Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

H ανάκαμψη της αγοράς ενδοσυνεδριακά, είτε πρόκειται για ανακλαστική κίνηση είτε για τεχνική αντίδραση λόγω του «ξεπουλήματος» που προηγήθηκε, εξομάλυνε την εικόνα της αγοράς και περιόρισε τη νευρικότητα των επενδυτών. Το αν όμως θα υπάρξει συνέχεια θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη διεθνή τάση, με θετική παράμετρο το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν μάλλον ψύχραιμα αυτή τη φορά στην αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά. Αλλωστε η εκτεταμένη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων δικαιολογεί την εκτόνωση των πιέσεων – ίσως και την ανοδική αντίδραση των δεικτών.

H ανάκαμψη της αγοράς ενδοσυνεδριακά, είτε πρόκειται για ανακλαστική κίνηση είτε για τεχνική αντίδραση λόγω του «ξεπουλήματος» που προηγήθηκε, εξομάλυνε την εικόνα της αγοράς και περιόρισε τη νευρικότητα των επενδυτών. Το αν όμως θα υπάρξει συνέχεια θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη διεθνή τάση, με θετική παράμετρο το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν μάλλον ψύχραιμα αυτή τη φορά στην αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αλλωστε η εκτεταμένη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων δικαιολογεί την εκτόνωση των πιέσεων – ίσως και την ανοδική αντίδραση των δεικτών. Μόνο στο διάστημα του τελευταίου μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε σε ποσοστό 17,64% καταγράφοντας αλλεπάλληλα χαμηλά δύο ετών, ενώ από την αρχή του έτους το πρώτο εξάμηνο έκλεισε για τον γενικό δείκτη με απώλειες 33,58%.

Ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε με 16 καθοδικές και μόλις 4 ανοδικές συνεδριάσεις, εκ των οποίων και η τελευταία όπου ο γενικός δείκτης αντέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3.356 μονάδων όπου κατέγραφε απώλειες 1,97% και έκλεισε στις 3.439,71 μονάδες με άνοδο 0,45%. Στην ανάκαμψη του γενικού δείκτη συνέβαλε κυρίως η αντίδραση των τραπεζών και εν μέρει η Coca-Cola που κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Με το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι ουδέτερο προς θετικό, ο γενικός δείκτης μολονότι ξεκίνησε από θετικό έδαφος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο χαμηλό της ημέρας μόλις συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Στη συνέχεια κάλυψε μέρος των απωλειών του, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 3.400 μονάδες, για να αντιδράσει στη διάρκεια της τελευταίας ώρας όπου ωθήθηκε ως το υψηλό των 3.445 μονάδων προτού κλείσει τελικά ελαφρώς χαμηλότερα. Με ανάλογη του γενικού δείκτη πορεία, ο δείκτης FΤSΕ-20 ενισχύθηκε κατά 0,42% στο κλείσιμο, ενώ ο δείκτης FΤSΕ-40 διένυσε το σύνολο της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και υποχώρησε σε ποσοστό 0,52%.

Ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης, μολονότι παρέμεινε σε αρνητική τροχιά σχεδόν ως το τέλος, μόλις στο τελευταίο ημίωρο αντέδρασε και έκλεισε με άνοδο 0,83%, λόγω κυρίως της αιφνίδιας ανάκαμψης της Ιντρακατ λίγο πριν από τη λήξη.

Ο αμιγής τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 234,8 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 47,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, το μεγαλύτερο εκ των οποίων ύψους 25 εκατ. ευρώ αφορούσε τη Vivartia.

Η ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη βελτίωσε αισθητά την αναλογία ανοδικών- καθοδικών μετοχών, χωρίς όμως οι πρώτες να πάρουν το προβάδισμα και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 89 ανοδικές, 147 καθοδικές και 88 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
ΟΤΕ: Στη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος θα ξεκινήσει κατά 4,70% χαμηλότερα, που είναι η απόδοση του μερίσματος των 0,75 ευρώ, και η επίδρασή του στον γενικό δείκτη θα απαιτήσει την αντιστάθμιση από άλλα δεικτοβαρή blue chips.

Εθνική Τράπεζα: Μoλονότι οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο υψηλό των 29,16 ευρώ, στη διάρκεια των δημοπρασιών ο τίτλος πιέστηκε στα 28,62 ευρώ όπου και έκλεισε περιορίζοντας τα κέρδη του στο 0,35%.

ΕFG Εurobank: Η μετοχή αντέδρασε από τα 14,30 ευρώ που αποτελούν νεότερο χαμηλό πλέον των τεσσάρων ετών και αφού πέρασε σε θετικό έδαφος σχετικά νωρίς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,75% στο κλείσιμο των 15,10 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk