Η κρίση περνά στην απασχόληση

Oκοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ τις κατασχέσεις ακινήτων που αγόρασαν φτωχοί και πλανηθέντες δανειολήπτες. Η κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης που γίνεται καθημερινά αντιληπτή, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών στα ύψη και κατά συνέπεια με τη θεαματική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, συρρικνώνουν την κερδοφορία των εταιρειών και υπαγορεύουν στις διοικήσεις τους περικοπές προσωπικού.

Oκοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ τις κατασχέσεις ακινήτων που αγόρασαν φτωχοί και πλανηθέντες δανειολήπτες. Η κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης που γίνεται καθημερινά αντιληπτή, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών στα ύψη και κατά συνέπεια με τη θεαματική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, συρρικνώνουν την κερδοφορία των εταιρειών και υπαγορεύουν στις διοικήσεις τους περικοπές προσωπικού. Γιατί δεν είναι μόνο η Μarks & Spencer η μοναδική εταιρεία που κλείνει καταστήματα και απολύει εργαζομένους. Τον Ιούνιο οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 25.000 στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον Ιούνιο και έφθασαν τις 79.000,

σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες η εταιρεία ΑDΡ Εmployer Services. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων που καταγράφεται στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2002.

Σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβεβαιώσει τη μείωση του αριθμού των μισθωτών τον Ιούνιο- και μάλιστα για έκτο συνεχή μήνα-, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Βloomberg Νews. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει συρρίκνωση των θέσεων εργασίας κατά 76.000 τον Ιούνιο, κυρίως στον δευτερογενή κλάδο της οικονομίας και ειδικότερα στην κατασκευή βιομηχανικών αγαθών και στον κλάδο της οικοδομής, ο οποίος ως γνωστόν έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων. «Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη» δήλωσε στο Βloomberg η Αννα Πιρέτι, επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΝΡ Ρaribas στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κρίση πλήττει τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους, προχώρησαν σε 51.000 απολύσεις τον μήνα που πέρασε, ενώ οι μεσαίες (όσες δηλαδή απασχολούν από 50 έως 499 εργαζομένους), σε 35.000 απολύσεις. Το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων για τις μικρές επιχειρήσεις (αυτές δηλαδή που απασχολούν έως 49 εργαζομένους) κλίνει υπέρ των προσλήψεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7.000 τον Ιούνιο!

Μακριά από την αγορά…
Η κρίση που μαστίζει τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται καθαρά και από τη μεγάλη κάμψη που σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι δημόσιες προσφορές. Σύμφωνα με έρευνα του Βloomberg, το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2008 στα χρηματιστήρια εισήχθησαν 333 επιχειρήσεις, ενώ το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν εισαχθεί 702 επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μετά βίας ανήλθαν σε 73,2 δισ. δολάρια, ήταν δηλαδή κατά 41% μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Πρόκειται για το πιο «φτωχό» εξάμηνο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες προσφορές και τις αυξήσεις κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2005.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τουλάχιστον 166 εταιρείες, που σχεδίαζαν να εισαχθούν το εξάμηνο που πέρασε στις κεφαλαιαγορές, ανέστειλαν ή ματαίωσαν τα σχέδιά τους. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τον περυσινό. Εξηγείται, όμως, το φαινόμενο αν σκεφθεί κανείς ότι ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 υποχώρησε κατά 13% από τις αρχές του έτους, ενώ ο ευρύτερος δείκτης ΜSCΙ World Ιndex (της Μorgan Stanley) έχει υποχωρήσει 12%- πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση που παρατηρείται από το 1982!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk