ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία

Η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία | tovima.gr

Α νεξάρτητα ωστόσο από τις κινήσεις των κερδοσκόπων, αν κανείς λάβει υπόψη του ότι η τρέχουσα, διετής πλέον, πιστωτική κρίση είναι η μεγαλύτερη ενδεχομένως πιστωτική φούσκα στην ιστορία, λογικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα πρέπει να πέσουν τουλάχιστον στον μέσο όρο που έπεσαν στις προηγούμενες bear markets. Δηλαδή οι χρηματιστηριακές απώλειες να ξεπεράσουν το 30% και ενδεχομένως να πλησιάσουν κοντά στο 50%. Ορισμένοι ωστόσο αναλυτές πιστεύουν ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η συνεχής καυτή ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα περιορίσουν τις απώλειες αυτές. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι διαγραφές των τραπεζών θα συνεχιστούν μεν, αλλά με πολύ ηπιότερους ρυθμούς. Δεύτερον, ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά και οιαδήποτε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed θα είναι ιδιαίτερα αργή. Συμπεραίνουν ότι όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι μετοχές είναι υπερπουλημένες και συνεπώς βρίσκονται κοντά στα επίπεδα στήριξης.

Πράγματι, ένας αριθμός θετικών παραγόντων- όπως η δημοσιονομική τόνωση, τα χαμηλά επιτόκια και η υποτίμηση του δολαρίου- έχουν αποτρέψει την πλήρη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί οι καταναλωτές, ωστόσο μια ολοκληρωτική ύφεση έχει για την ώρα αποφευχθεί στις ΗΠΑ. Τα προχθεσινά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά. Δείχνοντας ότι ο βιομηχανικός τομέας, ένας δηλαδή από τους πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας, πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, προκάλεσαν κάποια ανακούφιση. Και τούτο διότι η απρόσμενη ισχύς του εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ενδεχομένως να έχουν ξεκολλήσει από τη στασιμότητα. Υπήρξε άλμα των νέων παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (durable goods) τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών οι παραγγελίες για τα δαπανηρά διαρκή καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή για προϊόντα που διαρκούν τουλάχιστον τρία χρόνια, αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια αναιμική του 0,1% αύξηση.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Ενας από τους διασημότερους επενδυτές, ο Μπιλ Γκρος, ο οποίος διαχειρίζεται τον κολοσσιαίο Ρimco, το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, προειδοποίησε τους πελάτες του ότι έχει δημοσιοποιηθεί λιγότερο από το ήμισυ των πιστωτικών ζημιών ως σήμερα καθώς οι ζημιές του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ανέλθουν στο 1 τρισ. δολάρια. Από τις αρχές του 2007 οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν αναφέρει διαγραφές και απώλειες ύψους 467,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βloomberg. Θα υπάρξουν επιπλέον διαγραφές ζημιών και από άλλες πηγές. Ταχύτατα αυξανόμενοι είναι οι ρυθμοί αθέτησης πληρωμής προσωπικών δανείων, όπως οι πιστωτικές κάρτες και τα αυτοκινητοδάνεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk