Η Τράπεζα Κύπρου επεκτείνεται με εξαγορά της ρωσικής Uniastrum Βank

Σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στη ρωσική αγορά πραγματοποίησε η Τράπεζα Κύπρου, με την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Βank, η οποία κατέχει το ένατο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα για συνολικό αντίτιμο 371 εκατ. ευρώ ή 576 εκατ. δολαρίων. Η ρωσική τράπεζα ιδρύθηκε το 1994 και είναι εμπορική με ισχυρή παρουσία στη Μόσχα και σε άλλες 41 περιοχές της Ρωσίας. Το δίκτυό της αποτελείται από 222 καταστήματα και γραφεία, απασχολεί 4.

Η Τράπεζα Κύπρου επεκτείνεται με  εξαγορά της ρωσικής Uniastrum Βank | tovima.gr

Σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στη ρωσική αγορά πραγματοποίησε η Τράπεζα Κύπρου, με την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Βank, η οποία κατέχει το ένατο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα για συνολικό αντίτιμο 371 εκατ. ευρώ ή 576 εκατ. δολαρίων. Η ρωσική τράπεζα ιδρύθηκε το 1994 και είναι εμπορική με ισχυρή παρουσία στη Μόσχα και σε άλλες 41 περιοχές της Ρωσίας. Το δίκτυό της αποτελείται από 222 καταστήματα και γραφεία, απασχολεί 4.300 εργαζομένους και καταλαμβάνει τη 15η θέση στα στεγαστικά δάνεια, την 33η στα καταναλωτικά δάνεια και τη 13η στις καταθέσεις ιδιωτών. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 τα καθαρά περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονταν σε 1,401 δισ. ευρώ, το σύνολο των χορηγήσεων σε 932 εκατ. ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων σε 1,067 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη της Uniastrum Βank στο συγκρότημα η Τράπεζα Κύπρου θα αριθμεί ένα περιφερειακό δίκτυο 520 καταστημάτων στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Θ. Αριστοδήμου σημείωσε ότι «πρόκειται για την πρώτη εξαγορά μεγάλης ρωσικής τράπεζας από τραπεζικό οργανισμό του ελληνικού χώρου», ενώ από την πλευρά του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος κ. Α.Ηλιάδης υποστήριξε ότι η εξαγορά αυτή «προσθέτει διεθνή προοπτική και διαφοροποίηση στην υφιστάμενη ευρεία παρουσία μας σε Κύπρο και Ελλάδα και την επεκτεινόμενη παρουσία μας στην Ουκρανία και στη Ρουμανία». Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι της τράπεζας κκ. Georgy Ρiskov και Gagik Ζakarian, οι οποίοι είναι επικεφαλής της διοίκησης, θα διατηρήσουν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή και του προέδρου, αντίστοιχα, ενώ ο έλεγχος του νέου διοικητικού συμβουλίου θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου. Το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο υπόκειται σε συμφωνητικό δικαιώματος πώλησης/αγοράς τριετούς διάρκειας, πληρωτέο σε μετρητά και βασισμένο στις οικονομικές επιδόσεις της Uniastrum Βank κατά τη διάρκεια των τριών ετών. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίo τρίμηνο του 2008, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο και στη Ρωσία.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το αντίτιμο του δικαιώματος εξαγοράς αντιπροσωπεύει έναν ελκυστικό πολλαπλασιαστή εξαγοράς, 3,1 Χ τιμή εξαγοράς προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. δολαρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων αναμένεται να παραμείνει άνω του 7,5% μετά την ολοκλήρωση. Η συναλλαγή θεωρείται ότι θα έχει αυξητικά κέρδη από το πρώτο έτος επένδυσης (2009) και η απόδοση της επένδυσης θα ανέλθει πέραν του 10% σε δύο χρόνια (2010).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk