Το 1984 ο κ. Γ. Αποστολόπουλος ίδρυσε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Με προκαταβολή μόλις 5 εκατ. δραχμών (περίπου ú14.673) έπεισε τη Siemens να προμηθεύσει τη μονάδα με μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 120 εκατ. δραχμών (περίπου ú352.164). Το ρίσκο ήταν τεράστιο, αφού τότε το όραμα του ΕΣΥ σκίαζε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Σήμερα ο κ. Αποστολόπουλος ηγείται ενός ομίλου με οκτώ ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, δυναμικότητας 1.200 κλινών, τρία διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και μία ιδιωτική κλινική στη Μόσχα. Στον όμιλο, που ο κύκλος εργασιών του προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, απασχολούνται 2.800 άτομα. Καθόλου άσχημα για το παιδί από την Κόρινθο που σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, βιοπορίστηκε συντάσσοντας οικονομικές μελέτες για επιχειρήσεις και το 1971 σε ηλικία 30 ετών προσελήφθη ως υπεύθυνος προσωπικού στο νεοσύστατο τότε Θεραπευτήριο «Υγεία». Μέσα σε δύο χρόνια έγινε γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, θέση στην οποία έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια. Είχε μάθει τον χώρο καλά, απέκτησε γνωριμίες με προμηθευτές, διέβλεπε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας έχει μέλλον και πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να κάνει κάτι δικό του.


Το 1984 παρουσιάστηκε μια ευκαιρία που ο κ. Αποστολόπουλος δεν άφησε να πάει χαμένη. Στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Ιατρικό Κέντρο, ελάχιστοι θυμούνται ότι υπήρχε μια μικρή διώροφη παιδιατρική κλινική.


Ο κ. Αποστολόπουλος την ανέλαβε, δανείστηκε για να τη μεγαλώσει, εργάστηκε σκληρά και έφθασε σήμερα να ηγείται του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου στη χώρα. Τίποτε δεν ήταν τυχαίο, αφού από την αρχή της δημιουργίας του το Ιατρικό Κέντρο εξοπλίστηκε με μηχανήματα που για την εποχή ήταν άγνωστες λέξεις, ακόμη και για μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως ο αξονικός τομογράφος ή ο στεφανιαιογράφος. Οι πρωτοβουλίες αυτές έδωσαν το προβάδισμα στον όμιλο και την καθολική αποδοχή και αξιοπιστία στο νέο αυτό εγχείρημα.


Το 1991 η εταιρεία εισήλθε στο Χρηματιστήριο, το 2000 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Διαβαλκανικό Κέντρο και πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πενταετές επενδυτικό πλάνο του Ιατρικού ύψους 150 εκατ. ευρώ με την απόκτηση, ανακατασκευή και λειτουργία της κλινικής Νικολάου στο Περιστέρι, η οποία μετονομάστηκε σε Ιατρικό Περιστερίου και έχει δυναμικότητα 78 κλινών. Ηταν η έβδομη κλινική του Ιατρικού Κέντρου στον Νομό Αττικής που θα επιτρέψει στον όμιλο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Δυτική Αττική.


Το 2007 ο κ. Αποστολόπουλος έλαβε μια σημαντική απόφαση. Εβαλε συνεταίρο στο Ιατρικό Κέντρο τον γερμανικό όμιλο παροχής υπηρεσιών Υγείας Asklepios Kliniken GmbH, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον πρώτο γιατρό, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τον Ασκληπιό. Οι Γερμανοί, αφού ξόδεψαν περί τα 130 εκατ. ευρώ, απέκτησαν το 30,7% του Ιατρικού Κέντρου και η οικογένεια Αποστολόπουλου (ο Γιώργος Αποστολόπουλος και τα δύο παιδιά του, Βασίλης και Χρήστος) διατηρούν το 33,34%. Η Asklepios Kliniken διαθέτει σήμερα 100 νοσοκομεία (94 στην Ευρώπη και 6 στην Αμερική) με δυναμικότητα 20.000 κλινών, απασχολεί 32.000 εργαζομένους και εμφανίζει πωλήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου θα ασκείται πλέον από 5μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν τα τρία μέλη της οικογένειας και δύο εκπρόσωποι της Asklepios.


Ο έντονος ανταγωνισμός στον κλάδο – η Marfin απέκτησε το «Υγεία» και εξαγόρασε τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ», η Euromedica αργά αλλά σταθερά διαμορφώνει ικανό μέγεθος και εξαπλώνεται κυρίως στην περιφέρεια και το «Ιασώ» έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες χρονιές και εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – οδήγησαν τον κ. Αποστολόπουλο να βάλει έναν ισχυρό σύμμαχο στον όμιλο ώστε από κοινού να μεγαλώσουν την εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ετσι και αλλιώς είναι από όλους αποδεκτό ότι ο κλάδος της Υγείας είναι αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις στη χώρα μας, αφού το τελευταίο διάστημα «ζεστό» χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει επενδυθεί ή πρόκειται να επενδυθεί σε φιλόδοξα projects σε μια προσπάθεια των ιδιωτικών μονάδων να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες ανταπόκρισης που εμφανίζει ο δημόσιος τομέας στα νέα δεδομένα, όπως η διάδοση των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιμάκωση του ανταγωνισμού σε υπηρεσίες και τεχνολογία.


Ο κ. Αποστολόπουλος, επίσης, εδώ και περίπου πέντε χρόνια έχει αφήσει «χώρο» στα παιδιά του, Βασίλη και Χρήστο, οι οποίοι από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα έχουν αναλάβει τη διοίκηση του ομίλου με την υψηλή βεβαίως εποπτεία του πατέρα τους.


Πρόσφατα, στα εγκαίνια του Ιατρικού Περιστερίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού κ. Β. Αποστολόπουλος ανακοίνωσε ότι το νέο business plan του ομίλου σε συνεργασία με τη γερμανική Asklepios θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan θα περιλαμβάνει τρεις άξονες ανάπτυξης. Ο πρώτος αφορά την αξιοποίηση των δύο ιδιόκτητων εκτάσεων στην Παιανία και στη Θεσσαλονίκη, 120 και 35 στρεμμάτων αντίστοιχα. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή νοσηλευτικής μονάδας σε κάποια από τις δύο εκτάσεις, αντιθέτως προβλέπεται η ίδρυση μονάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως κέντρα αποκατάστασης ή μαιευτικές κλινικές. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συνεργασία με το Δημόσιο στον τομέα των ΣΔΙΤ αφού τα στελέχη της Asklepios έχουν μεγάλη εμπειρία μιας και το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων στη Γερμανία είναι αποκρατικοποιημένα. Τέλος, ο τρίτος άξονας θα αφορά την από κοινού επέκταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πρώτη χώρα τη Ρουμανία, όπου το Ιατρικό ήδη έχει πολυετή παρουσία. Η στρατηγική εξάπλωσης στα Βαλκάνια προέβλεπε ως τώρα τη δημιουργία διαγνωστικών κέντρων. Τώρα, λόγω της ισχυρής συμμαχίας, μάλλον τα σχέδια θα έχουν να κάνουν και με τη δημιουργία μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.


Ο κ. Γ. Αποστολόπουλος, τώρα που έχει αναθέσει τη διοίκηση του ομίλου στα παιδιά του, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να επισκέπτεται την εξοχική του κατοικία στον Παρνασσό. Το όνειρό του πλέον, όπως έχει εμπιστευτεί στους συνεργάτες του, είναι η ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου που θα διαθέτει Ιατρική Σχολή.


Τι σημαίνει για τον όμιλο η ανάληψη του μάνατζμεντ στο «Ερρίκος Ντυνάν»


Από καιρό οι ιδιώτες ήθελαν να αναλάβουν το μάνατζμεντ κρατικών νοσηλευτικών μονάδων που εμφανίζουν τεράστιες ζημιές. Παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια είναι σταθερά, εκτιμούσαν ότι θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με δύο τρόπους: την αύξηση των φιλοξενούμενων περιστατικών και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ηταν ένα ταμπού που πρώτη η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» έσπασε, αναθέτοντας στην εταιρεία Eurohospital η οποία ελέγχεται κατά 50% από το Ιατρικό Κέντρο και κατά 50% από τη Euromedica του κ. Θ. Λιακουνάκου το μάνατζμεντ του νοσοκομείου για έναν χρόνο από την 1.1.2008 ως τις 31.12. 2008.


Η Eurohospital αναλαμβάνει τη δέσμευση στο διάστημα αυτό να επιτύχει ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων όσο και εισπράξεων και πληρωμών του νοσοκομείου, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Η σύμβαση δεν παρέχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Eurohospital για παρεμβάσεις σε ζητήματα προσωπικού ή τιμοκαταλόγων, ενώ δεν προβλέπεται και αμοιβή τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της σύμβασης.


Τα στελέχη των δύο εταιρειών αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, γι’ αυτό και συμφώνησαν να μην αμείβονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Θεωρούν ότι θα καταφέρουν έστω και με περιορισμένες αρμοδιότητες να φέρουν κέρδη στο νοσοκομείο, ώστε να επεκταθεί η σύμβαση για άλλα δύο χρόνια. Είναι κοινό μυστικό ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί για τους κκ. Αποστολόπουλο και Λιακουνάκο, αλλά ενδεχομένως και για άλλους ιδιώτες επιχειρηματίες του χώρου, ένα στοίχημα το οποίο αν κερδηθεί θα ανοίξει μια μεγάλη αγορά για τις εταιρείες τους.