Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού Πόλεων (City Βreak Εxpo 2007) που θα λειτουργήσει στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τάε κβον ντο στο Παλαιό Φάληρο ως και την Τετάρτη.

Η προηγούμενη είχε διοργανωθεί στο Ελσίνκι. Η έκθεση βρίσκει την Αθήνα στις χαμηλότερες θέσεις (την τρίτη από το τέλος) των ευρωπαϊκών επιδόσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της JΒR Ηellas. Οπως όμως τονίζει ο διοργανωτής της έκθεσης κ. Μark Walsh ( Group Εxhibition Director της Αrabian Τravel Μarket), η Αθήνα έχει μια σημαντική ευκαιρία να προβληθεί ως ένας σύγχρονος προορισμός, μια ευημερούσα πόλη με άριστες υποδομές. «Επιλέξαμε την Αθήνα για το 2007 λόγω του ότι η πόλη είναι ένας ιδανικός,ετήσιας διάρκειας προορισμός με θαυμάσιο κλίμα,τέλειος για τους τουρίστες πόλης κάθε ηλικίας και lifestyle» λέει ο κ. Walsh προσθέτοντας: «Η Αθήνα συνδυάζει τέλεια το μοντέρνο με το αρχαίο καθώς επίσης το αστικό με το παραθαλάσσιο τοπίο» .

Το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού γίνεται από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων υπό τον κ. Π.Αρκουμανέα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Οργανισμός θα μετεξελιχθεί σύντομα σε ανώνυμη εταιρεία, ενώ στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων είναι μετά τη συγκρότησή του να προικοδοτηθεί με μετοχικό κεφάλαιο που θα φθάνει τα 3 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια ο «city break» τουρισμός αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εκμοντερνιστεί και παρέχουν την προστιθέμενη αξία τόσο για τα επιχειρηματικά ταξίδια όσο και για τα ταξίδια ελεύθερου χρόνου. Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για τον city break τουρισμό είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Γενεύη, η Μαδρίτη και η Στοκχόλμη.

Πού οφείλεται η άνοδος του τουρισμού πόλεων; «Η τουριστική αγορά του city break έχει ωθήσει σε τεράστια αύξηση τις μεταφορές, και ιδιαίτερα τις αερομεταφορές χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair και η easyJet.Οι εταιρείες αυτές ξεκινούν συνδέσεις με όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν τεράστιες ευκαιρίες για τις πόλεις αυτές» λέει απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα ο κ. Walsh.