Η πολιτική κρίση στην Τουρκία μεταφέρεται και στην οικονομία

«Η τουρκική οικονομία θα είναι το πρώτο θύμα της πολιτικής αστάθειας», ιδιαίτερα αν τελικά «το Ανώτατο Δικαστήριο θέσει το κυβερνητικό κόμμα εκτός νόμου για ισλαμικές δραστηριότητες» γράφει ο Σελτζούκ Γκοκολούκ του Reuters. Δεν χρειάζεται άλλωστε να εξαντληθεί η διαδικασία. Η πτωτική πορεία της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε από τις κύριες εξελίξεις του τελευταίου χρόνου που έχουν ήδη φέρει σημαντικές απώλειες. Πριν από έναν μήνα ο ΟΟΣΑ επεσήμαινε ότι ακριβώς οι αβεβαιότητες αυτές « έχουν αυξηθεί και η ισοτιμία της λίρας μειώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2008.

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία  μεταφέρεται και στην οικονομία | tovima.gr

«Η τουρκική οικονομία θα είναι το πρώτο θύμα της πολιτικής αστάθειας», ιδιαίτερα αν τελικά «το Ανώτατο Δικαστήριο θέσει το κυβερνητικό κόμμα εκτός νόμου για ισλαμικές δραστηριότητες» γράφει ο Σελτζούκ Γκοκολούκ του Reuters. Δεν χρειάζεται άλλωστε να εξαντληθεί η διαδικασία. Η πτωτική πορεία της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε από τις κύριες εξελίξεις του τελευταίου χρόνου που έχουν ήδη φέρει σημαντικές απώλειες. Πριν από έναν μήνα ο ΟΟΣΑ επεσήμαινε ότι ακριβώς οι αβεβαιότητες αυτές « έχουν αυξηθεί και η ισοτιμία της λίρας μειώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2008.Η επιδείνωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κατάστασης και η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν δημιουργήσει πολιτικές αβεβαιότητες,πράγμα που με τη σειρά του έχει οδηγήσειστην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων της Τουρκίας σε υψηλότερα επίπεδα από των άλλων αναδυόμενων οικονομιών». Ακόμη και μια εταιρεία αξιολογήσεων υποβίβασε την αξιολόγηση της χώρας τον Απρίλιο. Ακόμη χειρότερα, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει και πολλά για να περιορίσει τις απώλειες, ιδιαίτερα στο διεθνές μέτωπο, δηλαδή στις ανάγκες χρηματοδότησης. Η ισοτιμία της λίρας και τα ομόλογα βρίσκονται κατά τους αναλυτές πολύ εκτεθειμένα, καθώς οι μετοχές έχουν ήδη χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους από την αρχή της χρονιάς.

«Πιστεύω ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η ισοτιμία και οι αγορές ομολόγων» εξήγησε ο Λαρς Κρίστενσεν της Danske Βank. Το σημερινό έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, που θεωρείται ίσως το πλέον αδύναμο σημείο της τουρκικής οικονομίας, αναμένεται να φθάσει στα 49 δισ. δολάρια εφέτος, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου έναντι 38 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Κ ατά τους αναλυτές, η ίδια η εκτίμηση που έχουν οι επενδυτές για την Τουρκία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. «Οταν η κυβέρνηση περιέκοψε τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα, ακριβώς μία εβδομάδα προτού λήξει η συμφωνία της Τουρκίας με το ΔΝΤ, στα τέλη Μαΐου, η εικόνα της Τουρκίας έγινε διφορούμενη στα μάτια των επενδυτών» λέει ο Μπάρνα Μπαγιαζίτογλου , οικονομολόγος της Credit Suisse. Και όμως, δεδομένων των παγκόσμιων συνθηκών η περικοπή αυτού του στόχου για το 2008 ήταν ελάχιστη, μόλις 3,5% από το 4,2%, αλλά δημιούργησε φόβους ότι εγκαταλείπει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που υπαγόρευε ως τώρα το ΔΝΤ.

Για πολλούς αναλυτές μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ θα ήταν κυρίως χρήσιμη από άποψη πολιτική, για να καθησυχάσει επενδυτές και να μειώσει ορισμένες από τις απώλειες στις διεθνείς αγορές. «Μόνο μια συμφωνία με το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως να μειωθούν οι ειδικά τουρκικοί κίνδυνοι και θα ήταν μια σαφώς καλοδεχούμενη εξέλιξη» έγραφε σε ένα σημείωμά της η Goldman Sachs. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. «Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις ζημιές και μια συμφωνία με το ΔΝΤ θα είχε εξαιρετικά περιθωριακές επιπτώσεις σε ένα τόσο χαοτικό περιβάλλον» υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εkspres Ιnvestment, Γκούλντεμ Ατάμπεϊ.

Η εκτίμηση των περισσότερων οικονομολόγων είναι ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική επίπτωση μιας απαγόρευσης του κυβερνητικού κόμματος θα είναι «εξαιρετικά κακή» και θα επιδεινώσει την κατάσταση, έστω και αν κανείς δεν περιμένει μια κρίση όπως του 2001, η οποία έκανε την Τουρκία να οπισθοχωρήσει απότομα κατά 10%, καταστρέφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, σε μια όξυνση «η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να σφίξει σημαντικά την πολιτική της για να αποφύγει σοβαρή πτώση της λίρας» εξήγησε ο Κρίστενσεν, ενώ η τράπεζα έχει ανεβάσει τα βασικά της επιτόκια στο 16,25% για να χειριστεί έναν πληθωρισμό κοντά στο 10% που ο ΟΟΣΑ τον χαρακτήρισε «καλπάζοντα». Επιπλέον, η παγκόσμια κρίση αναμένεται να περικόψει τις εισροές κεφαλαίου στην Τουρκία περαιτέρω εφέτος και, προστιθέμενη στην επιδείνωση του εγχώριου κλίματος, να οδηγήσει την ανάπτυξη σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το 4%. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε την κυβέρνηση να στηρίξει την κεντρική τράπεζα στην πάλη της ενάντια στον πληθωρισμό» είπε ο Ατάμπεϊ, κυρίως «γιατί είναι απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα περισσότερο από την οικονομία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk