Η κίνηση σωτηρίας των Fannie Μae και Freddie Μac δεν ηρέμησε τη Wall Street

Το σοκ στους επενδυτές ότι έφθασαν στο χείλος της χρεοκοπίας οι δύο πυλώνες της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, η Fannie Μae και η Freddie Μac, δεν κατάφερε να επουλώσει το πρόγραμμα διάσωσης που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον για τους δύο πρώην κολοσσούς της αγοράς ενυπόθηκων δανείων το βράδυ της Κυριακής. Δεν μπορούν να δαμαστούν οι φόβοι ότι η συνεχής κατρακύλα στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών, η οποία έχει πυροδοτήσει τη θυελλώδη κρίση στις πιστωτικές αγορές από το περασμένο καλοκαίρι, θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει πολλαπλασιάσει τα απλήρωτα στεγαστικά δάνεια.

Το σοκ στους επενδυτές ότι έφθασαν στο χείλος της χρεοκοπίας οι δύο πυλώνες της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, η Fannie Μae και η Freddie Μac, δεν κατάφερε να επουλώσει το πρόγραμμα διάσωσης που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον για τους δύο πρώην κολοσσούς της αγοράς ενυπόθηκων δανείων το βράδυ της Κυριακής. Δεν μπορούν να δαμαστούν οι φόβοι ότι η συνεχής κατρακύλα στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών, η οποία έχει πυροδοτήσει τη θυελλώδη κρίση στις πιστωτικές αγορές από το περασμένο καλοκαίρι, θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει πολλαπλασιάσει τα απλήρωτα στεγαστικά δάνεια. Ετσι, η δραματική κατάσταση των Fannie και Freddie και η χρεοκοπία της τράπεζας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων και τρίτης μεγαλύτερης των ΗΠΑ, της ΙndyΜac Βancorp, προκάλεσαν νέο ξεπούλημα των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών.

Η βουτιά κατά 22% των μετοχών της Νational City και κατά 5% των μετοχών της Fifth Τhird Βancorp πίεσαν τον δείκτη Νasdaq, ο οποίος έχανε γύρω στο 1,25% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ο δείκτης Dow Jones είχε περιορισμένες απώλειες- έπεφτε γύρω στο 0,60%- διότι είχε περιοριστεί το ξεπούλημα των μετοχών της Fannie Μae και της Freddie Μac. Οι αναλυτές, και κυρίως η Goldman Sachs, επισημαίνουν ότι οι μετοχές τους θα συνεχίσουν να υφίστανται πτωτικές πιέσεις. Ο Ντάνιελ Ζίμερμαν, αναλυτής της Goldman Sachs, πιστεύει ότι οι μετοχές τους ενδεχομένως να χάσουν 35% επιπλέον της αξίας τους. Περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο η μετοχή της Fannie έπαιζε γύρω στα 10,38, δολάρια και η μετοχή της Freddie γύρω στα 7,57 δολάρια. Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει το δολάριο. Το ευρώ πλησίασε και πάλι τα 1,60 δολάρια. Πάντως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ζητήσει απεριόριστη εξουσία από το Κογκρέσο ώστε να δανείσει χρήματα στη Fannie Μae και στη Freddie Μac και να αγοράσει τις μετοχές τους. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους δύο αυτούς οργανισμούς να επωφεληθούν από τις διευκολύνσεις επείγουσας χρηματοδότησης με τους ίδιους όρους που έχει εγκρίνει για τις τράπεζες επενδύσεων και τους χρηματιστηριακούς οίκους της Wall Street στην περίπτωση που «ο δανεισμούς καταστεί αναγκαίος». « Ολοκληρωτική καταστροφή » χαρακτήρισε, σημειωτέον, το πρόγραμμα διάσωσης της Fannie και της Freddie από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ο Τζιμ Ρότζερς, πρώην συνεταίρος του μεγαλοκερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος. Οι φορολογούμενοι θα φορτωθούν τα τεράστια χρέη δύο στην ουσία χρεοκοπημένων οργανισμών αν το Κογκρέσο εγκρίνει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Χανκ Πόλσον , επεσήμανε ο κ. Ρότζερς.

Επισημαίνεται ότι οι δύο αυτοί ημιομοσπονδιακοί κολοσσοί ενυπόθηκων δανείων, επειδή αγοράζουν ατομικά στεγαστικά δάνεια στη δευτερεύουσα αγορά- τα οποία είτε τα κρατούν είτε τα πακετάρουν, τα τιτλοποιούν και στη συνέχεια τα πουλούν- υποστηρίζουν τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά. Κατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν το ήμισυ από τα 12 τρισ. δολάρια ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ. Επίσης τα δομημένα αυτά ομόλογα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των άλλων θεσμικών επενδυτών όλου του κόσμου. Ετσι, αν η Fannie Μae και η Freddie Μac δεν διασωθούν από τη χρεοκοπία θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην αμερικανική οικονομία, σε θεσμικούς επενδυτές και στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης δεν παρασύρθηκαν χθες. Οι ελπίδες για εξαγορές και συγχωνεύσεις έδωσαν κάποια ανάσα, προσωρινή ωστόσο, στις μετοχές του τραπεζικού τομέα. Τις ελπίδες έφερε η κίνηση της ισπανικής τράπεζας Santander να εξαγοράσει την προβληματική βρετανική τράπεζα χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Αlliance & Leicester, προσφέροντας 317 πένες ανά μετοχή. Η βρετανική τράπεζα δήλωσε ότι έχει ήδη προταθεί στους μετόχους η συμφωνία σε συνδυασμό με προτεινόμενη τιμή 299 πένες και επιπλέον μέρισμα 18 πένες. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μαδρίτης έκλεισαν με κέρδη 0,74% και 0,52% αντίστοιχα. Επίσης, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,76% και 1,02%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk