Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

H επάνοδος των ισχυρών πιέσεων ακύρωσε την ανάκαμψη της Τετάρτης, τα κέρδη της οποίας απώλεσε στο σύνολό τους ο γενικός δείκτης. Μολονότι η νέα υποχώρηση της αγοράς θα μπορούσε να αποδοθεί στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, οι πιέσεις ήταν και πάλι μεγαλύτερου εύρους στους εγχώριους δείκτες έναντι των ευρωπαϊκών. Η αβεβαιότητα κυριάρχησε σε όλο το φάσμα της αγοράς προκαλώντας επιθετικές ρευστοποιήσεις σε σημαντικό αριθμό μετοχών, μεταξύ των οποίων και ισχυρά blue chips οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 4% για αρκετά εξ αυτών.

H επάνοδος των ισχυρών πιέσεων ακύρωσε την ανάκαμψη της Τετάρτης, τα κέρδη της οποίας απώλεσε στο σύνολό τους ο γενικός δείκτης. Μολονότι η νέα υποχώρηση της αγοράς θα μπορούσε να αποδοθεί στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, οι πιέσεις ήταν και πάλι μεγαλύτερου εύρους στους εγχώριους δείκτες έναντι των ευρωπαϊκών.

Η αβεβαιότητα κυριάρχησε σε όλο το φάσμα της αγοράς προκαλώντας επιθετικές ρευστοποιήσεις σε σημαντικό αριθμό μετοχών, μεταξύ των οποίων και ισχυρά blue chips οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 4% για αρκετά εξ αυτών.

Ο γενικός δείκτης ακολούθησε το αρνητικό διεθνές κλίμα από την έναρξη, αλλά εμφάνισε συγκρατημένη πτώση στις πρώτες τέσσερις ώρες όπου διατήρησε τις δυνάμεις του υψηλότερα των 3.540 μονάδων.

Ωστόσο οι ισχυρές πιέσεις που δέχονταν τα futures στη Wall Street επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αρνητική επίδραση των οποίων δέχθηκε αμέσως και η εγχώρια αγορά που υποχρεώθηκε σε βίαιη διολίσθηση. Περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 3.500 μονάδες και πιέστηκε ως το χαμηλό των 3.482 μονάδων για να κλείσει σε ελάχιστη απόσταση, και συγκεκριμένα στις 3.483,98 μονάδες, με εκτεταμένες απώλειες 2,81%. Κοντά στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε και ο δείκτης FΤSΕ-20 που υποχώρησε σε ποσοστό 2,72%, ενώ αυτή τη φορά οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς συμβάδισαν με την υψηλή κεφαλαιοποίηση καταγράφοντας ανάλογο εύρος απωλειών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις όπου εμφάνιζαν συγκριτικά μικρότερες απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FΤSΕ-40 τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας υποχωρώντας κατά 2,48%, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης FΤSΕ-80 κλείνοντας με απώλειες 2,96%, δεδομένου ότι μόλις πέντε μετοχές στο σύνολο των 80 διατήρησαν το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο. Ο αμιγής τζίρος της αγοράς συρρικνώθηκε στα 2/3 του αντίστοιχου της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 14,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 49 ανοδικές μετοχές, 196 καθοδικές και 79 αμετάβλητες, ενώ συνολικά 15 τίτλοι πιέστηκαν σε νεότερα χαμηλά τιμών, μεταξύ των οποίων και οι ΕFG Εurobank, Coca-Cola, Frigoglass, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΝΕΛ, Lavipharm και Sprider.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Οι ανοδικές απόπειρες που εκδηλώθηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης δεν είχαν αποτέλεσμα και η μετοχή ακολούθησε στη συνέχεια πλαγιοκαθοδική πορεία ως το χαμηλό των 28,50 ευρώ όπου και έκλεισε με απώλειες 2,73%.

ΕFG Εurobank: Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή την υποχρέωσαν σε εκτεταμένες απώλειες 5,23% και νεότερο χαμηλό τετραετίας στο κλείσιμο των 15,22 ευρώ.

ΟΤΕ: Η συμπίεση της τιμής του τίτλου έχει ανεβάσει τη μερισματική απόδοση κοντά στο 4,70% και η επικείμενη αποκοπή του μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ την προσεχή Τρίτη ίσως αποτέλεσε κίνητρο διακράτησης, καθώς ο τίτλος κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και διατήρησε την τιμή του αμετάβλητη στο κλείσιμο των 16 ευρώ.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Τις μικρότερες απώλειες μεταξύ των blue chips του FΤSΕ-20 κατέγραψε η μετοχή που υποχώρησε κατά 0,76% στο κλείσιμο των 10,38 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk