Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Παρά την ανοδική κίνηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, κανένας δεν είχε πειστεί στην αγορά ότι ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Και πράγματι στη χθεσινή συνεδρίαση οι πωλητές «επανήλθαν» δριμύτεροι. Οι εκτιμήσεις της Lehman Βrothers, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Fannie Μae και Freddie Μac θα χρειαστεί να αντλήσουν 75 δισ. δολάρια, επανέφεραν τους φόβους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα αλλά και τις εκτιμήσεις για πιθανές νέες διαγραφές από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Παρά την ανοδική κίνηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, κανένας δεν είχε πειστεί στην αγορά ότι ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Και πράγματι στη χθεσινή συνεδρίαση οι πωλητές «επανήλθαν» δριμύτεροι. Οι εκτιμήσεις της Lehman Βrothers, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Fannie Μae και Freddie Μac θα χρειαστεί να αντλήσουν 75 δισ. δολάρια, επανέφεραν τους φόβους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα αλλά και τις εκτιμήσεις για πιθανές νέες διαγραφές από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες. Ολα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν στο κόκκινο και σε αυτό το κλίμα η Σοφοκλέους δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 3.200 μονάδες καταγράφοντας απώλειες ως και 3% αλλά μετά τις 15.00 το ΧΑ ακολούθησε την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκι σύμφωνα με τις οποίες η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση και μετά το 2008 στα έκτακτα άμεσα δάνεια που παρείχε σε χρηματιστηριακούς οίκους, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την αγορά. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοδική αντίδραση έπαιξε και η διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου (κυμαίνονται περίπου στα 136 δολάρια το βαρέλι).

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στις 3.285,59 μονάδες περιορίζοντας τις απώλειές του κατά 1,79%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 210 εκατ. ευρώ με πακέτα της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, κυρίως σε Εθνική, ΟΤΕ και 3Ε. Από τις 270 μετοχές που άλλαξαν χέρια 47 μόνο κινήθηκαν ανοδικά, 167 πτωτικά και 47 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για να επιστρέψει ο δείκτης από τα χαμηλά ημέρας χρειάστηκε να περιορίσουν τις ενδοσυνεδριακές απώλειές τους αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι. Ετσι από τα 26,30 ευρώ και από απώλειες 5,4% η Εθνική γύρισε και έκλεισε στα 27,20 ευρώ με απώλειες 2,16%, η Αlpha Βank από τα 17,88 ευρώ και απώλειες 4,39% έκλεισε στα 18,52 ευρώ με απώλειες 0,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από το χαμηλό των 4.447,8 μονάδων (-4,32%) έκλεισε τελικά στις 4.574,62 μονάδες με απώλειες 1,59%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Μarfin Ρopular Βank (-4,98%) και της ΜΙG (-4,90%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk