H ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

T α αποθαρρυντικά μακροοικονομικά μεγέθη μεγάλων οικονομιών, τα απογοητευτικά αποτελέσματα σημαντικών διεθνών ομίλων και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία των κερδών συναποτέλεσαν ισχυρό μείγμα που επισκίασε την αποκλιμάκωση τιμών του πετρελαίου, των μετάλλων και των εμπορευμάτων αλλά και την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι ισχυρών νομισμάτων, εξελίξεις που σε άλλες συνθήκες θα συνιστούσαν λόγο ανάκαμψης για τα χρηματιστήρια. Οι διεθνείς δείκτες δεν πρόλαβαν …

T α αποθαρρυντικά μακροοικονομικά μεγέθη μεγάλων οικονομιών, τα απογοητευτικά αποτελέσματα σημαντικών διεθνών ομίλων και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία των κερδών συναποτέλεσαν ισχυρό μείγμα που επισκίασε την αποκλιμάκωση τιμών του πετρελαίου, των μετάλλων και των εμπορευμάτων αλλά και την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι ισχυρών νομισμάτων, εξελίξεις που σε άλλες συνθήκες θα συνιστούσαν λόγο ανάκαμψης για τα χρηματιστήρια. Οι διεθνείς δείκτες δεν πρόλαβαν να επωφεληθούν από την ευνοϊκή συγκυρία (καθώς στο τέλος της εβδομάδας άρχισαν να ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων) και συνέχισαν να «υποφέρουν», μαζί τους και ο εγχώριος γενικός δείκτης, ο οποίος διέσπασε καθοδικά την Τετάρτη και τις 3.300 μονάδες, περιοχή την οποία είχε κατοχυρώσει το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Η απόπειρα του γενικού δείκτη να ανακτήσει τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών στη συνεδρίαση της Πέμπτης εστερείτο δυναμικής καθώς επικράτησε η επιφυλακτικότητα των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις εν όψει της αργίας, δεδομένου ότι δεν θα είχαν περιθώριο άμεσης αντίδρασης στο ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον, αφού την Παρασκευή οι διεθνείς αγορές λειτούργησαν.

Σχεδόν καθημερινά οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν τόσο την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών των σημαντικών οικονομιών του πλανήτη (ευρωζώνη, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία) όσο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων μεγάλων διεθνών ομίλων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι αποθαρρυντικά και παραμένουν δυσοίωνα για τουλάχιστον ως τη λήξη της διανυόμενης χρήσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τη σύσταση «underweight» διατηρεί για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Lehman Βrothers καθώς και την τιμή-στόχο των 11,50 ευρώ, αναμένοντας περαιτέρω σημάδια βελτίωσης σε λειτουργικό επίπεδο, μολονότι παραδέχεται ότι οι επιδόσεις της εισηγμένης ήταν καλύτερες του αναμενομένου κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα. Αντιθέτως, σε ελαφρά μείωση της τιμής-στόχου στα 10,60 (από 11,10 ευρώ προχώρησε για την ίδια μετοχή η Εuroxx ΑΧΕΠΕΥ, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα β΄ τριμήνου, ενώ διατηρεί τη σύσταση «equalweight». Η μείωση της τιμής-στόχου προέκυψε από την αναπροσαρμογή των παραδοχών της εγχώριας χρηματιστηριακής που όρισε την ισοτιμία δολαρίου- ευρώ στα 1,52 δολάρια και την τιμή του αργού στα 115 δολάρια το βαρέλι για το σύνολο της χρήσης 2008. Παράλληλα, η Εuroxx αύξησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης 2008 της εταιρείας ώστε να συμπεριληφθούν τα κέρδη από τα αποθέματα που ήδη ανακοινώθηκαν. ΤΙΤΑΝ
Σε μείωση της τιμήςστόχου για τη μετοχή του Τιτάνα σε 27,30 ευρώ, από 32,80 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η ΗSΒC διατηρώντας τη σύσταση «neutral».

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η μείωση της τιμής-στόχου οφείλεται στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΗSΒC για τα κέρδη ανά μετοχή του Τιτάνα κατά 5%, 14% και 8% για το 2008, 2009 και 2010 αντιστοίχως, λόγω των επιδεινούμενων θεμελιωδών της αμερικανικής αγοράς. Ο διεθνής εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένης θα υποχωρήσουν κατά 12% το 2008 και θα αυξηθούν κατά 10% το 2009. Τα κέρδη του 2010 αναμένεται να λάβουν σημαντική ώθηση από μια επέκταση της τάξεως του 20% στην ικανότητα παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Επίσης, σε αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου της ίδιας μετοχής προχώρησε και η Βeta Securities στα 29,50 ευρώ, από 39,27 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «overweight». ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Θετικές εκτιμήσεις από την ΗSΒC
Τ ην τιμή-στόχο των 11,50 ευρώ για τη μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου διατηρεί η ΗSΒC και επαναδιατυπώνει τη σύσταση «overweight» καθώς, παρά το αναμενόμενο «ασθενές momentum» κερδοφορίας για το 2008, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2009-2010, χάρη στις υψηλές τιμές αλουμινίου και στη συνεισφορά των ΜΕΤΚΑ και Εndesa Ηellas.

Η ΗSΒC εκτιμά ότι οι δραστηριότητες στον κλάδο της ενέργειας θα αποδειχθούν ο βασικός «καταλύτης»- σε ό,τι αφορά την αξία- για τον όμιλο, καθώς η μελλοντική ανέγερση εργοστασιακών μονάδων θερμικής ενέργειας από την Εndesa Ηellas και τυχόν εξέλιξη που θα «αφαιρέσει» το discount του 10% στην αποτίμηση της Εndesa Ηellas πιθανώς να προσθέσουν ως και 4,20 ευρώ στην τιμή-στόχο του ομίλου.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο όμιλος είναι «καλά τοποθετημένος» για να επωφεληθεί από την απελευθέρωση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή το 2009 και 2010 κατά 3% και 7% αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση στην τιμή του αλουμινίου αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση από το ισχυρό ευρώ και τις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk