Κλειστές πόρτες βρίσκει το 33% όσων ψάχνουν για εργασία

Τ ο 33,4% των ατόμων που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας δεν βρίσκει «μια θέση στον ήλιο» ενώ από το σύνολο των ανέργων (406.547 άτομα) το 47,6% αναζητεί εργασία από 12 μήνες και άνω, ματαίως. Πρόκειται για τους μακροχρόνια ανέργους, οι περισσότεροι των οποίων καταλήγουν εκτός αγοράς εργασίας και ένα μέρος τους στη φτώχεια και στο περιθώριο. Εξάλλου, η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15-29 ετών, σε ποσοστό 17,3%, ενώ ειδικά για τις γυναίκες της ηλικίας αυτής το ποσοστό φθάνει το 22,9%.

Τ ο 33,4% των ατόμων που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας δεν βρίσκει «μια θέση στον ήλιο» ενώ από το σύνολο των ανέργων (406.547 άτομα) το 47,6% αναζητεί εργασία από 12 μήνες και άνω, ματαίως. Πρόκειται για τους μακροχρόνια ανέργους, οι περισσότεροι των οποίων καταλήγουν εκτός αγοράς εργασίας και ένα μέρος τους στη φτώχεια και στο περιθώριο. Εξάλλου, η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15-29 ετών, σε ποσοστό 17,3%, ενώ ειδικά για τις γυναίκες της ηλικίας αυτής το ποσοστό φθάνει το 22,9%. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (15,5%) και το χαμηλότερο στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (5,4%). Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ανεργίας (8,3% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού έναντι πρόβλεψης κάτω του 8%) κατά το α΄ τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με τη δειγματοληπτική Ερευνα Εργατικού Δυναμικού που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Το ποσοστό ανεργίας, στο 8,3%, το α΄ τρίμηνο του 2008 είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, αλλά το γεγονός ότι ο ένας στους τρεις (33,4%) που αναζητεί εργασία δεν τη βρίσκει χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το ίδιο και το γεγονός ότι παρά τα όποια προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης εφαρμόζονται, οι μακροχρόνια άνεργοι φθάνουν το 47,6% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι από τους 406.547

ανέργους οι 193.516 αναζητούν εργασία, χωρίς αποτέλεσμα, από ένα έτος και άνω.

Η έρευνα της ΕΣΥΕ έδειξε ότι η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (12,2%) στην κατηγορία των ατόμων που δεν έχουν πάει καθόλου στο σχολείο (6,7% για τους άνδρες αλλά 19,4% για τις γυναίκες) και στην κατηγορία των ατόμων με πτυχίο ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στην κατηγορία αυτή η ανεργία ξεπερνά τον μέσο όρο και φθάνει στο 10,5%. Και εδώ, η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες σε ποσοστό 14,5% ενώ στους άνδρες είναι 6,7%. Σε υψηλά επίσης επίπεδα βρίσκεται η ανεργία και στα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο (5,4%). Στους άνδρες με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο η ανεργία φθάνει το 4,6% και στις γυναίκες το 6,6%. Αναμφίβολα θα ήταν ενδιαφέρον να αναζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους η ανεργία βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα στην περίπτωση αυτή, όπως και τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τέλος, η ανεργία στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση φθάνει το 5,4%.

Η ΕΣΥΕ χαρακτηρίζει ως «σημαντικό ποσοστό» το 11,8% των ανέργων οι οποίοι απέρριψαν κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας. Από τους 406.547 που είναι άνεργοι, οι περίπου 47.000 δηλώνουν ότι δεν δέχθηκαν κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας, είτε γιατί δεν έκριναν ικανοποιητικές τις αποδοχές (σε ποσοστό 20,5%) είτε γιατί δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,9%) είτε διότι δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (18,2%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk