Ισπανική «κατσάδα» για τα αιολικά πάρκα

Ησκληρή ελληνική πραγματικότητα που διώχνει τους ξένους επενδυτές και η αποτυχία των κυβερνητικών εξαγγελιών για μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν ελκυστική τη χώρα μας και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας συνδυασμένες με πλούτο αναδείχθηκαν ανάγλυφα χθες. Σε ημερίδα που διοργάνωσε η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα για την ενέργεια, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας της Ιβηρικής κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, οι τέσσερις κορυφαίοι ισπανοί μάνατζερ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών άσκησαν δριμεία κριτική και μίλησαν για τα τεράστια προβλήματα που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα στα αιολικά πάρκα, αλλά και γενικότερα στην ενέργεια.

Ησκληρή ελληνική πραγματικότητα που διώχνει τους ξένους επενδυτές και η αποτυχία των κυβερνητικών εξαγγελιών για μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν ελκυστική τη χώρα μας και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας συνδυασμένες με πλούτο αναδείχθηκαν ανάγλυφα χθες.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα για την ενέργεια, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας της Ιβηρικής κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, οι τέσσερις κορυφαίοι ισπανοί μάνατζερ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών άσκησαν δριμεία κριτική και μίλησαν για τα τεράστια προβλήματα που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα στα αιολικά πάρκα, αλλά και γενικότερα στην ενέργεια. Οι Ισπανοί, παίρνοντας προφανώς θάρρος και από την παρουσία του πρωθυπουργού τους, δήλωσαν απόλυτα έτοιμοι να επενδύσουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ στα αιολικά πάρκα αλλά συναντούν τις… πασίγνωστες ελληνικές δυσκολίες: γραφειοκρατία, πολυνομία, επικαλύψεις και ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο, διαφθορά των δημοσίων λειτουργών, πλήρης απουσία εκπαίδευσης των ελλήνων «αρμοδίων», ασυνεννοησία με τις τοπικές κοινωνίες, διαφθορά των τοπικών αρχόντων, απουσία χωροταξικού σχεδιασμού. Ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης άκουσε το «κατηγορητήριο», παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία είναι υπαρκτή « και πλήττει πρώτα απ΄ όλα τους Ελληνες » όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι κκ. Φερνάντο Φερέρα της Αcciona, Χεσούς Ολμος της Εndessa, Γκιγέρμο Ουλάσια της Gamesa και Ξαβιέ Βιτέρι της Ιberdrola μίλησαν με πολύ σκληρή γλώσσα για τα προβλήματα που φρενάρουν τις «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις.

Από την Αcciona ανέφεραν ότι η εταιρεία προγραμματίζει την ανάπτυξη πολλών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 450 ΜW και συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα απαρίθμησαν ως εξής: « Δεν υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο,χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη των σχεδίων εξαιτίας των νομικών προβλημάτων, υπάρχουν δυσκολίες στην αδειοδότηση,η οποία κρατάει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,και το σύστημα είναι συγκεντρωτικό,χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης χρειάζεται στις αδειοδοτικές υπηρεσίες πιο σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό,καθώς και σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών ». Από την Εndessa πληροφόρησαν τους παριστάμενους στην ημερίδα ότι η εταιρεία σχεδιάζει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και κατηγόρησαν τη χώρα μας για « ανυπαρξία εθνικού χωροταξικού σχεδίο υ». Επίσης παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει καμία χρηματική επιβάρυνση για όσους εφεσιβάλλουν τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει «δικομανία» και να καθυστερούν οι επενδύσεις άσκοπα, αλλά και χωρίς καμία επίπτωση για όσους παρεμποδίζουν τις επενδύσεις και τελικά δεν δικαιώνονται. Είπαν, τέλος, ότι σε επίπεδο κυβερνητικής γραφειοκρατίας η αδειοδότηση παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις που φθάνουν ακόμη και στα πέντε χρόνια για μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Ο κ. Ουλάσια της Gamesa μίλησε για συνολική προγραμματιζόμενη επένδυση στην Ελλάδα από την εταιρεία του, που φθάνει στα 800 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε στην απουσία Χωροταξικού, αλλά και διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ μίλησε για την καχυποψία που επικρατεί σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Βιτέρι της Ιberdrola.

Στο περιθώριο της ημερίδας πολλοί εκπρόσωποι των ισπανικών αντιπροσωπειών περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη συμπεριφορά των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβανομένων και των υψηλόβαθμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους ξένους επενδυτές πότε με καχυποψία και πότε με υπονοούμενα για χρηματισμό ή εξυπηρέτηση φιλικών και συγγενικών τους προσώπων. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, τους έλληνες αξιωματούχους ούτε λίγο ούτε πολύ ανεκπαίδευτους και χωρίς αναπτυξιακή αντίληψη. Οσο για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί ήταν ακόμη πιο σκληροί, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι είναι « σαφώς διεφθαρμένο ι» και εξαρτούν όλες τις αποφάσεις τους από πιθανό χρηματισμό.

Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας παραδέχτηκε τα προβλήματα, τονίζοντας: « Πρώτοι εμείς υποφέρουμε από τη γραφειοκρατία,ωστόσο σύντομα θα υπάρξει λύση για το πρόβλημα των ΑΠΕ με τη δημιουργία υπηρεσίας για την αδειοδότηση νέων έργων.Ο παράγων χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση μιας επένδυσης για να τον αφήνουμε στην τύχη.Σύντομα,επίσης,τίθεται σε εφαρμογή το νέο Χωροταξικό και ήδη τρέχει το Κτηματολόγιο ». Αναγνώρισε, επίσης, τα μεγάλα προβλήματα ως προς την προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών, δηλώνοντας: « Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και τη συνεργασία μαζί τους ».

Τέλος, ο ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φέροντας ως παράδειγμα τη χώρα του, την Ισπανία. Σημείωσε με νόημα ότι η χώρα του έχει επιλέξει τον δρόμο της ανάπτυξης και του ανοίγματος προς τις αγορές όλου του κόσμου και ταυτόχρονα παραμένει ανοικτή σε ξένες επενδύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk