Μαύρος Ιούνιος για τα χρηματιστήρια

Τα παιχνίδια στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων έκαναν για μία ακόμη φορά άνω- κάτω τα χρηματιστήρια και την αγορά συναλλάγματος χθες. Τα νέα ύψη ρεκόρ στα οποία είχε αρχικά εκτιναχθεί η τιμή του αργού- έφθασε στα 143,67 δολάρια το βαρέλι στη νεοϋρκέζικη αγορά και στα 143,91 δολάρια το βαρέλι στη λονδρέζικη αγορά- είχαν πλήξει τα χρηματιστήρια και είχαν σύρει προς τα κάτω το δολάριο. Στη συνέχεια, ωστόσο, η μεγάλη υπαναχώρηση στις τιμές του αργού- έπεσε γύρω στα 140 δολάρια το βαρέλι- εκτόνωσε τις πτωτικές πιέσεις που δέχονταν οι μετοχές και το δολάριο, με αποτέλεσμα να ανακάμψει η Wall Street.

Τα παιχνίδια στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων έκαναν για μία ακόμη φορά άνω- κάτω τα χρηματιστήρια και την αγορά συναλλάγματος χθες. Τα νέα ύψη ρεκόρ στα οποία είχε αρχικά εκτιναχθεί η τιμή του αργού- έφθασε στα 143,67 δολάρια το βαρέλι στη νεοϋρκέζικη αγορά και στα 143,91 δολάρια το βαρέλι στη λονδρέζικη αγορά- είχαν πλήξει τα χρηματιστήρια και είχαν σύρει προς τα κάτω το δολάριο. Στη συνέχεια, ωστόσο, η μεγάλη υπαναχώρηση στις τιμές του αργού- έπεσε γύρω στα 140 δολάρια το βαρέλι- εκτόνωσε τις πτωτικές πιέσεις που δέχονταν οι μετοχές και το δολάριο, με αποτέλεσμα να ανακάμψει η Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη γύρω στο 0,60% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ισχυρότερα ήταν τα κέρδη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, κατά 1,74%, και του Παρισιού, κατά 0,85%, αλλά η Φραγκφούρτη έκλεισε με οριακές απώλειες 3,59 μονάδων, ενώ η Αθήνα έκλεισε με οριακή άνοδο 0,45%.

Σημαντική ήταν η ανάκαμψη και του δολαρίου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα από τα 1,5835 δολάρια όπου είχε σκαρφαλώσει υποχώρησε στα 1,5735 δολάρια. Εκτός από τα παιχνίδια με το πετρέλαιο, τη δυναμική του ευρώ είχε ενισχύσει χθες και το άλμα του πληθωρισμού από το 3,7% τον Μάιο στο 4% τον Ιούνιο στην ευρωζώνη, διότι στηρίζει το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων-«κλειδιών» του μεθαύριο (Πέμπτη). Φαίνεται, ωστόσο, ότι η εξασθένιση του δολαρίου ανησυχεί τώρα το Πεκίνο. Ο Γουέν Τζιαμπάο κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η οποία επισκέπτεται τη βρετανική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι ελπίζει πως το δολάριο «θα σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατόν » και ότι σύντομα θα ξεπεραστεί η subprime κρίση, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι για

Παρά τη χθεσινή τους ανάκαμψη, η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης χάνουν πάνω από το 20% της αξίας τους. Η Φραγκφούρτη (φωτογραφία) είναι επικεφαλής στις ζημιές αυτές, ενώ χθες έκλεισε με οριακές απώλειες

τις συνέπειες από τον στασιμοπληθωρισμό και από το πισωγύρισμα της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, και συνεπώς στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, έχουν πλήξει σφόδρα το επενδυτικό κλίμα. Η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ενώ είχαν ανακάμψει τον Απρίλιο και τον Μάιο, γύρισαν και ξαναβούτηξαν σε bear market τον Ιούνιο- οι μετοχές χάνουν δηλαδή πάνω από το 20% της αξίας τους-, καθώς η απηνής άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει απογειώσει τον πληθωρισμό και απειλεί με στασιμότητα τις οικονομίες. Η πτώση στις αναδυόμενες αγορές έχει πάρει διαστάσεις πανικού. Ο δείκτης της ΜSCΙ για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 16 ετών. Από τις ελάχιστες θετικές εξαιρέσεις, το χρηματιστήριο της Βραζιλίας. Στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο το ράλι στον δείκτη Βovespa τού έχει φέρει κέρδη 5% σε όρους δολαρίου, ενώ στο χρηματιστήριο της Πόλης του Μεξικού τα κέρδη του δείκτη Βolsa χάθηκαν, με συνέπεια να καταγράφει οριακές απώλειες 2,605 σε όρους δολαρίου. Οσον αφορά τις αποτιμήσεις τους, οι βραζιλιάνικες μετοχές δεν είναι πλέον πολύ φθηνές καθώς ο πολλαπλασιαστής κερδών έχει φθάσει περίπου στο 16%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΜSCΙ, αλλά βρίσκονται ακόμη έξω από την περιοχή της φούσκας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk