Γκρεμίζεται το Χρηματιστήριο από ρευστοποιήσεις των ξένων

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστρεψε βίαια το αρχικά θετικό κλίμα προκαλώντας έντονη νευρικότητα. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 3.200 μονάδων επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών που είχε βρεθεί για τελευταία φορά στο τέλος Απριλίου του 2006. Οι απώλειες του γενικού δείκτη από την αρχή του έτους ανέρχονται πλέον στο 38,39% με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται ακόμη και οι αισιόδοξοι επενδυτές.

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστρεψε βίαια το αρχικά θετικό κλίμα προκαλώντας έντονη νευρικότητα. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 3.200 μονάδων επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών που είχε βρεθεί για τελευταία φορά στο τέλος Απριλίου του 2006.

Οι απώλειες του γενικού δείκτη από την αρχή του έτους ανέρχονται πλέον στο 38,39% με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται ακόμη και οι αισιόδοξοι επενδυτές. Αυτή τη φορά, το ελληνικό Χρηματιστήριο υπέστη άμεσα τις παρενέργειες της επιδείνωσης του δείκτη απασχόλησης των ΗΠΑ, όταν την ίδια χρονική στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούσαν τη θετική τους τάση αλλά επηρεάστηκαν αρνητικά αργά το απόγευμα όταν και οι δείκτες της Νέας Υόρκης γύρισαν σε καθοδική τροχιά. Τα αρνητικά ρεκόρ της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στους δείκτες, αφού οι μετοχές που υποχώρησαν σε νεότερα χαμηλά τιμών ξεπέρασαν τις 103, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων έχει επιστρέψει στα προ τετραετίας και πενταετίας επίπεδα τιμών, ενώ πλέον των 20 μετοχών καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, μεταξύ των οποίων και ισχυρά blue chips όπως η ΑΤΕ Βank και η Ιntracom. Με το επενδυτικό κλίμα να επιδεινώνεται στις διεθνείς αγορές, οι όποιες αντιδράσεις στην εγχώρια αγορά έχουν πολλαπλάσια επίδραση, λόγω του μικρού της μεγέθους. Ηδη αρκετοί μεγάλοι διεθνείς δείκτες έχουν επιστρέψει στα χαμηλά τιμών του περασμένου Μαρτίου, αναγκάζοντας τους διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων να ρευστοποιούν θέσεις σχεδόν σε όλες της αγορές και, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ανήκει κυρίως σε ξένα χαρτοφυλάκια, οι πιέσεις γίνονται εντονότερες λόγω του όγκου των προς εκτέλεση πωλήσεων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η πτώση της αγοράς παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα, ακόμη και ανενεργοί επενδυτές αρχίζουν να ασχολούνται με τα χαρτοφυλάκιά τους με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι εντολές πώλησης, ανατροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο της πτώσης.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕFG Εurobank Εrgasias κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε ότι «οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί αδικαιολόγητη πίεση την τελευταία περίοδο,η οποία δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με τα θεμελιώδη της ελληνικής και των περιφερειακών αγορών, αλλά ούτε και με τις προοπτικές τους».

Οσον αφορά τη Εurobank, ανέφερε, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών εμφανίζονται πολύ ικανοποιητικοί και τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2008 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερα από αυτά του α΄ τριμήνου, βασιζόμενα κυρίως σε οργανικές πηγές (σ.σ.: η τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξάμηνου την Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008). Η κεφαλαιακή επάρκεια της Εurobank παραμένει, είπε, πολύ ισχυρή και παρά την πληρωμή του μερίσματος η καθαρή θέση της δεν παρουσιάζει καμία ουσιώδη μεταβολή. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι για ένα ακόμη τρίμηνο η σε απόλυτο μέγεθος αύξηση των καταθέσεων ξεπερνάει την αντίστοιχη αύξηση των χορηγήσεων του ομίλου, βελτιώνοντας περαιτέρω τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, η τράπεζα εμφανίζει εξαιρετικά ισχυρή ρευστότητα. « Από την ανάλυση του μετοχολογίου μας » ανέφερε «δεν προκύπτουν σημαντικές ρευστοποιήσεις στις θέσεις των μακροχρόνιων θεσμικών επενδυτών της τράπεζας.Επομένως,υποθέτουμε ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου αφορούν και βραχυπρόθεσμες ανοικτές πωλήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk