Μειώσεις συντάξεων σε τραπεζικούς υπαλλήλους

Μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων 3.000 συνταξιούχων επιφέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς που επήλθαν με την ένταξη όλων στο νέο Ταμείο ΕΤΑΤ. Με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος οι συνταξιούχοι του επικουρικού ταμείου της τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι του επικουρικού ταμείου θα υποστούν απώλειες, καθώς όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ως τις 18 Απριλίου 2006 οδηγούνται στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), ενώ όσοι πήραν τη σύνταξή τους μετά την ημερομηνία αυτή παίρνουν τον δρόμο για το ΕΤΑΤ.

Μειώσεις συντάξεων σε τραπεζικούς υπαλλήλους | tovima.gr

Μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων 3.000 συνταξιούχων επιφέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς που επήλθαν με την ένταξη όλων στο νέο Ταμείο ΕΤΑΤ. Με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος οι συνταξιούχοι του επικουρικού ταμείου της τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι του επικουρικού ταμείου θα υποστούν απώλειες, καθώς όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ως τις 18 Απριλίου 2006 οδηγούνται στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), ενώ όσοι πήραν τη σύνταξή τους μετά την ημερομηνία αυτή παίρνουν τον δρόμο για το ΕΤΑΤ. Οι μειώσεις στις συντάξεις θα επέλθουν από τις εξής αλλαγές:

Πρώτον, οι αυξήσεις πλέον θα υπολογίζονται στη λεγόμενη βασική σύνταξη, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνονται τα οικογενειακά επιδόματα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της αύξησης να είναι μειωμένο έως 30% για συνταξιούχο με τρία παιδιά. Δεύτερον, καταργείται η κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΠΕΤΕ και αντικαθίσταται με την κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ όπως διαμορφώνεται κάθε φορά (το 2007 ήταν 115,7 ευρώ).

Οι αλλαγές αυτές έγιναν γνωστές όταν με έγγραφο που εστάλη στο επικουρικό ταμείο της τράπεζας σημειώνεται ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί το μηχανογραφικό σύστημα του ΤΕΑΠΕΤΕ στις διατάξεις του καταστατικού του ΕΤΕΑΜ. Αυτό, σύμφωνα με τον σύλλογο των υπαλλήλων, σημαίνει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων, αλλά και των κατώτατων ορίων των ήδη χορηγούμενων συντάξεων.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων ουσιαστικά δεν θα λαμβάνουν αυξήσεις τα επιδόματα, ενώ ταυτοχρόνως καταργείται η κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΠΕΤΕ (που κυμαίνεται από 25% ως 35% των συντάξιμων αποδοχών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Από την 1η Ιανουαρίου 2007 αντικαθίσταται με την κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γ.Κωνσταντινόπουλος εκτιμά ότι «πρόκειται για την απαρχή ενός ενός γενικότερου σχεδίου για την περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και σημειώνει ότι ο σύλλογος θα αντιδράσει με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του,ένδικα και μη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk