Καμπάνα €400 εκατ. στον Σκαραμαγκά

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των επιδοτήσεων που είχαν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο προ δεκαετίας: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να επιστραφεί ως παράνομη οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία από το 1998 ως το 2002. Από τις Βρυξέλλες έγινε χθες γνωστό ότι, ύστερα από πολυετή έρευνα της υπόθεσης, η Επιτροπή συμπέρανε ότι από το 1996 ως το 2002 το ελληνικό κράτος χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητες των ναυπηγείων παρέχοντάς τους, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕ, « αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους».

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των επιδοτήσεων που είχαν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο προ δεκαετίας: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να επιστραφεί ως παράνομη οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία από το 1998 ως το 2002.

Από τις Βρυξέλλες έγινε χθες γνωστό ότι, ύστερα από πολυετή έρευνα της υπόθεσης, η Επιτροπή συμπέρανε ότι από το 1996 ως το 2002 το ελληνικό κράτος χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητες των ναυπηγείων παρέχοντάς τους, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕ, « αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους». Η αρμόδια επίτροπος για τον Ανταγωνισμό κυρία Νέλι Κρουζ, η οποία παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατ΄ επανάληψη παρείχε παράνομη και ασύμβατη χρηματοδότηση στις ζημιογόνες δραστηριότητες του ναυπηγείου ως το 2002. Η παράνομη ενίσχυση τώρα θα πρέπει να επιστραφεί». Η υπόθεση είχε κινηθεί το 2002 από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος με προσφυγή στις Βρυξέλλες. Το 2004, η Κομισιόν αποδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα και ξεκίνησε η κανονική έρευνα, ενώ το 2006 τα Ελληνικά Ναυπηγεία έκαναν αντίστοιχη προσφυγή κατά των Ναυπηγείων Ελευσίνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οφειλή μαζί με τους τόκους ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια. Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας δεν αρνείται την υποχρέωση των Ναυπηγείων και σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «το σύνολο των εικαζόμενων κρατικών ενισχύσεων που εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 1996- 2002 ξεπερνούσε το 1 δισ.ευρώ.Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε, έπειτα από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναγνωριστεί ότι το 75% των συνολικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων αφορούσε στρατιωτικές επισκευές και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης ΕΚ περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Συνεπώς,η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση του ποσού των 230 εκατ.ευρώ αφορά το εμπορικό και μόνο τμήμα των δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων».

Στο σκεπτικό της κοινοτικής απόφασης επισημαίνεται ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης χορηγήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την ΕΤΒΑ, (η οποία τότε ήταν κρατική) υπό τη μορφή δανείων, εγγυήσεων και κεφαλαίων χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή και κατά παράβαση των αυστηρών κανόνων κρατικών ενισχύσεων που έχει θεσπίσει. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, τα ναυπηγεία δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους όρους της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν το 1997 και το 2002, η οποία είχε εγκριθεί από την επιτροπή.

Οι γερμανοί ιδιοκτήτες του ναυπηγείου (τότε ήταν ο όμιλος ΗDW Ferrostaal που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Κrupp Τhyssen) δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα χρήματα αυτά και για αυτό τον λόγο έχουν ήδη στραφεί εναντίον του φορέα που τους πούλησε το ναυπηγείο. Πωλητής του ναυπηγείου το 2001 ήταν το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της τότε κρατικής ΕΤΒΑ, συνεπώς οι Γερμανοί ζητούν από τον πωλητή (την ΕΤΒΑ) τα χρήματα που θα επιδικαστούν. Η ΕΤΒΑ όμως έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό και έχει εξαγοραστεί από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βεβαίως δεν φέρει καμία ευθύνη για το τι είχε γίνει στο παρελθόν. Αλλά και το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί ούτε να παραιτηθεί από την επιστροφή των επιδοτήσεων, αφού αυτές επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι υποχρεωτικές, ούτε όμως και να ενισχύσει κάποιον τρίτο για να καταβάλει τις επιδοτήσεις. Η υπόθεση συνεπώς είναι αρκετά περίπλοκη και οι συνέπειές της θα κριθούν στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk