Κρίση χωρίς τέλος στις τράπεζες

Η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τις ΗΠΑ, αντί να ξεθυμάνει, έχει αντίθετα περάσει σε τρίτη, ακόμη χειρότερη φάση, αυξάνοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου καθώς η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και χαμηλότερα. Η κατάρρευση των δύο κολοσσών αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, της Fannie Μae και της Freddie Μacκατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν…

Η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τις ΗΠΑ, αντί να ξεθυμάνει, έχει αντίθετα περάσει σε τρίτη, ακόμη χειρότερη φάση, αυξάνοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου καθώς η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και χαμηλότερα. Η κατάρρευση των δύο κολοσσών αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, της Fannie Μae και της Freddie Μacκατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν το ήμισυ από τα 12 τρισ. δολάρια των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, αλλά ο καθένας από αυτούς τους γίγαντες χάνει πάνω από το 70% της χρηματιστηριακής του αξίας από τις αρχές του τρέχοντος έτους- και οι εντεινόμενοι φόβοι για πολύ περισσότερες διαγραφές ζημιών από τις τράπεζες αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη παραδοχή ότι η συνεχιζόμενη καταστρεπτική πτώση στην αγορά κατοικίας θα διαρκέσει περισσότερο και θα αποδειχθεί πολύ αγριότερη από αυτή που αναμενόταν. Οσο δε οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να κατρακυλούν και η Ουάσιγκτον και το Σίτι δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους επενδυτές για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος, η Wall Street και τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια στέλνουν το δυσοίωνο μήνυμα ότι ακόμη δεν έχουν έλθει τα χειρότερα.

Παρά τη διοχέτευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διατραπεζική αγορά και τις τεράστιες μειώσεις των βασικών αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, η πιστωτική κρίση έχει διαχυθεί σε άλλους τομείς των καταναλωτικών δανείων όπως, για παράδειγμα, οι πιστωτικές κάρτες και έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους στυλοβάτες του πιστωτικού συστήματος, τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς χρήματος και των εταιρειών ασφάλισης ομολόγων.

Παράλληλα, οι συνθήκες έχουν χειροτερεύσει σε πολλά μέτωπα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν την καταστρεπτική τους πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, με συνέπεια να επιδεινώνουν το κεφαλαιακό κόστος για επενδύσεις. Κυρίως, όμως, είναι η ανελέητη πτωτική πορεία στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών των ΗΠΑ, η οποία όχι μόνο έχει μειώσει την αξία των εισοδημάτων των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, αλλά έχει πλήξει και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Από τις ισχυρότερες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι δεν έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης οι δύο πιο σημαντικές εταιρείες ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, η Fannie Μae και η Freddie Μac, οι οποίες παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι δύο αυτοί ημιομοσπονδιακοί κολοσσοί ενυπόθηκων δανείων αγοράζουν ατομικά στεγα στικά δάνεια στη δευτερεύουσα αγορά, τα πακετάρουν, τα τιτλοποιούν και τα πουλούν, στηρίζοντας έτσι τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά. Επισημαίνεται ότι τα τιτλοποιημένα αυτά δάνεια βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των άλλων θεσμικών επενδυτών όλου του κόσμου.

Οι μετοχές τους μετά το συνεχές ξεπούλημά τους κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Σημειωτέον ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες η Freddie Μac έχασε το 45% της κεφαλαιακής της αξίας και η Fannie Μae το 30% εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εταιρείες θα εξαναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση και, για τον λόγο αυτό, όταν ξεμείνουν από κεφάλαια θα πρέπει να διασωθούν από τους αμερικανούς φορολογουμένους.

Εκτιμάται επιπλέον ότι όσοι από τον χρηματοπιστωτικό τομέα πραγματικά επιζήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διαγράφουν την αξία των επενδύσεων που κατέχουν, κυρίως αυτές που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Εχουν ήδη διαγράψει περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από τις αρχές του περασμένου έτους. Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι οι συνολικές ζημιές για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια ενδεχομένως να φθάσουν στα 945 δισ. δολάρια. Τώρα αρκετοί προβλέπουν ότι ο λογαριασμός θα είναι ακόμη υψηλότερος.

Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προσπάθησε να ηρεμήσει τoυς επενδυτές, υποσχόμενος ότι ενδεχομένως να επεκτείνει στις ευκολίες χρηματοδότησης (discount window) της Fed στις επενδυτικές τράπεζες και τον επόμενο χρόνο. Στόχος του κ. Μπερνάνκι ήταν να κατευνάσει τις αγορές και να στείλει προς τις τράπεζες επενδύσεων το μήνυμα του τι να αναμένουν στο μέλλον. Στην πλειονότητά τους, όμως, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk