Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους

Την ώρα που η πιστωτική κρίση οδηγεί τη μεσαία τάξη σε μείωση της κατανάλωσης, οι κροίσοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την αγορά πανάκριβων έργων τέχνης, αντικών και σπάνιων κρασιών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών της Βρετανίας (RΙCS) για τις πωλήσεις έργων τέχνης και αντικών σε δημοπρασίες το β΄ τρίμηνο 2008. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις εκτιμήσεις της εταιρείας Βordeaux Ιndex, η οποία πουλάει κρασιά υψηλής ποιότητας και τιμής σε όλον τον κόσμο.

Την ώρα που η πιστωτική κρίση οδηγεί τη μεσαία τάξη σε μείωση της κατανάλωσης, οι κροίσοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την αγορά πανάκριβων έργων τέχνης, αντικών και σπάνιων κρασιών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών της Βρετανίας (RΙCS) για τις πωλήσεις έργων τέχνης και αντικών σε δημοπρασίες το β΄ τρίμηνο 2008. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις εκτιμήσεις της εταιρείας Βordeaux Ιndex, η οποία πουλάει κρασιά υψηλής ποιότητας και τιμής σε όλον τον κόσμο. Οι υπεύθυνοι της Βordeaux Ιndex υποστήριξαν ότι οι πωλήσεις οδηγήθηκαν στα ύψη χάρη στη ζήτηση από τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Από την πλευρά τους οι εκτιμητές του RΙCS σημειώνουν ότι στις πωλήσεις έργων τέχνης πρωταγωνίστησαν το τελευταίο τρίμηνο ρώσοι αγοραστές, καθώς επίσης φιλότεχνοι από τη Μέση Ανατολή.

Οι ζάπλουτοι αγοραστές συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση των κερδών των οίκων δημοπρασιών στη Βρετανία, αφού σύμφωνα με το RΙCS αγόρασαν είδη με τιμή υψηλότερη από 50.000 στερλίνες (62.900 ευρώ). Στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής περιλαμβάνονται τα ακριβότερα αντικείμενα και σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση με βάση τις απαντήσεις των εκτιμητών που συμμετείχαν στην έρευνα του RΙCS. Στους αγοραστές της τελευταίας περιόδου συμπεριλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο ρώσος μεγιστάνας αγόρασε το τελευταίο διάστημα τον πίνακα ζωγραφικής «Βenefits Supervisor Sleeping» του Λούσιαν Φρόιντ αντί του ποσού ρεκόρ των 17,2 εκατ. στερλινών (περίπου 21,6 εκατ. ευρώ). Ηταν η ακριβότερη τιμή πώλησης για έργο καλλιτέχνη εν ζωή. «Οι πλουσιότεροι επενδυτές θεωρούν ότι τα έργα τέχνης προσφέρουν την ευκαιρία μιας εναλλακτικής επένδυσης στο αβέβαιο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον» υποστηρίζει ο Τζέρεμι Λάμοντ, εκπρόσωπος του RΙCS.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk