H ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Για λίγες μόνο συνεδριάσεις «χάρηκαν» οι επενδυτές την ανάκαμψη του δολαρίου και την εξ αυτού υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των μετάλλων και των εμπορευμάτων. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόρθωσε να ανακτήσει τις 3.500 μονάδες, κλείνοντας ελαφρώς υψηλότερα τόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης όσο και σε αυτή της Πέμπτης, καταγράφοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 3.525 μονάδες, επίδοση στην οποία τελικά κλιμακώθηκε η αντίδραση από το πρόσφατο χαμηλό τριετίας των 3.

Για λίγες μόνο συνεδριάσεις «χάρηκαν» οι επενδυτές την ανάκαμψη του δολαρίου και την εξ αυτού υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των μετάλλων και των εμπορευμάτων. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόρθωσε να ανακτήσει τις 3.500 μονάδες, κλείνοντας ελαφρώς υψηλότερα τόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης όσο και σε αυτή της Πέμπτης, καταγράφοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 3.525 μονάδες, επίδοση στην οποία τελικά κλιμακώθηκε η αντίδραση από το πρόσφατο χαμηλό τριετίας των 3.100 μονάδων της 16ης Ιουλίου.

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο γενικός δείκτης στη συνεδρίαση της Παρασκευής τον υποχρέωσαν να διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 3.400 μονάδων θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και τον «διπλό πυθμένα» των 3.107 και των 3.100 μονάδων του Ιουλίου, εάν υπάρξει επιτάχυνση της πτωτικής φοράς. Η αφορμή για την επάνοδο των πιέσεων προήλθε και πάλι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Wall Street ήρθε αντιμέτωπη την Πέμπτη με «μπαράζ» αρνητικών εξελίξεων που προκάλεσαν εκτεταμένες απώλειες στους σχετικούς δείκτες. Τα δυσμενή στοιχεία από τις αγορές εργασίας και ακινήτων, σε συνδυασμό με την αμφιβολία ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη διάσωση των Fannie Μae και Freddie Μac παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ως προς τη βιωσιμότητα των χρηματοοικονομικών ομίλων που έχουν εκτεθεί στα subprime. Σε ένα περιβάλλον, αυξημένης μεταβλητότητας και διαρκών εκπλήξεων από τη ροή των εξελίξεων, οι επενδυτές προτιμούν την αμυντική στάση, ενώ οι εν δυνάμει επενδυτές που έχουν ρευστότητα δεν έχουν λόγο να βιαστούν για να εισέλθουν στην αγορά, εφόσον τα στοιχεία συγκλίνουν σε ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις.

S&Ρ 300
Συνολικά έξι ελληνικές εισηγμένες συμπεριελήφθησαν στην παγκόσμια λίστα της Standard & Ρoor΄s με τις 300 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά υψηλής ανάπτυξης. Οπως αναφέρεται, οι εταιρείες οι οποίες περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη: «Εχουν τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να αναρριχηθούν στις πρώτες θέσεις στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται μεταξύ εταιρειών από 33 συνολικά χώρες, ενώ τα κριτήρια αφορούν: στην κεφαλαιοποίηση, στα κέρδη, στην ανάπτυξη των πωλήσεων και στις θέσεις εργασίας. Οι ελληνικές εισηγμένες που συμμετέχουν στη λίστα του S&Ρ 300 είναι οι: Ιntralot, Μυτιληναίος, Μarfin Ρopular Βank, Fourlis, Frigoglass και Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική ελληνική μετοχή που περιλαμβανόταν στην προηγούμενη σύνθεση του S&Ρ 300, ήταν της Μυτιληναίος. ΙΝΤRΑLΟΤ
Σε μείωση της τιμής στόχου στα 12 ευρώ, από 15,10 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε για την Ιntralot η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση «neutral».

Ο διεθνής οίκος αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη της Ιntralot προκειμένου να αποτυπώσει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών των αμερικανικών και διεθνών online λοταριών, αλλά και τη βραδύτερη του αναμενομένου πρόοδο των διαδικασιών για το ιταλικό αθλητικό Στοίχημα.

Η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή της Ιntralot το 2008 στο 0,89 ευρώ, ενώ τη μειώνει κατά 1,9% τόσο για τη χρήση του 2009 όσο και για αυτήν του 2010, στο 0,92 ευρώ και στο 0,98 ευρώ αντιστοίχως, από 0,93 ευρώ και 1 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

ΜΑRFΙΝ ΑΝΑLΥSΙS
Αναπροσαρμογή εκτιμήσεων για τις τράπεζες
Εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, η Μarfin Αnalysis προχώρησε σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη των τραπεζών και των τιμών στόχων για τις μετοχές. Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Αlpha Βank μειώθηκε στα 20,10 ευρώ ανά μετοχή, από 25,20 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να υποβαθμίζεται σε «hold» από «buy», ενώ για την ΑΤΕ η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,90 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να παραμένει «sell».

Για την Τράπεζα Κύπρου η Μarfin μείωσε την τιμή στόχο στα 9,70 ευρώ από 10 ευρώ, ενώ η σύσταση άλλαξε σε «accumulate» από «hold».

Η τιμή στόχος για την ΕFG Εurobank μειώθηκε στα 20 ευρώ, από 25,20 ευρώ, χωρίς να μεταβάλλεται η σύσταση «buy», ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η τιμή στόχος περιορίστηκε στα 10,50 ευρώ από 13,70 ευρώ, με σύσταση «hold». Τέλος, η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα τίθεται στα 30,90 ευρώ, από 36,50 ευρώ με σύσταση «hold» και για την Πειραιώς στα 21 ευρώ με υποβάθμιση της σύστασης σε «accumulate» από «buy».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk