Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Υψηλή μεταβλητότητα χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά τη θετική αυτονόμηση που εκδηλώθηκε έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ακολούθησαν ήπια καθοδική πορεία. Ασφαλώς το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελήθηκε από την αργία της Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ και αξιοποίησε την ευκαιρία για να επανακτήσει τις 3.300 μονάδες. Μολονότι ο γενικός δείκτης αρχικά ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε ελαφρώς ως τις 3.

Υψηλή μεταβλητότητα χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά τη θετική αυτονόμηση που εκδηλώθηκε έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ακολούθησαν ήπια καθοδική πορεία. Ασφαλώς το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελήθηκε από την αργία της Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ και αξιοποίησε την ευκαιρία για να επανακτήσει τις 3.300 μονάδες. Μολονότι ο γενικός δείκτης αρχικά ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε ελαφρώς ως τις 3.276 μονάδες, στη συνέχεια ανέκαμψε με αξιόλογη δυναμική, την οποία όμως άντλησε ουσιαστικά από την αντίδραση των blue chips (Τράπεζα Πειραιώς, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια) και ωθήθηκε ως το υψηλό των 3.351 μονάδων, όπου όμως παρέμεινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια περιόρισε αισθητά τα κέρδη του και αφού υποχώρησε προς την περιοχή των 3.300 μονάδων, ανέκαμψε εκ νέου διατηρώντας τις δυνάμεις του υψηλότερα της συγκεκριμένης περιοχής τιμών ως αργά το απόγευμα.

Οι δύο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις δεν επαρκούν για να αντισταθμιστούν οι εκτεταμένες απώλειες του προηγούμενου διαστήματος και ασφαλώς δεν είναι σε θέση να σηματοδοτήσουν την πλήρη αναστροφή του κλίματος, καθώς η τάση καθορίζεται από το διεθνές κλίμα και γι΄ αυτό η συνεδρίαση της Δευτέρας αποκτά αυξημένη σημασία, όταν οι διεθνείς αγορές λειτουργήσουν σε κανονικές συνθήκες.

Την εικόνα της αγοράς προσδιόρισε κυρίως η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Αυτή τη φορά όμως συμβάδισε με τη θετική τάση της αγοράς και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την πλειονότητα των μετοχών που τον απαρτίζουν να καταγράφουν αξιόλογη άνοδο. Αντιθέτως, επιφυλακτικότητα κυριάρχησε στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου o δείκτης FΤSΕ-80 μολονότι κινήθηκε ανοδικά στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, στη συνέχεια πέρασε σε αρνητικό έδαφος, όπου όμως διατήρησε σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές του ως αργά το μεσημέρι.

Ιδιαίτερα πενιχρός ο τζίρος της αγοράς που αποδόθηκε στην αργία των αγορών της Νέας Υόρκης, ενώ οι ανοδικές μετοχές διατήρησαν το προβάδισμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μετοχές
Τράπεζα Πειραιώς: Συνέχεια των υπεραποδόσεων για τη μετοχή, η οποία ανέκτησε τα 18 ευρώ με άνοδο της τάξεως του 5% στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 18,10 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Εντονες διακυμάνσεις και συχνές εναλλαγές προσήμου αποτύπωσαν τη νευρικότητα στη μετοχή που παρέμεινε στην κορυφή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, αλλά μετέδωσε την εικόνα αυξημένης μεταβλητότητας στον γενικό δείκτη.

ΟΤΕ: Υστερα από δύο πτωτικές συνεδριάσεις και αφού ο τίτλος διατήρησε αμετάβλητη την τιμή του για τέσσερις συνεδριάσεις στο σύνολο των τελευταίων επτά και «έχασε» την ισχυρή άνοδο της Πέμπτης, ανέκαμψε ουσιαστικά μόλις χθες όπου κινήθηκε γύρω από την περιοχή των 15 ευρώ, με σχετικά αξιόλογη άνοδο της τάξεως του 1%.

ΕFG Εurobank: Με τις μεταβολές του κλίματος της αγοράς συμβάδισε το συγκεκριμένο blue chip που παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης εμφανίζοντας άνοδο υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

ΔΕΗ: Τα 20 ευρώ επανέκτησε η μετοχή στην πρώτη θετική αντίδραση στις πιέσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk