΕΤΑΚ, είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρούσε άμεσα στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης στα εντός σχεδίου ακίνητα. Ωστόσο, λόγω του ότι το ΕΤΑΚ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, μια αύξηση των τιμών ζώνης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ήδη «ταλαιπωρημένη» αγορά ακινήτων, χωρίς να συνεισφέρει στην αύξηση των εσόδων.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το 2009. Είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει από τις αρχές του επόμενου έτους τις τιμές ζώνης κατά μέσον όρο περίπου 30%, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2009 από την εφαρμογή του ΕΤΑΚ. Πέραν αυτού, στο οικονομικό επιτελείο μελετούν το ενδεχόμενο ακόμη και της αύξησης των συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, κυρίως των νομικών προσώπων και σε δεύτερη φάση των φυσικών προσώπων.

Πάντως, για εφέτος, η προσπάθεια του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα για την αύξηση των εσόδων εντοπίζεται στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και στους χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης, ένα από τα «στοιχήματα» που έχει βάλει το υπουργείο είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής στο σκέλος του ΦΠΑ- που αποτελεί τον βασικότερο χρηματοδότη των κρατικών εσόδων-, αλλά και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον χώρο των καυσίμων, μετά και την εφαρμογή της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Μάλιστα ο κ. Αλογοσκούφης αναμένει από το ΕΤΑΚ την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όχι μόνο τα έσοδα που θα δώσουν «ανάσα» στον προϋπολογισμό, αλλά και αυτά τα χρήματα που θα τροφοδοτήσουν τις κοινωνικές ενισχύσεις, όπως το «Ταμείο κατά της φτώχειας» και το επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο σκέλος των δαπανών ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν.Λέγκας προσανατολίζεται πλέον σε τρεις τομείς. Πρώτον, στο να σταματήσει η μεταφορά κωδικών, δηλαδή να μην μεταφέρονται κονδύλια από κωδικούς σε κωδικούς που δημιουργούν σύγχυση στον έλεγχο και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεύτερον, να μη χορηγηθούν νέες αυξήσεις στις πιστώσεις που ζητούν κατά καιρούς φορείς και υπουργεία και τρίτον, να γίνει καλύτερη διαχείριση των ποσών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» του προϋπολογισμού. Παράλληλα, το υπουργείο ζητεί από τώρα οι φορείς του Δημοσίου να «παγώσουν» στα εφετινά επίπεδα τις δαπάνες τους για το 2009 και να κόψουν τις επιπλέον πιστώσεις για αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κτλ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk