Στα πράγματα

«Η 2 Ο: Κάθε σταγόνα μετράει» για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Τους στόχους και τις ως τώρα δράσεις της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης αναλύει ο επίτροπος Μιγκέλ Μόλτο Κάλβο , από την έκθεση ΕΧΡΟ 2008. Σκοπός της Επιτροπής είναι η ευαισθητοποίηση των χωρών-μελών και των πολιτών για το πρόβλημα που αναμένεται να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Τους στόχους και τις ως τώρα δράσεις της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης αναλύει ο επίτροπος Μιγκέλ Μόλτο Κάλβο , από την έκθεση ΕΧΡΟ 2008. Σκοπός της Επιτροπής είναι η ευαισθητοποίηση των χωρών-μελών και των πολιτών για το πρόβλημα που αναμένεται να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

– Γιατί η ΕΕ συμμετέχει στην ΕΧΡΟ 2008;

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την πολιτική σημασία αυτής της διεθνούς έκθεσης, αποδέχθηκε την πρόσκληση που απέστειλε ο ισπανός πρωθυπουργός, στον πρόεδρο της Επιτροπής, να συμμετάσχει από κοινού με άλλα κοινοτικά θεσμικά όργανα. Η ΕΕ δράττεται αυτής της ευκαιρίας για ανταλλαγή εμπειριών και συμβολή με πρωτότυπες λύσεις στο παγκόσμιο θέμα της προστασίας των υδάτινων πόρων. Στόχος να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να πληροφορηθούν οι συμμετέχουσες χώρες και οι επισκέπτες για τη στρατηγική στον τομέα των υδάτων και την αειφόρο ανάπτυξη».

– Τι σημαίνει στην πράξη η συμμετοχή της ΕΕ;

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζει ένα από τα πιο πρωτότυπα περίπτερα με θέμα “Η 2 Ο: Κάθε σταγόνα μετράει”, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτική της σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης αλλά και διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ΕΕ επικεντρώνεται σε πέντε πτυχές: την ανθρώπινη φύση του προβλήματος, την καθημερινή χρήση του νερού, την πρόκληση για τη γεωργία, την πρόκληση για τη βιομηχανία και το νερό για όλους. Επίσης προσφέρει μια σειρά δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση “ευρωπαϊκών θεματικών ημερών” επικεντρωμένων στην παρουσίαση των πολιτικών της ΕΕ, επισκέψεις επιτρόπων, τεχνικά σεμινάρια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

– Ποια είναι η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του νερού;

«Θα αναφερθώ απλώς στην οδηγία-πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Με την οδηγία αυτή η ΕΕ οργανώνει τη διαχείριση των εσωτερικών, επιφανειακών, υπογείων, μεταβατικών και παράκτιων υδάτων με στόχο την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσής τους, τη βιώσιμη αξιοποίησή τους, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών από πλημμύρες και ξηρασία. Για περισσότερες πληροφορίες σάς καλώ να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο http: //expozaragoza2008.europa.eu».

– Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις;

«Είχαμε ήδη την επίσκεψη δύο επιτρόπων, του κ. Χοακίν Αλμούνια και της κυρίας Ντανούτα Χύμπνερ, καθώς και του προέδρου της Κροατίας. Διοργανώσαμε προσφάτως σεμινάριο για ευρωπαίους μετεωρολόγους. Πρέπει να πω ότι ξεπεράσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις των 6 εκατομμυρίων επισκεπτών για όλο το τρίμηνο. Ηδη καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από το περίπτερο της ΕΕ. Επίσης η Εxpo ΤV παρέχει εξαιρετική τηλεοπτική κάλυψη και το σήμα της μεταδίδεται σε περισσότερα από 2.000 τηλεοπτικά κανάλια στον κόσμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk