Μαζική έξοδος από το ΧΑ

Στην οικονομική κρίση αλλά και στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας που μπορεί να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη Siemens, αποδίδουν οι επαγγελματίες της αγοράς τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του Χρηματιστηρίου. Στον βαθμό μάλιστα που η εγχώρια κεφαλαιαγορά αδυνατεί να επωφεληθεί από το εκάστοτε θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίασης, ενισχύεται η εκτίμηση ότι οι αναταράξεις είναι «εσωτερικής προέλευσης».

Στην οικονομική κρίση αλλά και στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας που μπορεί να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη Siemens, αποδίδουν οι επαγγελματίες της αγοράς τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του Χρηματιστηρίου. Στον βαθμό μάλιστα που η εγχώρια κεφαλαιαγορά αδυνατεί να επωφεληθεί από το εκάστοτε θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίασης, ενισχύεται η εκτίμηση ότι οι αναταράξεις είναι «εσωτερικής προέλευσης». Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ.Καπράλος ο οποίος ζήτησε για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση να καταργήσει τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε ήδη 11 διαδοχικά αρνητικές συνεδριάσεις επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών του Ιουνίου του 2006. Η τελευταία φορά που ο γενικός δείκτης σημείωσε ανάλογο αρνητικό «σερί» ήταν τον Μάρτιο του 2002. Με συνολικές απώλειες 14,5% κατά το διάστημα των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες στις 3.524 μονάδες, έχοντας διασπάσει καθοδικά ισχυρές μακροπρόθεσμες τεχνικές στηρίξεις, ο ρόλος των οποίων όμως αναιρείται μπροστά στην πολιτική ρευστότητα. Μoλονότι οι αναλυτές υποστηρίζουν εδώ και λίγες ημέρες ότι οι τεχνικοί δείκτες της αγοράς έχουν εισέλθει σε υπερπουλημένη ζώνη, εν τούτοις η πραγματικότητα της κάθε συνεδρίασης διαψεύδει τόσο τα τεχνικά όσο και τα θεμελιώδη στοιχεία, καθώς ακόμη και μετοχές που έχουν ήδη υποχωρήσει σε ελκυστικές αποτιμήσεις διολισθαίνουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε μία αγορά όπου το φθηνό γίνεται την επόμενη μέρα φθηνότερο, η έξοδος των κεφαλαίων επισπεύσθηκε στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας ασκώντας εκτεταμένες πιέσεις σε ισχυρά blue chips, με αποτέλεσμα την κάθετη υποχώρηση κατά 2,60% του γενικού δείκτη στο κλείσιμο των 3.524,85 μονάδων.

Τα χαμηλά διετίας δεν αφορούν μόνο τον γενικό δείκτη, αλλά και το κορυφαίο blue chip της αγοράς την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή της οποίας κατέγραψε νέο χαμηλό 23 μηνών υποχωρώντας κατά 4,49% στα 28,50 ευρώ. Συνολικά, πλέον των 30 τίτλων κατέγραψαν νεότερα χαμηλά τιμών έτους και πλέον των δύο ετών, μεταξύ των οποίων αρκετά blue chips όπως οι ΟΤΕ (χαμηλό 3 ετών), Αlpha Βank (χαμηλό 30 μηνών), Coca-Cola, ΔΕΗ (χαμηλό 11 μηνών), ΑΤΕ Βank (χαμηλό 44 μηνών), Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΕFG Εurobank με χαμηλό τετραετίας, καθώς επίσης και οι μικρότερης κεφαλαιοποίησης εισηγμένες Χαλκόρ, FolliFollie, Frigoglass, ΕΛΒΑΛ, Αβαξ J&Ρ, Ιατρικό Αθηνών, Αstir Ρalace, Ελληνικά Καλώδια, Εurobank Ρroperties και αρκετές ακόμη.

Σημαντική παράμετρο στην επιδείνωση του κλίματος αποτέλεσαν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ που υποχώρησε σε ποσοστό 5,84% στα 15,80 ευρώ (χαμηλό 36 μηνών). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν τελικά θα υπάρξει δημόσια προσφορά από την Deutsche Βank, μετά την παραπομπή της υπόθεσης του αρμόδιου επιτρόπου κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 6)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk